0
1
σχόλια
316
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας μπαίνει φυλακή για σκάνδαλο διορισμών. Στην Ελλάδα πάλι, η οικογενειοκρατία καλά κρατεί
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
2 Ιουλίου 2020
Σε φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο καταδικάστηκε ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Φρανσουά Φιγιόν, για την υπόθεση «πλασματικών θέσεων εργασίας» ώστε να βολέψει την οικογένειά του. Ο Γάλλος πολιτικός καταδικάστηκε σε 5 έτη, τα δύο εκ των οποίων χωρίς αναστολή, ενώ δεν θα μπορεί να εκλεγεί σε πολιτικό αξίωμα για δέκα χρόνια. Η καταδίκη είναι πρωτόδικη και ο ίδιος θα προσφύγει σε έφεση. Ο Φιγιόν ήταν και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όμως η υπόθεση πλασματικών θέσεων εργασίας του κόστισε την εκστρατεία το 2017.

Η σύζυγός του, Πενέλοπι Φιγιόν, έλαβε υπέρογκα ποσά για της εργασία της ως κοινοβουλευτική βοηθός του, χωρίς ωστόσο να έχει εργαστεί στη θέση αυτή. Έτσι κρίθηκε επίσης ένοχη και καταδικάσθηκε σε φυλάκιση 3 ετών με αναστολή.  Και οι δυο τους θα πληρώσουν από 375.000 ευρώ, ενώ μαζί με τον συγκατηγορούμενό τους, Μαρκ Ζουλό, (πρώην αναπληρωματικό του Φιγιόν στην περιφέρεια Σαρτ), καταδικάσθηκαν συνολικά να επιστρέψουν στο γαλλικό κοινοβούλιο πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ.
 

Στην Ελλάδα του 2020, η κυβέρνηση μπορεί τυπικά να απαγορεύει τις προσλήψεις συγγενών, όμως ο Πρωθυπουργός φαίνεται πως μπορεί να «βολεύει» το σόι της πεθεράς του  

Αυτά όμως συμβαίνουν στη Γαλλία. Στην Ελλάδα του 2020, η κυβέρνηση μπορεί τυπικά να απαγορεύει τις προσλήψεις συγγενών, όμως ο Πρωθυπουργός φαίνεται πως μπορεί να «βολεύει» το σόι της πεθεράς του, αφού όπως δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Τεύχος Υ.Ο.Δ.Δ. 812/03.10.2019), νέα Αντιπρόεδρος στο Εθνικό Θέατρο διορίστηκε η αδερφή της πεθεράς Μητσοτάκη, Έρση Πήττα, και νέος Αντιπρόεδρος στη Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, ο αδερφός της πεθεράς Μητσοτάκη, Χριστόφορος Χριστοφής.

Φυσικά αυτοί δεν είναι οι μόνοι πιο διορίστηκαν αφού δεν είναι σημερινό το φαινόμενο στην χώρα. Το Ελληνικό Δημόσιο εκτρέφει αχόρταγες γενεές πολιτικών και συγγενών τους, εδώ και δεκαετίες. Υπενθυμίζεται ότι προεκλογικά τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης είχαν κατηγορήσει υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, για προσλήψεις συγγενικών τους προσώπων στα γραφεία τους.
εμφάνιση σχολίων