0
1
σχόλια
306
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν ελεύθερα άτομα σε μια κοινωνία δούλη»
 
DOCTV.GR
23 Φεβρουαρίου 2021
«Όπως οι ιδέες –οι κοινωνικές φαντασιακές σημασίες– της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, έτσι και η ιδέα της ισότητας εμψυχώνει από αιώνες τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες των ευρωπαϊκών χωρών (με την ευρεία έννοια που προαναφέραμε) και τη διαδικασία αυτομετασχηματισμού τους. Η κορύφωση αυτής της διαδικασίας είναι το πρόταγμα εγκαθίδρυσης μιας αυτόνομης κοινωνίας: δηλαδή, μιας κοινωνίας ικανής να αυτοθεσμίζεται ρητά, συνεπώς να θέτει υπό αμφισβήτηση τους ήδη δεδομένους θεσμούς της, την ήδη κατεστημένη παράστασή της του κόσμου. Μ' άλλα λόγια: μιας κοινωνίας που, αν και ζει υπό νόμους και ξέρει ότι δεν μπορεί να ζήσει δίχως νόμο, δεν υποδουλώνεται στους ίδιους της τους νόμους· μιας κοινωνίας, επομένως, στην οποία το ερώτημα: ποιός είναι ο δίκαιος νόμος; παραμένει πραγματικά ανοικτό.

Μια τέτοια αυτόνομη κοινωνία είναι αδιανόητη δίχως αυτόνομα άτομα και αντιστρόφως. Είναι χονδροειδής απάτη να αντιτάσσουμε εδώ, για άλλη μια φορά, κοινωνία και άτομο, αυτονομία του ατόμου και κοινωνική αυτονομία, γιατί, όταν λέμε άτομο, μιλάμε για μια κλιτύ της κοινωνικής θέσμισης, και, όταν μιλάμε για κοινωνική θέσμιση μιλάμε για κάτι του οποίου ο μόνος πραγματικός, αποτελεσματικός και συγκεκριμένος φορέας είναι η συλλογικότητα των ατόμων. Δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν ελεύθερα άτομα σε μια κοινωνία δούλη. Μπορούν να υπάρξουν ίσως φιλόσοφοι που να στοχάζονται στην κάμαρά τους»


Απόσπασμα από το βιβλίο του Κορνήλιου Καστοριάδη, Χώροι του ανθρώπου, εκδ. Ύψιλον. Ο Κορνήλιος Καστοριάδης (Κωνσταντινούπολη, 11 Μαρτίου 1922 - Παρίσι, 26 Δεκεμβρίου 1997) ήταν Έλληνας φιλόσοφος, οικονομολόγος, επαγγελματίας ψυχαναλυτής από το 1973 και διευθυντής σπουδών στην Ανώτατη Σχολή για τις Κοινωνικές Επιστήμες. Συγγραφέας του έργου «Η Φαντασιακή Θέσμιση της Κοινωνίας», διευθυντής σπουδών στη Σχολή Ανωτέρων Σπουδών Κοινωνικών Επιστημών του Παρισιού από το 1979, και φιλόσοφος της αυτονομίας, υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους στοχαστές του 20ού αιώνα.


Διαβάστε επίσης:
Η πολιτική διάσταση της κοινωνίας
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 8 μεγάλα κείμενα του Καστοριάδη
Καστοριάδης: Δεν υπάρχει εκπαίδευση χωρίς έρωτα
εμφάνιση σχολίων