0
1
σχόλια
376
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Αδιαφάνεια και ανυπολόγιστες επιπτώσεις, στο υπο ψήφιση νομοσχέδιο της ΝΔ. 100 περιβαλλοντικά κινήματα και συλλογικότητες ζητούν την απόσυρση του. Υπογράφουμε κι εμείς
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
28 Απριλίου 2020
Νομιμοποίηση αυθαιρέτων σε δασικές εκτάσεις. «Κατάργηση» περιοχών Natura. Πληρωμένες από ιδιώτες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Παρά τις ενστάσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων της χώρας, κατατίθεται προς ψήφιση το νομοσχέδιο της κυβέρνησης «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, σε μια πρακτικά κλειστή Βουλή λόγω καραντίνας. Ο υπουργός Περιβάλλοντος αγνόησε τις ενστάσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων της χώρας τόσο για το περιεχόμενό του πολύπλοκου νομοσχεδίου, όσο και για το μικρό χρονικό περιθώριο που δόθηκε για διαβούλευση (μόλις 14 ημέρες). Το Υπουργείο λέει ότι η διαδικασία της ψήφισής του θα προχωρήσει κανονικά.

Το νομοσχέδιο εκθέτει σε άμεσο κίνδυνο προστατευόμενες περιοχές, αφού ανάμεσα σε άλλα προβλέπει πως ανοίγει ο δρόμος για λατομεία, ξενοδοχεία και εξόρυξη υδρογονανθράκων σε περιοχές Natura 2000. Παράλληλα προωθείται η αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικού μεγέθους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), κυρίως των αιολικών, που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων μάλιστα θα ελέγχονται από ιδιώτες που θα επιλέγει και θα πληρώνει ο ίδιος επενδυτής, γεγονός που καθιστά την όλη διαδικασία αδιαφανή, ενώ παράλληλα υποβαθμίζονται οι φορείς διαχείρισης και φύλαξης προστατευόμενων περιοχών.
 

Το νομοσχέδιο υποβαθμίζει τη διαδικασία πρόληψης της περιβαλλοντικής ζημιάς από εν δυνάμει καταστροφικά έργα και επενδυτικές δραστηριότητες, γεγονός που παραβιάζει συγχρόνως εθνικούς και ενωσιακούς νόμους  

Επίσης δίνεται και η δυνατότητα να νομιμοποιούνται αυθαίρετα σε ρέματα και δασικές εκτάσεις, καθώς με το νομοσχέδιο  θα επιτρέπεται για πρώτη φορά στους ιδιοκτήτες αυθαίρετων κτισμάτων σε καμένες ή εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις και εντός υγροτόπων και ρεμάτων να υποβάλουν δηλώσεις νομιμοποίησης, υπό προϋποθέσεις. Στο προς ψήφιση νομοσχέδιο καταργείται η άδεια μεταφοράς αποβλήτων και αντικαθίσταται από μια απλή εγγραφή σε ένα μητρώο. Αυτό σημαίνει πως θα είναι πλέον πολύ εύκολο να μετατραπούν ρέματα και άλλες περιοχές σε απέραντες χωματερές, χωρίς να υπάρχουν καν κυρώσεις.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις τονίζουν πως το νομοσχέδιο υποβαθμίζει τη διαδικασία πρόληψης της περιβαλλοντικής ζημιάς από εν δυνάμει καταστροφικά έργα και επενδυτικές δραστηριότητες, γεγονός που παραβιάζει συγχρόνως εθνικούς και ενωσιακούς νόμους. 100 περιβαλλοντικά κινήματα και συλλογικότητες από ολόκληρη τη χώρα ζητούν την άμεση απόσυρση του, με ψήφισμά που μπορούμε να υπογράψουμε κι εμείς, εδώ.


Διαβάστε επίσης:
Οι εταιρείες μετατρέπουν τον πλανήτη σε χωματερή
Παγκόσμιες μηνύσεις σε επιχειρήσεις ενάντια στην κλιματική αλλαγή
ΕΡΕΥΝΑ: 81% των Ελλήνων θέλει μέτρα για το κλίμα
εμφάνιση σχολίων