0
1
σχόλια
500
λέξεις
CULTURE
Ο μύθος του ανθρώπου που πούλησε την ψυχή του στον Διάβολο, σε μια παράσταση-κατάβαση στην άβυσσο της Επιθυμίας. Online πρεμιέρα στο κανάλι της Στέγης
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
23 Μαΐου 2020
«Μια απόλυτα προσωπική κατάβαση στη σκοτεινιά της ανθρώπινης Επιθυμίας, σ’ αυτήν τη Νέκυια του ευρωπαϊκού πνεύματος, σε ένα κείμενο/επιχείρημα, που ταξιδεύει μαζί μας σε κάθε κρίσιμη περίοδο της ανθρώπινης Ιστορίας». Έτσι περιγράφει το αριστούργημα του Γκαίτε ο πρωτοπόρος Έλληνας σκηνοθέτης, Μιχαήλ Μαρμαρινός και καταπιάνεται με τον μύθο του.

Ο Γκαίτε αρχίζει να γράφει τον Φάουστ το 1772 και συνεχίζει με διαλείμματα δεκαετιών μέχρι τη χρονιά που πεθαίνει (1832). Ο Γιόχαν Φάουστ (Johann Georg Faust, 1480-1541) ήταν Γερμανός μάγος που γεννήθηκε στη Βυρτεμβέργη. Τα σχετικά με τη ζωή του γεγονότα φαίνεται να εξαφανίσθηκαν σε λεπτομέρειες μέσα στους θρύλους και τους μύθους που καλύπτονταν μέχρι την αναμόρφωσή. Σχεδόν πενήντα χρόνια μετά τον θάνατό του, το 1587, κυκλοφορεί ανώνυμα ένα ολιγοσέλιδο βιβλίο που έφερε τον τίτλο Η ιστορία του Δρος Γιόχαν Φάουστ του διαβόητου θαυματοποιού που επιδίδονταν στην μαύρη μαγεία. Ο ίδιος καυχιόταν πως μπορούσε να επαναλάβει όλα τα θαύματα του Ιησού Χριστού και στη Βυρτεμβέργη ισχυριζόταν πως οι νίκες των αυτοκρατορικών στρατευμάτων στη Ιταλία ήταν αποτέλεσμα των δικών του μαγικών δυνάμεων. Η φήμη του έφτασε σχεδόν σε όλες τις γωνιές της Γης. Λίγες δεκαετίες μετά το θάνατό του, δημιουργήθηκαν θρύλοι γύρω από τις παράδοξες συνθήκες του θανάτου του σύμφωνα με κάποιο χρονικό, τον στραγγάλισε ο Διάβολος.
 

Το έργο του Μιχαήλ Μαρμαρινού παρουσιάστηκε το 2014 στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης  

Ο Φάουστ και ο θρύλος του αποδείχτηκαν από τους πλέον επιδραστικούς στην ανθρώπινη σκέψη και τέχνη. Ανάμεσα στις σημαντικότερες διασκευές του μύθου είναι η τραγωδία Δόκτωρ Φάουστους (1604) του Κρίστοφερ Μάρλοου. Διακόσια χρόνια αργότερα, ο Γκαίτε γράφει τον «Φάουστ», έργο-ζωής για τον ίδιο και θεμέλιος λίθος του νεότερου ευρωπαϊκού πνεύματος.

Το έργο του Μιχαήλ Μαρμαρινού παρουσιάστηκε το 2014 στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης. Εξερευνά τον αρχετυπικό μύθο της νεότερης ευρωπαϊκής σκέψης, με μια παράσταση-καταβύθιση στην ανθρώπινη ψυχή και στη δυτική ποίηση, φιλοσοφία και Ιστορία, αλλά κυρίως στην ανθρώπινη ψυχή.

Τον Φάουστ ερμηνεύει ο Ακύλλας Καραζήσης. Το σάουντρακ ανήκει στον Δημήτρη Καμαρωτό. Τη δραματουργική επεξεργασία της παράστασης έχει αναλάβει ένας από τους πιο διακεκριμένους δραματουργούς της Ευρώπης, ο γερμανικής καταγωγής Άρμιν Κέρμπερ. Η παράσταση κάνει διαδικτυακή πρεμιέρα στις 24 Μαΐου, 21:00, στο ψηφιακό κανάλι Ιδρύματος Ωνάση.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ: Από την Παρασκευή 22 Μαΐου διατίθεται και το ντοκιμαντέρ «Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός στο Εργαστήρι του Φάουστ», στο οποίο ο Ηλίας Γιαννακάκης ακολουθεί τον Μαρμαρινό, από τις πρώτες πρόβες μέχρι και την πρεμιέρα της παράστασης, προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσει τη σκέψη του σημαντικού θεατρικού δημιουργού.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Μετάφραση: Πέτρος Μαρκάρεις
Σκηνοθεσία: Μιχαήλ Μαρμαρινός
Σύμβουλος δραματουργίας: Armin Kerber
Μουσική-σχεδιασμός ήχου: Δημήτρης Καμαρωτός
Φωτισμοί: Γιάννης Δρακουλαράκος
Σκηνικά: Kenny MacLellan
Κοστούμια: Μαγιού Τρικεριώτη
Βοηθός σκηνοθέτη: Μυρτώ Περβολαράκη
Χειρισμός ήχου παράστασης: Κώστας Μπώκος - Studio 19st
Υπεύθυνη παράγωγης: Ρένα Ανδρεαδάκη
Β’ βοηθός σκηνοθέτη: Νεφέλη Μυρωδια
Βοηθοί ενδυματολόγου: Εύα Γουλάκου, Δανάη Ελευσινιώτη
Παραγωγή: Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση


Info: Φάουστ, του Μ. Μαρμαρινού, online πρεμιέρα , 24 Μαΐου, 21:00, στο ψηφιακό κανάλι Ιδρύματος Ωνάση


Διαβάστε επίσης:
ENTER στη Στέγη. Το διεθνές online project επιστρέφει με την Ιζαμπέλα Ροσελίνι
Δείτε το «Λάλκα» της Λ. Κιτσοπούλου
VIDEO: Οδηγός επιβράδυνσης από τους RootlessRoot

Δείτε το «Όταν κοιμάσαι ο κόσμος αδειάζει»
εμφάνιση σχολίων