ΑΦΙΕΡΩΜΑ
«Βρισκόμαστε σ' ένα μεσοδιάστημα, μεταξύ μιας εποχής που οι άνθρωποι είχαν βεβαιότητες και μιας άλλης, όπου οι παλιές μέθοδοι πλέον δεν λειτουργούν». Πολύτιμα κείμενα του σύγχρονου στοχαστή
 
DOCTV.GR
19 Νοεμβρίου 2020
O Ζίγκμουντ Μπάουμαν (19 Νοεμβρίου 1925 – 9 Ιανουαρίου 2017) ήταν Πολωνός κοινωνιολόγος, συγγραφέας και στοχαστής. Στα 18 του κατετάγη στον Ελεύθερο Πολωνικό Στρατό και πολέμησε ενάντια στη ναζιστική κατοχή. Παρέμεινε στο στρατό και μετά τη λήξη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου αλλά τελικά αποστρατεύτηκε εξαιτίας της αντισημιτικής εκκαθάρισης. Ο Μπάουμαν ολοκλήρωσε μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών στις κοινωνικές επιστήμες και το 1954 έγινε λέκτορας στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας. Άρχισε να ζει από το 1968 στην Αγγλία. Διετέλεσε καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Λιντς. Τιμήθηκε με τα βραβεία European Amalfi Prize for Sociology & Social Sciences (1990) και Adorno (1998).

Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο Μπάουμαν είπε

Μια συλλογή από αποσπάσματα του φιλόσοφου και κοινωνιολόγου για την κοινωνία, την επιθυμία, το μέλλον, την κρίση, τον έρωτα

11 Ιανουαρίου 2017

Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

Μπάουμαν: Περί αβεβαιότητας

«Φόβος είναι το όνομα που δίνουμε στην αβεβαιότητά μας». Ο Ζίκγκμουντ Μπάουμαν εξηγεί την εποχή του φόβου

14 Μαρτίου 2016

Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

Μπάουμαν: Ζούμε σ' ένα μεσοδιάστημα

«Βρισκόμαστε σ' ένα μεσοδιάστημα, μεταξύ μιας εποχής που οι άνθρωποι είχαν βεβαιότητες και μιας άλλης, όπου οι παλιές μέθοδοι πλέον δεν λειτουργούν»

27 Ιανουαρίου 2016

Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

Μπάουμαν: Έρωτας και επιθυμία

«Ο έρωτας είναι σιαμαίο δίδυμο της δίψας για εξουσία: ούτε ο ένας ούτε η άλλη θα μπορούσαν να επιζήσουν του χωρισμού τους»

30 Νοεμβρίου 2015

Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

Μπάουμαν: Είμαι μακροπρόθεσμα αισιόδοξος

Ο Ζίγκμουντ Μπάουμαν βλέπει το μέλλον: «Η μόνη λύση που βλέπω είναι να εδραιωθεί ένας τρόπος ζωής που θα καταστήσει το υπάρχον σύστημα έκπτωτο»

28 Απριλίου 2015

Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

Μπάουμαν: Για την αγάπη

«Αγάπη για έναν άνθρωπο σημαίνει να επιλέγει κανείς μια αβέβαιη και αχαρτογράφητη διαδρομή»

31 Οκτωβρίου 2014

Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

Μπάουμαν: Σχεδιάστε νέες ελπίδες

«Οι φτωχοί θα βρίσκονται πάντα μαζί μας, αλλά το τι σημαίνει να είσαι φτωχός εξαρτάται από το “εμείς”»

28 Μαρτίου 2014