0
1
σχόλια
508
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Οι πολίτες δεν εμπιστεύονται πια τη κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας και τις συνέπειες της. Ακόμα περισσότερο όσοι δεν ενημερώνονται από την τηλεόραση αλλά προτιμούν το διαδίκτυο
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
18 Σεπτεμβρίου 2020
Οι πολίτες δεν εμπιστεύονται όπως πριν την κυβέρνηση για τη διαχείριση του Covid–19. Την ίδια στιγμή μειώνεται η ικανοποίηση και για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

Αυτά αποκαλύπτει η νέα πανελλαδική έρευνα της Prorata με θέμα «Στάσεις και Αντιλήψεις απέναντι στη διαχείριση του Covid–19 και των συνεπειών του». Τα αποτελέσματα δείχνουν μεταστροφή της πλειοψηφίας των πολιτών σε σχέση με την απόδοση ευθυνών για τη διασπορά του κορονοϊού, αλλά και την κυβερνητική διαχείριση σε τομείς, όπως η οικονομία, το ΕΣΥ και ο τουρισμός.

Μεγάλη διαφορά στις απόψεις διαπιστώνεται ανάλογα με το πώς ενημερώνεται κανείς για τις εξελίξεις, αφού όσοι ενημερώνονται καθημερινά από την τηλεόραση, αξιολογούν θετικά την κυβέρνηση σε ποσοστό 64% ενώ όσοι ενημερώνονται από τα social media, την αξιολογούν θετικά μόνο κατά 21%. Μεταξύ όσων ενημερώνονται καθημερινά από τη τηλεόραση το 57% πιστεύει ότι το μεγαλύτερο ή αποκλειστικό μερίδιο ευθύνης για τη διασπορά του κορονοϊού φέρουν οι πολίτες ατομικά, ενώ το 69% όσων ενημερώνονται από το διαδίκτυο απαντά πως την αποκλειστική ή μεγαλύτερη ευθύνη φέρει το κράτος.

Η ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
- Στα τέλη Μαΐου το 71% των πολιτών αξιολογούσε θετικά την κυβέρνηση ως προς τη διαχείριση της πανδημίας. Σήμερα το 52% την αξιολογεί αρνητικά και το 47% θετικά.
- Το 51% των πολιτών θεωρεί ότι το αποκλειστικό ή μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για τη διασπορά του κορονοϊού στη χώρα μας φέρει το κράτος. Τον Μάιο, την αντίστοιχη άποψη είχε το 29%.
- Το 60% αξιολογεί αρνητικά τον τρόπο με τον οποίο επέλεξε η κυβέρνηση να ανοίξει ο τουρισμός.
- Το 66% αξιολογεί επίσης αρνητικά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα ΜΜΜ.
- Το 55% αξιολογεί αρνητικά τον τρόπο ανοίγματος και λειτουργίας των σχολείων
- Το 64% των πολιτών πιστεύει ότι το ΕΣΥ είναι λίγο ή καθόλου προετοιμασμένο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
- 7 στους 10 εκτιμούν ότι η οικονομική τους κατάσταση θα χειροτερέψει λίγο ή πολύ, ενώ το 24% ότι είτε θα παραμείνει ως έχει, είτε ότι θα βελτιωθεί.
- Το 68% συμφωνεί με την υποχρεωτικότητα στη χρήση μάσκας στα σχολεία
- Το 49% πιστεύει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων Covid–19 θα πρέπει να γνωστοποιείται στις αντίστοιχες δημοτικές αρχές, χωρίς να δημοσιοποιείται ωστόσο στο ευρύ κοινό.
- Το 38% των πολιτών πιστεύει ότι τη μεγαλύτερη ευθύνη σε περίπτωση που υπάρξει μια περίοδος λιτότητας το επόμενο διάστημα θα φέρει η κυβέρνηση της ΝΔ, ποσοστό το οποίο εκτοξεύθηκε κατά 17% σε σχέση με την μέτρηση στις αρχές του Απριλίου και κατά 7% σε σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση του Μαΐου. Το 35% πιστεύει πως καμία νυν η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση δεν θα φέρει ευθύνη, καθώς η πανδημία αποτελεί μια ασύμμετρη απειλή.
- Το 64% των πολιτών εκτιμάει ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει ότι ήταν δυνατό για την προστασία των ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτές.
- Το 63% εκτιμάει ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τα απαραίτητα για την προστασία των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (ποσοστό αυξημένο κατά 6% σε σχέση με τη μέτρηση του Μαΐου).
εμφάνιση σχολίων