0
1
σχόλια
931
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Θα τους δεις κάθε βράδυ έξω από τη Βουλή. Ένα αυθόρμητο, μη βίαιο, πράσινο κίνημα γεννήθηκε με σκοπό την απόσυρση του αντι-περιβαλλοντικού νομοσχεδίου στην Αθήνα
 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
4 Ιουνίου 2020
4 Μαΐου 2020. Πρώτη μέρα της άρσης των μέτρων της κυκλοφορίας εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19. Πολίτες συγκεντρώνονται έξω από τη Βουλή των Ελλήνων με σκοπό να διαμαρτυρηθούν για το «αντι-περιβαλλοντικό νομοσχέδιο» που έφτασε στο κοινοβούλιο για να ψηφιστεί άρον άρον, χωρίς διαβούλευση. Ο υπουργός Περιβάλλοντος αγνόησε τις ενστάσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων τόσο για το περιεχόμενό του πολύπλοκου νομοσχεδίου, όσο και για το μικρό χρονικό περιθώριο που δόθηκε προς διαβούλευση, εν μέσω πανδημίας.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε τελικά την επόμενη μέρα από την ΝΔ ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση αποχώρησε μη δεχόμενη το νομοσχέδιο εξπρές. Οι διαδηλωτές απαίτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έσπευσε να περάσει τον νόμο ενώ η χώρα βρίσκεται κλειδαμπαρωμένη λόγω της πανδημίας και οι πολίτες δεν μπορούν να διαμαρτυρηθούν.

Αλλά από το πρώτο βράδυ, μια ομάδα ανθρώπων αποφάσισε να μείνει έξω από τη βουλή και να κάνει ολονύχτια ειρηνική διαμαρτυρία και ανοιχτή συνέλευση. Έκτοτε, η ομάδα των Άγρυπνων Πολιτών μεγαλώνει κάθε νύχτα στο ίδιο σημείο με το ίδιο αίτημα: την κατάργηση του αντι-περιβαλλοντικού νόμου.

Το κίνημα «Άγρυπνοι Πολίτες» εξαπλώνεται, ενώ διεθνή Μέσα όπως ο Independent και η Liberation γράφουν για αυτούς. «Θέλουμε οξυγόνο όχι μάσκες…».

Πως ξεκίνησαν οι Άγρυπνοι Πολίτες; Αυθόρμητα, εξαιτίας της αυθαιρεσίας των αρχών! Το απόγευμα της 4ης Μαΐου, στη διαμαρτυρία που γινόταν εναντίον του νέου νόμου για το περιβάλλον, έπεσε η ιδέα από ένα συμμετέχοντα σε μία ανοιχτή συνέλευση πολιτών που διεξαγόταν μπροστά από τη Βουλή, να παραμείνουμε στο σημείο για ολονύκτια ειρηνική διαμαρτυρία. Έτσι κι έγινε, ήταν κάπως καταστασιακές οι συνθήκες και κορυφώθηκαν για την βραδιά με την ομαδική προσαγωγή μας στο Α.Τ. Συντάγματος, για «εξακρίβωση στοιχείων», αφού είχαμε ήδη επιδείξει τις ταυτότητες μας και ενώ δεν υπήρχε καμία απολύτως αιτιολόγηση για προσαγωγή. Φανταστείτε 18 άτομα υπό υπέρμετρη αστυνομική συνοδεία τουλάχιστον 40 αστυνομικών να κατευθύνονται στο τμήμα, με γέλια και τραγούδια. Το περιστατικό συζητήθηκε και στη Βουλή, αλλά πάνω από όλα μας πείσμωσε και ήρθαμε και το επόμενο βράδυ και είμαστε εκεί μέχρι σήμερα, με ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή και ανταπόκριση. Και παρά την αυθαιρεσία δε μας έκανε να δούμε την αστυνομία με αντιπαλότητα.

Ποιοι είναι οι Άγρυπνοι Πολίτες; Είμαστε άνθρωποι που αγαπάμε τη φύση, διαφορετικοί μεταξύ μας, αλλά ισότιμοι. Υιοθετούμε τις αρχές της μη βίας –πολιτικής ανυπακοής, και αυτό– οργανωνόμαστε χωρίς να εξυπηρετούμε κομματικά συμφέροντα. Αρκετοι από εμάς έχουν εμπειρία από κινητοποιήσεις, κινήματα, οικοκοινότητες, ενώ αλλά είναι η πρώτη φορά που δραστηριοποιούνται. Είμαστε ένα δημιουργικό μάγμα ανήσυχων, ελεύθερων πνευμάτων που θέλουν να αφήσουν έναν πλανήτη καλύτερο απ’ ότι τον βρήκαν.

