0
1
σχόλια
331
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Καλούν πολιτικούς και πολίτες να εργαστούν για έναν ριζικό μετασχηματισμό σε όλα τα επίπεδα, με κείμενο στην γαλλική εφημερίδα Le Monde
 
DOCTV.GR
7 Μαΐου 2020
«Έπειτα από την πανδημία που προκάλεσε ο νέος κορονοϊός να μην επιστρέψουμε στην κανονικότητα, σε μια κανονικότητα όπου ισούται με την καταστροφή του περιβάλλοντος και τον καταναλωτισμό. Περισσότεροι από 200 διάσημοι καλλιτέχνες και Νομπελίστες από όλη τη Γη ζητούν με κείμενο στην γαλλική εφημερίδα Le Monde λένε: «να μην επιστρέψουμε στην κανονικότητα, το πρόβλημα είναι συστημικό».

Την πρωτοβουλία είχαν η Γαλλίδα ηθοποιός Ζουλιέτ Μπινός και ο Γάλλος αστροφυσικός Ορελιάν Μπαρό. Νομπελίστες της Ιατρικής, της Χημείας και της Φυσικής, όπως ο Τζέιμς Πιμπλς, ο νομπελίστας της Ειρήνης Μοχάμεντ Γιουνούς, Καλλιτέχνες και πανεπιστημιακοί όπως οι ηθοποιοί Ρόμπερτ ντε Νίρο, Τζέιν Φόντα, Κέιτ Μπλάνσετ, Μαριόν Κοτιγιάρ, Μόνικα Μπελούτσι, Γκιγιόμ Κανέ, οι τραγουδίστριες Μαντόνα και Ανζέλ, οι σκηνοθέτες Πίτερ Μπρουκ και Μπετράν Ταβερνιέ... Πρόκειται για ένα είδος «μανιφέστου», ένα κάλεσμα προς τους ηγέτες και τους πολίτες «να αλλάξουν ριζικά τρόπο ζωής, κατανάλωσης και οικονομίας».

«Η αξιολόγηση είναι απλή: Οι διορθώσεις και προσαρμογές δεν αρκούν πλέον, το πρόβλημα είναι συστημικό. Η τρέχουσα οικολογική καταστροφή είναι μέρος μιας «μετά-κρίσης»: της μαζικής εξαφάνισης της ζωής στη Γη που δεν αμφισβητείται πλέον, ενώ όλοι οι δείκτες δείχνουν μια άμεση υπαρξιακή απειλή.

Ο καταναλωτισμός μας οδήγησε να αρνηθούμε τη ζωή αυτή καθεαυτή: τη ζωή των φυτών, των ζώων και τη ζωή ενός μεγάλου αριθμού ανθρώπων. Η ρύπανση, η υπερθέρμανση του πλανήτη και η καταστροφή των φυσικών χώρων οδηγούν τον κόσμο σε σημείο καμπής, σε σημείο ρήξης. Για αυτούς τους λόγους, σε συνδυασμό με τις συνεχώς αυξανόμενες κοινωνικές ανισότητες, μας φαίνεται αδιανόητο να «επιστρέψουμε στην κανονικότητα».

Καλούμε επισήμως τους ηγέτες και τους πολίτες να βγουν από την αστήρικτη λογική που εξακολουθεί να επικρατεί για να εργασθούν επιτέλους για μια βαθιά αναθεώρηση των στόχων, των αξιών και της οικονομίας.

Ο ριζικός μετασχηματισμός που απαιτείται –σε όλα τα επίπεδα– χρειάζεται κουράγιο και θάρρος. Δεν θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί χωρίς μια τεράστια και αποφασιστική δέσμευση».


Διαβάστε επίσης:
Τσόμσκι: Η τελευταία, μεγαλειώδης αποτυχία του νεοφιλελευθερισμού
Η πεμπτουσία του νεοφιλελευθερισμού
Από πού έρχονται οι κορονοϊοί;
εμφάνιση σχολίων