0
1
σχόλια
304
λέξεις
TECH
#TruthFindsAWay. Το ψηφιακό σπίτι της ελευθερίας του Τύπου «κρύφτηκε» σε ένα δημοφιλές παιχνίδι υπολογιστή, από τους Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
28 Απριλίου 2020
Η ΜΚΟ ελευθερίας του Τύπου, Reporters Sans Frontières (RSF), δημιουργεί έναν ευφάνταστο τρόπο για να ξεπεράσει τη λογοκρισία δημιουργώντας ένα ασφαλές καταφύγιο για την ελευθερία του Τύπου. Που; Μέσα σε ένα από τα πιο επιτυχημένα βιντεοπαιχνίδια στον κόσμο: το Minecraft.

Σε πολλές χώρες, η πρόσβαση σε δωρεάν και αξιόπιστες πληροφορίες είναι δύσκολη. Οι εφημερίδες και οι ιστότοποι λογοκρίνονται. Οι δημοσιογράφοι συλλαμβάνονται και σε πολλές περιπτώσεις φοβούνται ακόμα και για τη ζωή τους. Αυτή η λογοκρισία κάνει πολλούς νέους να μεγαλώνουν  σχεδόν χωρίς  πρόσβαση στον ανεξάρτητο τύπο, με τις απόψεις τους χειραγωγούνται σε μεγάλο βαθμό από κυβερνητικές εκστρατείες παραπληροφόρησης. Ωστόσο, σε αυτές τις χώρες, όπου ο ελεύθερος Τύπος είναι αυστηρά περιορισμένος, το Minecraft, εξακολουθεί να είναι προσβάσιμο από όλους.
 

Όλο και περισσότερα βιβλία εξακολουθούν προστίθενται στη βιβλιοθήκη του παιχνιδιού, με σκοπό κάποτε αυτή η λογοκρισία να αποτελεί παρελθόν  

Το παιχνίδι μετρά  περισσότερους από 145 εκατομμύρια ενεργούς παίκτες κάθε μήνα. Στο ψηφιακό του περιβάλλον, οι παίκτες μπορούν να χτίσουν ολόκληρους κόσμους και να βιώσουν την ελευθερία ενός ανοιχτού κόσμου. Τώρα μπορούν και να εισέλθουν σε μια ψηφιακή βιβλιοθήκη του παιχνιδιού, που εμπεριέχει ειδικές πληροφορίες για διαφορετικές χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα ελευθερίας του τύπου. Η «Uncensored Libra-ry», περιλαμβάνει ιστορίες λογοκρισίας σε αυτές τις χώρες και τα άρθρα που διατίθενται στο Minecraft, μπορούν να διαβαστούν από όλους όσους μπαίνουν στον server του παιχνιδιού, αλλά το περιεχόμενό τους δεν μπορεί να αλλάξει. Όλο και περισσότερα βιβλία εξακολουθούν  προστίθενται με σκοπό κάποτε αυτή η λογοκρισία να αποτελεί παρελθόν.

Η αλήθεια βρίσκει τον τρόπο. Η βιβλιοθήκη άνοιξε στις 12 Μαρτίου 2020, δηλαδή την παγκόσμια ημέρα κατά της λογοκρισίας στον κυβερνοχώρο, ενώ η σχετική καμπάνια «τρέχει» με το hashtag #TruthFindsAWay.

 
Διαβάστε επίσης:
Σε καραντίνα η ελευθερία των ΜΜΕ
VIDEO: Που πήγε η Ελευθερία του Λόγου;
Ο Καμύ για τη λογοκρισία
εμφάνιση σχολίων