0
1
σχόλια
363
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Το γεγονός πως ένας αθώος πολίτης σύρθηκε στο δικαστήριο με κατασκευασμένες από την αστυνομία κατηγορίες, έστω κι αν τελικά αθωώθηκε, δεν είναι αφορμή πανηγυρισμού
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
4 Σεπτεμβρίου 2020
23 Αυγούστου 2020. Ο ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστής, Ηλίας Γκιώνης, δέχεται ομοφοβική επίθεση από αστυνομικούς των ΜΑΤ ενώ περπατά στα Εξάρχεια. «Γυρίστε, ρε, να δείτε τι φοράει. Μαλάκες, θα χάσετε το θέαμα. Δείτε έναν άντρακλα που περνάει, ρε, δείτε». Όταν αντιδρά ζητώντας τα στοιχεία τους, λέγοντας πως δεν είχαν κανένα δικαίωμα να τον προσβάλλουν για τη σεξουαλικότητα και την έκφραση φύλου του, οι αστυνομικοί τον μεταφέρουν στο Α.Τ Εξαρχείων όπου του αποδίδουν κατηγορίες για απειλή και εξύβριση. Κι όλα αυτά επειδή δε σιώπησε. «Η αστυνομία με συνέλαβε επειδή υπερασπίστηκα τον εαυτό μου. Με συνέλαβαν διότι αντέδρασα στην ομοφοβική, σεξιστική και ρατσιστική πραγματικότητά τους· αντέδρασα στο χλευασμό και την αδικία. Η αστυνομία με συνέλαβε διότι δεν είμαι “άντρακλας”».

4 Σεπτεμβρίου 2020. Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών κρίνει αθώο τον Ηλία Γκιώνη, έστω κι αν η εισαγγελέας της έδρας, προτείνει την ενοχή του, συντηρώντας κατ' αυτόν τον τρόπο την αυθαίρετη αστυνομική βία και την κατάχρηση εξουσίας, καταστάσεις που βιώνουν συχνά όχι μόνο άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, αλλά και γυναίκες, κορίτσια, αγόρια που τολμούν να διαφέρουν καθ’ οιοδήποτε τρόπο ή απλώς περπατούν στο δρόμο. «Νιώθω δικαίωση και όχι μόνο για εμένα, αλλά για πάρα πολλά άτομα από εμάς που έχουμε δεχθεί βία και δεν αντιδράσαμε ποτέ».
 

Η δικαίωση του Ηλία Γκιώνη στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα απέναντι στη Δικαιοσύνη αλλά και τις Αρχές που υποτίθεται πως πρέπει να προστατεύουν τον πολίτη, όχι να τον τραμπουκίζουν  

Το γεγονός πως ένας αθώος πολίτης σύρθηκε στο δικαστήριο με κατασκευασμένες από την αστυνομία κατηγορίες, έστω κι αν τελικά αθωώθηκε, δεν είναι αφορμή πανηγυρισμού. Σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας, η αστυνομία και η δικαιοσύνη στη χώρα είναι πρώτες στη διαφθορά, ενώ από το 2009 μέχρι και το 2017, έχουν ασκηθεί στην Ελλάδα συνολικά 164 ποινικές διώξεις για υποθέσεις που αφορούν ακραία αστυνομική συμπεριφορά.

Η δικαίωση του Ηλία Γκιώνη στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα απέναντι στη Δικαιοσύνη αλλά και τις Αρχές που υποτίθεται πως πρέπει να προστατεύουν τον πολίτη, όχι να τον τραμπουκίζουν. Η ιστορία συνεχίζεται καθώς σε βάρος των Αστυνομικών έχει κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά ενώ έχει ήδη ξεκινήσει και διαδικασία Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ).
εμφάνιση σχολίων