0
1
σχόλια
308
λέξεις
ΖΗΝ
Συμβουλές υγείας για τη ζέστη κατά τη διάρκεια της επιδημίας. Οι συστάσεις του ΠΟΥ
 
DOCTV.GR | ΦΩΤΟ: PEXELS
19 Μαΐου 2020
Ο Covid-19 ενισχύει τους κινδύνους του ζεστού καιρού για την υγεία και το 2020 προμηνύεται να έχει ένα από τα πιο ζεστά καλοκαίρια των τελευταίων ετών. Οι συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για να προστατέψουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας, τόσο από τη ζέστη όσο και από την επιδημία, είναι οι εξής:

- Ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα (όπως άσθμα, διαβήτη και καρδιακά νοσήματα) πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στην υγεία τους καθώς είναι πιο ευάλωτα στις επιπτώσεις τόσο της ζέστης όσο και του κορονοϊού.

- Εάν εσείς ή κάποιος άλλος, αισθανθείτε αδιαθεσία –ζάλη, αδυναμία, άγχος, έντονη δίψα ή πονοκέφαλο– ζητήστε αμέσως βοήθεια. Μετακινηθείτε σε ένα δροσερό μέρος το συντομότερο δυνατόν και μετρήστε τη θερμοκρασία του σώματός σας.

- Προσέξτε να μην εκλάβετε την υπερθερμία για πυρετό. Αν υπάρχει αμφιβολία, ξεκουραστείτε σε ένα δροσερό περιβάλλον για τουλάχιστον 30 λεπτά και ενυδατωθείτε, αποφεύγοντας ταυτόχρονα τα σακχαρούχα, αλκοολούχα ή καφεϊνούχα ποτά. Εάν η θερμοκρασία του σώματος παραμένει υψηλή, είναι πιθανώς πυρετός και θα χρειαστεί να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Αν η θερμοκρασία του σώματος πέφτει και αισθανθείτε  καλύτερα μετά από ανάπαυση σε δροσερό περιβάλλον, μάλλον σχετίζεται με θερμικό στρες.

- Εάν έχετε μυϊκούς σπασμούς με πόνους, ξεκουραστείτε αμέσως σε δροσερό μέρος και πιείτε ενυδατικά διαλύματα που περιέχουν ηλεκτρολύτες. Ζητήστε βοήθεια εάν οι κράμπες διαρκούν περισσότερο από μία ώρα.

- Συμβουλευτείτε τον/την γιατρό σας εάν αισθανθείτε ασυνήθιστα συμπτώματα ή εάν τα συμπτώματα επιμένουν, ή εάν υποψιάζεστε πυρετό.

- Εάν κάποιος συνάνθρωπός σας έχει ζεστό ξηρό δέρμα και βρίσκεται σε παραλήρημα, έχει σπασμούς ή είναι αναίσθητος, καλέστε αμέσως γιατρό ή ασθενοφόρο.

Περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές δημόσιας υγείας για την πρόληψη των αρνητικών επιπτώσεων της ζέστης στην υγεία, βρίσκουμε εδώ και εδώ.


Διαβάστε επίσης:
VIDEO: Πώς το σαπούνι σκοτώνει τους ιούς
ΕΡΕΥΝΑ: Ευαίσθητος ο ιός σε ήλιο, ζέστη και υγρασία
Πανδημίες που άλλαξαν τη ροή της ιστορίας
εμφάνιση σχολίων