0
1
σχόλια
293
λέξεις
TECH
Η νέα μελέτη του King’s College, εγείρει ερωτήματα σχετικά την αποτελεσματικότητα ενός πιθανού εμβολίου και της «ανοσίας της αγέλης»
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
15 Ιουλίου 2020
Οι άνθρωποι που ανάρρωσαν από κορονοϊό φαίνεται να μην αναπτύσσουν ανοσία για πολύ μεγάλο διάστημα, σύμφωνα με έρευνα Βρετανών επιστημόνων. Η μελέτη του King’s College του Λονδίνου, είναι η πρώτη που διερευνά αναλυτικά την ανοσολογική αντίδραση των ασθενών, τρεις μήνες μετά την αρχική εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Οι επιστήμονες εξέτασαν 90 άτομα που ανάρρωσαν και ισχυρίζονται ότι ο κορονοϊός μπορεί να μολύνει εκ νέου τους πρώην ασθενείς μετά από ένα χρόνο, λειτουργώντας εποχικά, όπως η γρίπη. Οι εξετάσεις αίματος αποκάλυψαν ότι το 60% των πρώην ασθενών είχε ισχυρά αντισώματα στον ιό τρεις βδομάδες μετά την ανάρρωση, όμως μόνο το 17% διατήρησε το ίδιο επίπεδο τρεις μήνες αργότερα. Επίσης, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ασθενείς που είχαν τις πιο σοβαρές επιπλοκές από ιό, παρουσίασαν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων και με μεγαλύτερη διάρκεια.
 

Εάν η μόλυνσή δίνει επίπεδα αντισωμάτων που μειώνονται σε δύο έως τρεις μήνες, το εμβόλιο πιθανώς θα κάνει το ίδιο πράγμα  

Η μελέτη εγείρει ερωτήματα σχετικά την πιθανή αποτελεσματικότητα ενός πιθανού εμβολίου. Η επικεφαλής συγγραφέας Δρ Katie Doores αναφέρει στον Guardian, ότι «οι άνθρωποι παράγουν μια λογική απόκριση αντισωμάτων στον ιό, αλλά εξασθενεί σε μικρό χρονικό διάστημα. Η λοίμωξη τείνει να δώσει το καλύτερο σενάριο για την απόκριση αντισωμάτων. Άρα εάν η μόλυνσή δίνει επίπεδα αντισωμάτων που μειώνονται σε δύο έως τρεις μήνες, το εμβόλιο πιθανώς θα κάνει το ίδιο πράγμα».

Το ίδιο ερώτημα εγείρεται και σχετικά  με την «ανοσία της αγέλης», σε περίπτωση που υπάρξουν νέα εποχικά κύματα του ιού, καθώς τα αντισώματα που δημιούργησε η πρώτη μόλυνση, θα είναι σαν να μην υπήρξαν ποτέ.

Διαβάστε επίσης:
Πώς να προστατευτούμε από τον ιό τις ημέρες της μεγάλης ζέστης
VIDEO: Πώς το σαπούνι σκοτώνει τους ιούς
Πανδημίες που άλλαξαν τη ροή της ιστορίας
εμφάνιση σχολίων