0
1
σχόλια
438
λέξεις
ΖΗΝ
Ναι, το επιβεβαιώνει η επιστήμη: Η λίμπιντο φέρνει στον εγκέφαλο ανδρών και γυναικών χάος, ψέματα και στερεότυπα
 
ΛΕΝΑ ΛΥΔΑΚΗ | ΦΩΤΟ: PEXELS
5 Φεβρουαρίου 2020
Το σεξουαλικό μας ένστικτο μας καλεί να φαινόμαστε ελκυστικοί στο πρόσωπο που μας ενδιαφέρει, και αυτό προκαλεί, το λιγότερο, «υποκριτική» συμπεριφορά. Οι καθηγητές ψυχολογίας Gurit Birnbaum, από το Διεπιστημονικό Κέντρο Herzliya του Ισραήλ και Harry Reis, από το Πανεπιστήμιο του Rochester, μελέτησαν και ανακάλυψαν πως ότι όταν εμφανίζεται η πιθανότητα για σεξ, οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους και να παρουσιάσουν τον εαυτό τους παραπλανητικά, ωραιοποιώντας καταστάσεις, προσαρμόζοντας τις απόψεις τους, ακόμα και λέγοντας ψέματα.

Όλα έχουν να κάνουν με την πρώτη εντύπωση που δημιουργούμε στο αντικείμενο του πόθου, αφού η ενεργοποίηση του σεξουαλικού μας συστήματος αυξάνει τις προσπάθειές μας να διαχειριστούμε την κατάσταση με αποτέλεσμα να πούμε ό,τι παραπλανητικό μπορεί να μας έρθει στο μυαλό, προκειμένου να κερδίσουμε τις εντυπώσεις. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο Journal of Experimental Social Psychology, με τίτλο «Δημιουργώντας τη σωστή πρώτη εντύπωση: Η σεξουαλική εκκίνηση ενθαρρύνει την αλλαγή στάσης και την αυτο-παρουσίαση κατά τη διάρκεια συναντήσεων με πιθανούς συντρόφους».
 

Οι άντρες είναι πιο πιθανό να πουν κατάφωρα ψέματα προκειμένου να κάνουν σεξ, ενώ οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να κάνουν σεξ ακόμη κι αν δεν το θέλουν πάρα πολύ, προκειμένου να αποφύγουν τις συγκρούσεις!  

Τα πιο συνηθισμένα που κάνουμε και λέμε για να γοητεύσουμε τον άλλον, είναι τα εξής:
- Υιοθετούμε τις απόψεις εκείνου που θέλουμε, έστω κι αν δεν ταυτίζονται με τις δικές μας.
- Λέμε ψέματα για τον αριθμό των σεξουαλικών παρτενέρ μας
- Προσπαθούμε να διαχειριστούμε την πρώτη εντύπωση λέγοντας ό,τι μας κατέβει στο κεφάλι, έστω κι αν δεν ισχύει.

Η σεξουαλική «εξαπάτηση» έχει μελετηθεί από διάφορες πλευρές. Το 2008 ερευνητές δημιούργησαν μια κλίμακα «σεξουαλικής εξαπάτησης» με βάση τα λεγόμενα συμμετεχόντων, για τις σεξουαλικά παραπλανητικές συμπεριφορές τους. Το βασικό πόρισμα ήταν πως ότι οι άντρες είναι πιο πιθανό να πουν κατάφωρα ψέματα προκειμένου να κάνουν σεξ, ενώ οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να κάνουν σεξ ακόμη κι αν δεν το θέλουν πάρα πολύ, προκειμένου να αποφύγουν τις συγκρούσεις!

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο The Journal of Sex Research, με τίτλο «Η σεξουαλική εξαπάτηση ως διαδικασία κοινωνικής ανταλλαγής: Ανάπτυξη κλίμακας σεξουαλικής παρεκτροπής που βασίζεται στη συμπεριφορά». Σύμφωνα με τη μελέτη του καθηγητή ψυχολογίας Terri Fisher, τα στερεότυπα δύσκολα αφήνουν το κεφάλι μας όταν βάζουμε έναν σεξουαλικό στόχο. Οι άνθρωποι είναι πιθανό να πουν ψέματα για το σεξουαλικό τους παρελθόν, ώστε να κάνουν τις εμπειρίες τους να ταιριάξουν με τα στερεότυπα των φύλων.

Συγκεκριμένα οι άνδρες παρουσιάστηκαν ως πιο ενεργοί σεξουαλικά και με περισσότερους σεξουαλικούς παρτενέρ, ενώ οι γυναίκες παρουσίασαν τους εαυτούς τους ως λιγότερο έμπειρες. Το χάος που λέγαμε.


Διαβάστε επίσης:
ΕΡΕΥΝΑ: Το casual sex κάνει καλό
ΕΡΕΥΝΑ: Πόσο σεξ;
ΕΡΕΥΝΑ: Σχέσεις χωρίς σεξ
εμφάνιση σχολίων