0
1
σχόλια
328
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Από την νομπελίστα συγγραφέα, Σβετλάνα Αλεξίεβιτς
 
DOCTV.GR | PHOTO: UNSPLASH
3 Σεπτεμβρίου 2020
Ψάχνω τη γλώσσα. Ο άνθρωπος έχει πολλές γλώσσες: τη γλώσσα με την οποία συνομιλεί με τα παιδιά του, και άλλη μια γλώσσα, αυτήν που μιλάει την ώρα του έρωτα.

Υπάρχει ακόμα και η γλώσσα με την οποία μιλάμε στους εαυτούς μας, στην οποία κάνουμε τους εσωτερικούς μας διαλόγους. Στον δρόμο, στη δουλειά, στα ταξίδια – παντού ηχεί κάτι το διαφορετικό, δεν αλλάζουν μόνο οι λέξεις, αλλά και κάτι άλλο.

Ο άνθρωπος μιλάει με διαφορετικό τρόπο το πρωί και με άλλον το βράδυ. Κι αυτό που συμβαίνει τη νύχτα ανάμεσα σε δυο ανθρώπους χάνεται εντελώς από την ιστορία. Έχουμε να κάνουμε μόνο με την ιστορία του ανθρώπου της ημέρας.


Απόσπασμα από το βιβλίο της Σβετλάνα Αλεξίεβιτς, Το τέλος του κόκκινου ανθρώπου, μτφρ.: Αλεξάνδρα Δ. Ιωαννίδου, εκδ. Πατάκη. Η Σβετλάνα Αλεξίεβιτς (31 Μαίου 1948) είναι Ουκρανή συγγραφέας, βραβευμένη με Νόμπελ. Έγραψε διηγήματα, θεατρικά έργα, σενάρια για ντοκιμαντέρ. Τα βιβλία μαρτυριών που συνέγραψε, προσέδωσαν νέα διάσταση στο γραμματολογικό είδος της λεγόμενης τεκμηριωτικής πεζογραφίας. Μεγάλωσε στη Λευκορωσία. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε διάφορες τοπικές εφημερίδες πριν αποφοιτήσει το 1972 από το Κρατικό Πανεπιστήμιο Λευκορωσίας και γίνει ανταποκρίτρια του περιοδικού Neman στο Μινσκ. Σταδιοδρόμησε ως δημοσιογράφος μεταφέροντας διηγήσεις αυτοπτών των πιο δραματικών γεγονότων στη χώρα, όπως τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Σοβιετικό πόλεμο στο Αφγανιστάν, την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ. Κατόπιν διώξεων από το καθεστώς Λουκασένκο, εγκατέλειψε την Λευκορωσία το 2000. Τα επόμενα δέκα χρόνια έζησε στο Παρίσι, στο Γκέτεμποργκ και στο Βερολίνο. Το 2011 επέστρεψε στο Μινσκ. Τα περισσότερα από τα βιβλία της διασκευάστηκαν για το θέατρο, τον κινηματογράφο ή την τηλεόραση ενώ η ίδια τιμήθηκε για τα έργα της με πλήθος διεθνών διακρίσεων, μεταξύ των οποίων το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2015, το βραβείο της Ένωσης Συγγραφέων Σουηδίας, το βραβείο Αντρέι Σινιάφσκι, το ρωσικό βραβείο Θριάμβου, το Βραβείο Λειψίας «για αμοιβαία κατανόηση στην Ευρώπη - 1998», το γαλλικό Βραβείο Μάρτυρας του Κόσμου - 1999, το Βραβείο Χέρντερ και το Βραβείο Καλύτερου Πολιτικού Βιβλίου της Γερμανίας. 
εμφάνιση σχολίων