0
1
σχόλια
649
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Η αλήθεια μπορεί να διεγείρει μέσα σου το αντανακλαστικό της αγάπης»
 
DOCTV.GR
3 Νοεμβρίου 2020
Η καταπίεση της φυσιολογικής σεξουαλικής ικανοποίησης οδηγεί σε διαφόρων ειδών υποκατάστατα ικανοποίησης.

Το δικαίωμα του ανθρώπου να γνωρίζει, να μαθαίνει, να διερευνά, να κάνει λάθη καλόπιστα, να διερευνά τα ανθρώπινα συναισθήματα, πρέπει με κάθε τρόπο να είναι ασφαλές, αν η λέξη «ελευθερία» είναι κάτι περισσότερο από ένα κενό πολιτικό σύνθημα.

Η αγάπη, η εργασία και η γνώση είναι οι καλές πηγές της ζωής μας. Αυτές θα έπρεπε επίσης, να κυβερνούν.

Ζούμε σε μια κοινότητα ανθρώπων, όχι για να καταπιέζουμε και να κυριαρχούμε ο ένας πάνω στον άλλον ή να κάνουμε ο ένας τη ζωή του άλλου άθλια, αλλά για να μπορούμε να ικανοποιήσουμε καλύτερα και πιο αξιόπιστα όλες τις υγιείς ανάγκες της ζωής.

Είναι η σεξουαλική ενέργεια που εξουσιάζει τη δομή των συναισθημάτων και της σκέψης του ανθρώπου.

Η σεξουαλική καταπίεση της κοινωνίας αποτελεί ένα αντιδραστικό θέμα που έχει μεγάλη σημασία. Η κοινωνία δεν μπορεί να κάνει χωρίς την ανασταλτική της επίδραση πάνω στις κοινωνικές διαδικασίες, γιατί προετοιμάζει την μετέπειτα υπακοή των ενηλίκων στην εξουσία του κράτους και του κεφαλαίου, καλλιεργώντας το φόβο απέναντι στην εξουσία σ’ όλα τα άτομα της κοινωνίας. Ακρωτηριάζει τις κριτικές πνευματικές δυνάμεις των καταπιεσμένων μαζών.

Η αποφυγή του ουσιώδους είναι το βασικό πρόβλημα του ανθρώπου.

Επειδή δεν έχετε καμία μνήμη για πράγματα που συνέβησαν πριν από δέκα ή είκοσι χρόνια, εξακολουθείτε να φωνάζετε τις ίδιες ανοησίες όπως πριν από δύο χιλιάδες χρόνια. Ακόμη χειρότερα, προσκολλάστε με δύναμη σε παρανοήσεις όπως η φυλή, η τάξη, το έθνος και η υποχρέωση να τηρείτε μια θρησκεία και να καταστείλετε την αγάπη σας.

Αν η σκέψη σου επικεντρωνόταν στην ουσία, θα ‘χες γίνει κύριος της ζωής σου από καιρό.

Ξέρω ότι αυτό που αποκαλείτε «Θεός »υπάρχει πραγματικά, αλλά όχι στη μορφή που σκέφτεστε. Ο Θεός είναι η πρωταρχική κοσμική ενέργεια, η αγάπη για το σώμα σου, η ακεραιότητά σου και η αντίληψή σου για τη φύση μέσα σου και έξω από σένα.

Οι περισσότεροι σκεπτόμενοι άνθρωποι δεν πιστεύουν στον Θεό, αλλά παρ’ όλα αυτά τον αισθάνονται.

Ο Φασισμός είναι η τυπική συναισθηματική συμπεριφορά του καταπιεσμένου ανθρώπου της αυταρχικής κοινωνίας μας με τον μηχανικό πολιτισμό της και τη μηχανοκρατική μυστικιστική βιοθεωρία της. Ο μηχανοκρατικά μυστικιστικός χαρακτήρας του ανθρώπου της εποχής μας δημιουργεί τα φασιστικά κόμματα κι όχι αντίστροφα.

Η αλήθεια πρέπει τελικά να βρίσκεται σε αυτό που κάθε καταπιεσμένο άτομο αισθάνεται μέσα του, αλλά δεν έχει το θάρρος να εκφράσει.

Σε φοβάμαι ανθρωπάκο. Σε τρέμω, επειδή από εσένα εξαρτάται το μέλλον της ανθρωπότητας. Σε φοβάμαι επειδή το κυριότερο μέλημα σου στη ζωή είναι να δραπετεύεις από τον εαυτό σου.

Η αλήθεια μπορεί να διεγείρει μέσα σου το αντανακλαστικό της αγάπης.

Ναι ξέρω, ξέρω∙ θέλεις «ιδιοφυίες» κι είσαι πρόθυμος να τις τιμήσεις. Αλλά θέλεις καλές ιδιοφυίες, κόσμιες, σοβαρές και μετρημένες. Όχι από κείνη την ατίθαση ράτσα που γκρεμίζει φραγμούς κι αντιτίθεται στο κατεστημένο. Εσύ θες μια ιδιοφυία συμμαζεμένη, πειθήνια και προσγειωμένη, που να μπορείς να επιδεικνύεις στις παρελάσεις σου, χωρίς κίνδυνο να σε φέρει σε δύσκολη θέση.

Το να μπερδεύουμε την αυθάδεια με την ελευθερία, ήταν πάντα το σήμα κατατεθέν του σκλάβου.

Δεν θέλεις να γίνεις αητός, Ανθρωπάκο. Γι' αυτό σε τρώνε τα όρνεα. Φοβάσαι τους αητούς κι' έτσι ζεις κοπαδιαστά και κοπαδιαστά εξολοθρεύεσαι.

Μόνο εσύ μπορείς να γίνεις ο απελευθερωτής σου.

Σ’ έναν καπιταλιστή δεν πρέπει ποτέ να λες: «Αχ, σας παρακαλώ, θα μπορούσατε λιγάκι να μου κάνετε λίγο χώρο ν’ αναπνεύσω κι εγώ; θα μπορούσατε να είστε λίγο πιο καλός, με λίγη περισσότερη κατανόηση; Ας συμφωνήσουμε…».

Το γεγονός ότι ο Χίτλερ ήταν πολιτική μεγαλοφυΐα αποκαλύπτει  τη φύση της πολιτικής γενικά, όσο κανένα άλλο γεγονός.


Ο Βίλχελμ Ράιχ (24 Μαρτίου 1897 - 3 Νοεμβρίου 1957) ήταν Αυστριακός ψυχαναλυτής, μέλος της δεύτερης γενιάς ψυχαναλυτών μετά τον Σίγκμουντ Φρόυντ και μία από τις πιο ριζοσπαστικές προσωπικότητες στην ιστορία της ψυχιατρικής. Υπήρξε ένας από τους πλέον αμφιλεγόμενους διανοητές της σύγχρονης εποχής. Έγινε γνωστός κυρίως μέσα από τα βιβλία, Η Μαζική Ψυχολογία του Φασισμού, Η Ανάλυση του Χαρακτήρα, Άκου Ανθρωπάκο.


Διαβάστε επίσης:
H Μελίνα Μερκούρη είπε
Ο Ράσελ είπε
Ράιχ: Δεν μπορείς να δεις ανθρωπάκο
Ράιχ: Σεξουαλική καταπίεση
εμφάνιση σχολίων