0
1
σχόλια
338
λέξεις
VISUALISM
Το νέο έργο για την κρίση των αστέγων που μεγαλώνει σε όλη την Ευρώπη
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
12 Δεκεμβρίου 2019
Ένα βίντεο και μια τοιχογραφία αναδεικνύουν το πρόβλημα των αστέγων, των οποίων ο αριθμός έχει φτάσει σε ύψη-ρεκόρ στη Βρετανία και την Ευρώπη.
 
Το νέο έργο του Banksy, ξεφύτρωσε στο Μπέρμιγχαμ, λίγο πριν τις βρετανικές εκλογές. Στην τοιχογραφία, δύο ιπτάμενοι τάρανδοι σέρνουν το παγκάκι στο οποίο κοιμάται ένας άστεγος. «Στα 20 λεπτά που κινηματογραφούσαμε τον άστεγο Ryan, περαστικοί του έδωσαν ένα ζεστό ρόφημα, δύο σοκολάτες κι έναν αναπτήρα –χωρίς εκείνος να ζητήσει κάτι». Ο Banksy ανέβασε στο Instagram μαζί με το γκραφίτι και το βίντεο όπου δείχνει τον άστεγο τον οποίο αποκαλεί Ryan, να ξαπλώνει στο παγκάκι και να ακουμπά στα υπάρχοντά του για μαξιλάρι. «God bless Birmingham (Ο Θεός ας ευλογεί το Μπέρμινγχαμ)» λέει η λεζάντα.
 

Στο Μπέρμινγχαμ, ένας στους 73 δεν έχει σπίτι. Στην Αθήνα ένας στους 70, σύμφωνα με έρευνα της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας οργανώσεων που ασχολούνται με αστέγους  

Ανάλυση της φιλανθρωπικής οργάνωσης Shelter, αποκαλύπτει πως τουλάχιστον 320.000 άνθρωποι είναι άστεγοι στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ στο Μπέρμινγχαμ, ένας στους 73 δεν έχει σπίτι.

Στην Ευρώπη, τα πράγματα χειροτερεύουν. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας οργανώσεων που ασχολούνται με αστέγους (FEANTSA και σε συνεργασία με τη γαλλική οργάνωση μέριμνας αστέγων Abbe Pierre) στα κράτη με τους περισσότερους άστεγους συγκαταλέγονται η Μ. Βρετανία (αύξηση 169% στο διάστημα 2010-2016), η Ιρλανδία (+145% μεταξύ 2014 και 2017) και το Βέλγιο (αύξηση 96% από το 2008 έως το 2016) ενώ το 40% του εισοδήματός τους δίνουν για το ενοίκιο κατοικίας τους στη Γερμανία και την Ελλάδα. Στην ίδια έρευνα τα στοιχεία υποστηρίζουν ότι 1 στους 70 κατοίκους της Αθήνας είναι άστεγοι…


Διαβάστε επίσης:
ΕΡΕΥΝΑ: Το 40% του εισοδήματος στο ενοίκιο οι Έλληνες

O Banksy στην Μπιενάλε της Βενετίας
O Banksy ανοίγει μαγαζί
εμφάνιση σχολίων