0
1
σχόλια
249
λέξεις
ΖΗΝ
Πόση άσκηση χρειάζεται για να προλάβουμε την κατάθλιψη; Λιγότερη από όση νομίζαμε
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
10 Οκτωβρίου 2017
Δεν χρειάζεται να λιώνουμε καθημερινά στη γυμναστική αφού μόλις μία ώρα άσκησης την εβδομάδα, μπορεί να προλάβει την εκδήλωση κατάθλιψης στο μέλλον. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μια νέα επιστημονική έρευνα, η μεγαλύτερη και πιο μακρόχρονη του είδους της, που διαπιστώνει πως η άσκηση έχει ψυχικά οφέλη σε κάθε φύλο και ηλικία. «Γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι η άσκηση παίζει ρόλο στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που μπορέσαμε να δούμε με ποσοστά πόσο σημαντική είναι σε επίπεδο πρόληψης» λέει ο καθηγητής Samuel Harvey, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο American Journal of Psychiatry, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 34.000 άτομα σε βάθος 11 ετών, συσχετίζοντας το επίπεδο σωματικής άσκησης του καθενός, με τα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους. Η αιτία που η άσκηση δρα ευεργετικά σε σχέση με την κατάθλιψη, πιστεύεται ότι οφείλεται σε ένα συνδυασμό βιολογικών και ψυχοκοινωνικών ωφελειών που παρέχει η άσκηση, ιδίως όταν γίνεται σε ομαδικό πλαίσιο.

Η μελέτη διαπιστώνει πως: Όσοι δεν ασκούνταν καθόλου, είχαν κατά μέσο όρο 44% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν κατάθλιψη, σε σχέση με όσους ασκούνταν μία έως δύο ώρες την εβδομάδα. -Τουλάχιστον ένα στα δέκα περιστατικά κατάθλιψης (12%) θα ήταν δυνατό να αποφευχθεί, αν οι συμμετέχοντες έκαναν τουλάχιστον μία ώρα άσκησης την εβδομάδα.- Δυστυχώς για το άγχος, η άσκηση δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα αφού δεν διαπιστώθηκε καμία συσχέτιση ανάμεσα στη σωματική άσκηση και της πιθανότητας εκδήλωσης άγχους στο μέλλον.
 
εμφάνιση σχολίων