0
1
σχόλια
350
λέξεις
ΖΗΝ
Ο άγνωστος, μικροσκοπικός παράδεισος των Δωδεκανήσων, που μένει αναλλοίωτος στο χρόνο
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
10 Ιουλίου 2020
Νησί-αντίδοτο, ήσυχο, γεμάτο με άγριες ελιές και κρυμμένες παραλίες. Το μόνο που σπάει την ησυχία, είναι ο ήχος του ανέμου και οι κουδούνες των κοπαδιών από κατσίκες, που περιδιαβαίνουν ανέμελες μέχρι να τις μαζέψουν οι βοσκοί το ηλιοβασίλεμα.

Οι Αρκιοί ή Αρκοί, είναι ένα μικρό σύμπλεγμα νησιών του Αιγαίου, που βρίσκεται στα Δωδεκάνησα. Το μεγαλύτερο από αυτά, οι Αρκοί, έχει πληθυσμό περίπου 45 ανθρώπους και μερικές εκατοντάδες κατσίκες, ενώ οι ακτές του έχουν μήκος μόλις 25 χιλιόμετρα. Το μικρό λιμάνι των Αρκιών συνδέεται ακτοπλοικά με την Πάτμο, τη Λέρο και τους Λειψούς.
 

Ο τουρισμός συνήθως περιορίζεται σε σκάφη που δένουν στο μικρό λιμάνι για λίγες ημέρες, ενώ για τους επισκέπτες υπάρχουν διαθέσιμα μόλις 30 δωμάτια  

Η οικονομία του νησιού κινείται με το ψάρεμα, την κτηνοτροφία και τον τουρισμό, ο οποίος συνήθως περιορίζεται σε σκάφη που δένουν στο μικρό λιμάνι για λίγες ημέρες, ενώ για τους επισκέπτες υπάρχουν διαθέσιμα μόλις 30 δωμάτια.

Με μόνο δύο δρόμους για πλοήγηση, πρακτικά δεν υπάρχουν οχήματα με κινητήρα στο νησί. Οι διαδρομές γίνονται συνήθως στα μονοπάτια των κοπαδιών. Τα ντόπια μαγαζιά σερβίρουν τοπικές σπεσιαλιτέ με αγνά υλικά, χόρτα εποχής μαζεμένα στο χέρι και σπιτική ξυνομυζύθρα. Αν και η αίσθηση της κοινότητας είναι ισχυρή, οι κάτοικοι συνήθως φεύγουν από εδώ τον χειμώνα και μένουν σε γύρω νησιά, όπως η Πάτμος, καθώς το νησάκι μένει πολύ συχνά χωρίς ρεύμα, ίντερνετ ή ακόμα και πρόσβαση σε πλοίο.

Οι Αρκιοί στην αρχαιότητα ονομαζόταν Αρκίτις, στον σύγχρονο οικισμό τους Πόρτο-Αυγούστα υπάρχουν απομεινάρια πύργου και οχυρού του 4ου αι. π.Χ. με ενδιαφέροντα διάκοσμο και σημάδια λατρευτικής δραστηριότητας στην αρχαιότητα. Η θαλάσσια περιοχή του ακρωτηρίου Κουμαρός μαζί με τη νησίδα Κουμαρός, στα βόρεια του νησιού, έχει χαρακτηριστεί θαλάσσιος αρχαιολογικός χώρος ενώ το σύμπλεγμα των νησιών έχει χαρακτηριστεί ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας Natura 2000. Δημοφιλές αξιοθέατο αποτελεί και το εντυπωσιακό σπήλαιο Βότση, στο οποίο οι νησιώτες κατέφυγαν για να γλιτώσουν από τον βομβαρδισμό των Γερμανών το 1943. Αλλά το μεγαλύτερο αξιοθέατο, παραμένουν οι παραλίες, όπου δεν έχει αφήσει ακόμα το παραμικρό αποτύπωμα ο πολιτισμός.


Διαβάστε επίσης:
ΚΑΡΤ ΠΟΣΤΑΛ: Αγκίστρι
ΚΑΡΤ ΠΟΣΤΑΛ: Οι Μικρές Κυκλάδες
Ανυπαρξισμός
Εικονικό ταξίδι στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου
εμφάνιση σχολίων