0
1
σχόλια
366
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Πώς οι μεγάλες επιχειρήσεις κάνουν συνεργασίες με πετρελαϊκές εταιρείες που αυξάνουν την ταχύτητα καταστροφής του πλανήτη
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
9 Ιανουαρίου 2020
Η Google, η Microsoft και η Amazon έχουν εκφράσει πολλές φορές την πρόθεση να μειώσουν την εξάρτηση του κόσμου από τα ορυκτά καύσιμα. Όμως, άλλα λένε, άλλα κάνουν, αφού όπως αναφέρουν οι Wall Street Journal και Gizmodo, οι ίδιες εταιρείες συνεργάζονται επί του παρόντος με τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων με σκοπό να αποσπάσουν όσο το δυνατό περισσότερο πετρέλαιο και αέριο από το έδαφος.

Το πετρέλαιο ήταν πάντοτε δύσκολο να βρεθεί και να εξαχθεί. Συχνά οι ειδικοί προβλέπουν ότι θα ξεμείνουμε από προσιτό και προσβάσιμο πετρέλαιο – αλλά μέχρι στιγμής, έχουν κάνει λάθος. Όταν τα πράγματα φαίνονται ζοφερά για τον μαύρο χρυσό, νέες τεχνολογίες επιστρατεύονται για να διατηρήσουν τη βιομηχανία στη ζωή.
 

Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας αναπτύσσουν A.I. για τις πετρελαϊκές εταιρείες, έστω κι αν την ίδια στιγμή κάνουν καμπάνιες για τη μείωση των ορυκτών καυσίμων  

Τις πρώιμες ημέρες, οι τεχνολογίες αυτές ήρθαν με τη μορφή καλύτερων τρυπανιών και αντλιών. Όμως ο σημερινός τεχνολογικός σωτήρας είναι η τεχνητή νοημοσύνη. Αλγόριθμοι υπολογιστών που βελτιώνουν συνεχώς τον εαυτό τους μπορούν να αυτοματοποιήσουν την ανακάλυψη νέων αποθεμάτων και να εξομαλύνουν την εξόρυξη ορυκτών καυσίμων – γεγονός που δίνει μια μεγάλη ώθηση στις εταιρείες που πλέον πρέπει να ανταγωνίζονται την αιολική και την ηλιακή ενέργεια.

Το 2018, οι βιομηχανίες πετρελαίου και φυσικού αερίου δαπάνησαν περίπου 1,75 δισεκατομμύρια δολάρια για την Τεχνητή Νοημοσύνη (Α.Ι.) – ποσό το οποίο προβλέπεται να φθάσει τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025. Και οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, για να πάρουν κι αυτές ένα κομμάτι της πίτας, αναπτύσσουν A.I. για τις πετρελαϊκές εταιρείες, έστω κι αν την ίδια στιγμή κάνουν καμπάνιες για τη μείωση των ορυκτών καυσίμων.

Η πιο πρόσφατη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών από τους κορυφαίους επιστήμονες του κλίματος στον κόσμο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι έχουμε μόλις μια δεκαετία για να μειώσουμε τις εκπομπές σε σημείο που θα μπορούσαμε να αποφύγουμε τις ολέθριες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Κι όμως, οι μεγαλύτερες και πιο ισχυρές εταιρείες τεχνολογίας, εξακολουθούν να κάνουν συμφωνίες και συνεργασίες με πετρελαϊκές εταιρείες που μετακινούν τη βελόνα προς την αντίθετη κατεύθυνση.


Διαβάστε επίσης:
Παγκόσμιες μηνύσεις σε επιχειρήσεις ενάντια στην κλιματική αλλαγή
11.000 επιστήμονες εκπέμπουν sos για την κλιματική αλλαγή
Μοράλες: Το πρόβλημα του πλανήτη είναι ο καπιταλισμός
εμφάνιση σχολίων