Γιατί Άγρυπνοι; Γιατί νύχτα πρωτοσυναντηθήκαμε και ξεκινήσαμε τη διαμαρτυρία μας. Γιατί με τη διαδικασία που ακολούθησε η κυβερνητική πλειοψηφία εν μέσω πανδημίας, ουσιαστικά πέρασε ένα νόμο στο σκοτάδι, με συνοπτικές διαδικασίες, μη λαμβάνοντας υπόψιν τις θέσεις και τις ενστάσεις του συνόλου της κοινωνίας των πολιτών. Γιατί παρ’ όλα αυτά, στο lock down, η πόλη μας δεν κοιμόταν, αλλά αγρυπνούσε. Γιατί πλέον ξέρουμε τι σημαίνει να αποφασίζουν άλλοι για εμάς, χωρίς εμάς.
 

Χρειαζόμαστε ανθρώπους ανοιχτόμυαλους, που αγαπούν και ανησυχούν για το πλανήτη μας, ανθρώπους που δρουν σύμφωνα με τις αρχές της μη βίας και της ισότητας. Ανθρώπους που δε θα έρθουν στην κίνηση μας μόνο για διασκέδαση αλλά θα φέρουν και όλο τους το είναι στο παρόν  

Και τι ζητάτε; Διεκδικούμε την κατάργηση του αντιπεριβαλλοντικού νόμου. Κι αντ’ αυτού να εισακουστούν οι τεκμηριωμένες θέσεις της κοινωνίας των πολιτών και της επιστημονικής κοινότητας. Και για αυτό κάνουμε μια ειρηνική διαμαρτυρία και διεξάγουμε συνελεύσεις πολιτών κάθε βράδυ, μένοντας αγρυπνοι μπροστά από τη Βουλή.

Και τι συζητάτε στις συνελεύσεις; Πως θα οργανώσουμε καλύτερα την κινητοποίηση μας και θα συντονιστούμε με άλλες ομάδες και πολίτες. Ήδη συνεργαζόμαστε με τις κινήσεις για τα αιολικά αλλά και με τους support art workers, γιατί κι η Τέχνη μένει άγρυπνη. Επίσης έχουμε θεματικές συνελεύσεις, όπου συζητάμε για ό,τι αφορά το συγκεκριμένο νόμο, αλλά και τα φλέγοντα περιβαλλοντικά θέματα όπως η κλιματική κρίση, ο μύθος της πράσινης ανάπτυξης, εναλλακτικές, αλλά και για ζητήματα που μας ένωσαν από την αρχή όπως η μη βία, η μη βίαιη επικοινωνία, η πολιτική ανυπακοή, οι αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, το ζήτημα του σεξισμού/πατριαρχίας. Επίσης, έχουμε μια σταθερή βραδιά, όπου γίνεται κύκλος συναισθημάτων για το πως βιώνουμε τη συμμετοχή μας και την αλληλεπίδραση μας, κι αυτό συμβαίνει κι όποτε άλλοτε ο κύκλος το έχει ανάγκη. Είναι μια διαδικασία πραγματικά συγκινητική ακόμα και λυτρωτική, κι έχει ενδυναμώσει τους μεταξύ μας δεσμούς, το σεβασμό και την αμοιβαία εμπιστοσύνη και ασφάλεια.

Τι θα λέγατε στους Docers; Βοηθήστε να μαθευτεί η δράση μας ή κι ελάτε μαζί μας! Χρειαζόμαστε ανθρώπους ανοιχτόμυαλους, που αγαπούν και ανησυχούν για το πλανήτη μας, ανθρώπους που δρουν σύμφωνα με τις αρχές της μη βίας και της ισότητας. Ανθρώπους που δε θα έρθουν στην κίνηση μας μόνο για διασκέδαση αλλά θα φέρουν και όλο τους το είναι στο παρόν. Ωστόσο, έχουμε δει ότι η δράση μας εκτός από βαθιά πολιτική, έχει τη διάσταση της ψυχαγωγίας, μας βοηθά δηλαδή να βελτιωνόμαστε σαν άνθρωποι και όταν έρχεται η ώρα να κοιμηθούμε να έχουμε μια γλυκιά αίσθηση ευχαρίστησης. Κι επίσης φιλ@ docers φροντίζουμε να τηρούμε τις προβλεπόμενες αποστάσεις, όμως οι ψυχές μας έρχονται όλο και πιο κοντά.

* Το @ έχει χρησιμοποιηθεί στις καταλήξεις για να περικλείει όλους τους αυτοπροσδιορισμούς, χωρίς αποκλεισμούς σε συγκεκριμένες ταυτότητες ή φύλα.


O Γιώργος Αναστασόπουλος ασχολείται με την ψυχοκοινωνική στήριξη, τη μουσική και είναι διδάκτορας κοινωνικών επιστημών. Μπορείτε να διαβάσετε σχετικά κείμενά του στο Xwroxronos.


Διαβάστε επίσης:
Ιδιωτικοποίηση της παροχής νερού στην Αθήνα;
Έργα μολύνουν όλο το αλιευτικό πεδίο του Σαρωνικού
4 και 5 Μαΐου: Συγκεντρώσεις για το αντι-περιβαλλοντικό νομοσχέδιο
Η περιβαλλοντική βόμβα του Υπ. Περιβάλλοντος θα περάσει στα ψιλά;
Τα «Αιολικά Πάρκα» και οι περιοχές Natura 2000
εμφάνιση σχολίων