0
1
σχόλια
393
λέξεις
ΖΗΝ
Ο μύθος της «τοπικής απώλειας», και γιατί δεν λειτουργεί
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
22 Μαΐου 2020
Πολλοί έχουμε τουλάχιστον ένα σημείο στο σώμα μας που θα θέλαμε να αδυνατίσει. Η μέση, η κοιλιά, οι μηροί και τα μπράτσα, είναι σημεία όπου συνήθως αποθηκεύεται το επιπλέον λίπος. Είναι όμως δυνατό να στοχεύσουμε σε συγκεκριμένες ασκήσεις για τοπική απώλεια; Δηλαδή μπορούμε να χάσουμε λίπος από την κοιλιά, χωρίς να χάσουμε από αλλού;

Για να καταλάβουμε πώς λειτουργεί ο μηχανισμός, πρέπει να κατανοήσουμε τους τρόπους με τους οποίους λειτουργεί το σώμα. Ας πάρουμε για παράδειγμα τους κοιλιακούς. Οι κοιλιακοί μύες είναι υπεύθυνοι για τη στήριξη του κορμού, την στάση και την ισορροπία. Βοηθούν επίσης στην αναπνοή, επιτρέπουν την κίνηση και προστατεύουν τα εσωτερικά μας όργανα. Οι κοιλιακοί χωρίζονται στον ορθό κοιλιακό, τους πλάγιους και τον εγκάρσιο κοιλιακό.

Υπάρχουν δύο τύποι κοιλιακού λίπους: το υποδόριο λίπος και το σπλαχνικό λίπος. Το υποδόριο λίπος, είναι αυτό που μπορούμε να πιάσουμε τσιμπώντας το δέρμα μας. Δεν σχετίζεται άμεσα με τον μεταβολικό κίνδυνο. Όμως συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο αύξησης της ινσουλίνης, διαβήτη τύπου 2 και καρδιακών νοσημάτων.

Το σπλαχνικό λίπος, βρίσκεται γύρω από τα εσωτερικά μας όργανα. Μπορεί να επηρεάσει το μεταβολικό σύνδρομο, καθώς και διαδικασίες που σχετίζονται με παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2, και οι καρδιακές παθήσεις.

Πώς διασπάται το λίπος: Επειδή τα μυϊκά κύτταρα δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν απευθείας το λίπος που περιέχεται στα λιποκύτταρα, η απώλεια λίπους δεν μπορεί να είναι μόνο τοπική. Το λίπος θα πρέπει να διασπαστεί πριν να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος. Έτσι, μπορεί να προέλθει από οπουδήποτε στο σώμα, και όχι μόνο από το τμήμα του σώματος το οποίο γυμνάζουμε.

Τι ασκήσεις πρέπει να κάνουμε: Με τακτική άσκηση για όλο το σώμα, μπορούμε να επιταχύνουμε το μεταβολισμό μας ώστε να κάψει θερμίδες και λίπος. Η αερόβια άσκηση (ποδήλατο, τρέξιμο) είναι επίσης αποτελεσματική και στη στόχευση του σπλαχνικού λίπους της κοιλιάς. Η άσκηση σε μέτρια ή υψηλή ένταση μειώνει περισσότερο τη μάζα λίπους, σε σύγκριση με την αερόβια άσκηση χαμηλής έντασης ή τις ασκήσεις ενδυνάμωσης (όπως η άσκηση με βάρη ή με ιμάντες).

Είναι σημαντικό να ασκούμαστε τακτικά επί 4-5 μέρες την εβδομάδα, τουλάχιστον για 30-40 λεπτά σε μέτρια ένταση ή για 20 λεπτά σε υψηλή. Το να ασκηθούμε μία ή δύο φορές επί ώρες, και θα μας καταπονήσει και δεν θα έχει το ίδιο καλά αποτελέσματα. Η επιμονή είναι το κλειδί.


Διαβάστε επίσης:
ΕΡΕΥΝΑ: Γυμναστική ίσον νέο μυαλό
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ: Καθημερινή άσκηση
ΕΡΕΥΝΑ: Η άσκηση σκοτώνει την κατάθλιψη
εμφάνιση σχολίων