0
1
σχόλια
772
λέξεις
CULTURE
Από τις ανανεωμένες Όρνιθες του Καραθάνου, μέχρι τις τρομπέτες της Buena Vista
 
DOCTV.GR
13 Δεκεμβρίου 2019
Tom in Greece: Το έργο Tom à la ferme, του Michel Marc Bouchard, που έγινε παγκοσμίως γνωστό από την κινηματογραφική μεταφορά του τον Ξαβιέ Ντολάν ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε σκηνοθεσία Σαράντου Γεώργιου Ζερβουλάκου. Η υπόθεση ακολουθεί τον Τομ, που έχασε το σύντροφό του με τον οποίο ζούσαν μαζί στο εξωτερικό και πηγαίνει στο χωριό του για να πενθήσει μαζί με την οικογένεια του εκλιπόντα. Πρόκειται για ένα ψυχολογικό θρίλερ, σπουδή στο πένθος, και παράλληλα ανατομία μιας κλειστής κοινωνίας, με φόντο την Ελλάδα του σήμερα. Μια Ελλάδα που ακόμα δυσκολεύεται, ή και αδυνατεί να δεχτεί το διαφορετικό. Το καστ της παράστασης περιλαμβάνει νέους και καθιερωμένους ηθοποιούς, όπως οι Ρένια Λουιζίδου, Αντώνης Πριμηκύρης, Λευτέρης Πολυχρόνης, Eva Maria Sommersberg. Info: Tom in Greece, (Tom à la ferme), σκηνοθεσία Σαράντος Γεώργιος Ζερβουλάκος, 14 - 29 Δεκεμβρίου 2019. Εισιτ.: 5-15 ευρώ.

Ν. Καραθάνος: «Όρνιθες» του Αριστοφάνη: Το New York Magazine κατατάσσει την παράσταση ανάμεσα στις δέκα καλύτερες του 2018. Οι «Όρνιθες» του Νίκου Καραθάνου, λίγο πριν πετάξουν με προορισμό τη Χιλή και το μεγαλύτερο φεστιβάλ της λατινικής Αμερικής, επιστρέφουν ανανεωμένες και καταλαμβάνουν για δυο ήμερες την κεντρική σκηνή της Στέγης. Η παράσταση ανανεώνεται με μια σύμπραξη ελλήνων και βραζιλιανών ηθοποιών αλλά και με μια ταινία του Μπάμπη Μακρίδη –εμπνευσμένη από αυτήν. Η ομάδα Passinho Carioca από το Ρίο μαζί με τους Νίκο Καραθάνο, Χρήστο Λούλη, Αμαλία Μουτούση, Στεφανία Γουλιώτη, Μάρθα Φριντζήλα, Κλέλια Ρένεση, Θανάση Αλευρά καθώς και δώδεκα ακόμη ηθοποιούς, μουσικούς και χορευτές από την Ελλάδα, επιστρέφουν στη σκηνή όπου πρωτοπαρουσιάστηκαν. Info: «Όρνιθες» του Αριστοφάνη, σκηνοθεσία Νίκος Καραθάνος. 29-30 Δεκεμβρίου. Εισιτ.: 5-40 ευρώ.

ATLAS – A Sound Cartography of Europe: Πώς μπορείς να αλλάξεις τον ήχο της πόλης σου; Τρεις συνθέτες και μία video artist, εξερευνούν το ερώτημα με τρία διαφορετικά έργα που ερμηνεύονται παράλληλα σε τρεις ευρωπαϊκές πόλεις: Ελλάδα, Γαλλία και Γερμανία. Αθήνα, Καρλσρούη και Παρίσι ενώνονται ζωντανά στο έργο ATLAS – A Sound Cartography of Europe, που χαρτογραφεί το αστικό ηχοτοπίο και παρουσιάζεται σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση με τη συνεργασία τριών ευρωπαϊκών οργανισμών (ΖΚΜ, Στέγη, ΙRCAM). Η αθηναϊκή συναυλία αποτελείται από τη σύνθεση του Δημήτρη Καμαρωτού «Μουσική είναι η πόλη». Ταυτόχρονα, σε προκαθορισμένα σημεία, ενσωματώνεται ηχητικό και οπτικό υλικό από τις συναυλίες στην Καρλσρούη και το Παρίσι. Οι τρεις πόλεις ενώνονται σε μία, που ακροβατεί ανάμεσα στο φανταστικό και το πραγματικό, το οργανικό και το τεχνολογικό, καθώς μας προσκαλεί να την βιώσουμε και να σπάσουμε τα σύνορα. Info: ATLAS – A Sound Cartography of Europe 13 Δεκεμβρίου. Εισιτ.: 5-7 ευρώ.

Granma: Trombones From Havana: Κι αν οι τρομπέτες της Buena Vista ηχούσαν και πάλι; Ο συνιδρυτής των Rimini Protokoll, Στέφαν Κέγκι, γυρνάει 60 χρόνια πίσω, κι επιβιβάζεται στο θρυλικό πλοίο “granma” για να ανασυνθέσει τον μύθο της κουβανέζικης επανάστασης. Αυτή τη φορά, η Ιστορία δεν γράφεται από τον Κάστρο και τους συντρόφους του, αλλά από τα εγγόνια τους. Τέσσερις από τους απογόνους των comrades, που έμελλε να αλλάξουν το τοπίο της Κούβας τη δεκαετία του 1960, ανεβαίνουν στη σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, για να τους υποδυθούν. Όμως, η περιπέτεια των προγόνων τους λαμβάνει μια άλλη διάσταση όταν συναντά τις ελπίδες της γενιάς που γράφει τώρα Ιστορία. Info: Granma: Trombones From Havana 19-21 Δεκεμβρίου. Εισιτ.: 5-24 ευρώ.

Elenit - Ευριπίδης Λασκαρίδης: Δύο χρόνια μετά την τελευταία παραγωγή του στην Αθήνα, ο Ευριπίδης Λασκαρίδης επιστρέφει στην Ελλάδα. Στην πρώτη του συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, παρουσιάζει σε παγκόσμια πρεμιέρα το Elenit, σε παραγωγή της Στέγης αλλά και σε συμπαραγωγή με μερικά από τα σημαντικότερα θέατρα και φεστιβάλ της Ευρώπης. Το Elenit είναι ένα παράδοξο ταξίδι, φαντασμαγορικό και γελοίο, αινιγματικό και ανησυχαστικό. Ο σκηνοθέτης, χορογράφος, ηθοποιός, ερμηνευτής, αλλά κυρίως δημιουργός, Ευριπίδης Λασκαρίδης, μας μεταφέρει στον παράδοξό του σκηνικό σύμπαν, όπου καθημερινές εικόνες και καταστάσεις υποβάλλονται σε συνεχείς μεταμορφώσεις, μέχρι που χάνουν την οικειότητά τους. Info: Elenit – Ευριπίδης Λασκαρίδης, έως 7 Δεκεμβρίου. Εισιτ. 5-18 ευρώ.

Onassis Sexuality Education Day: Πόσα πράγματα γνωρίζουν τα παιδιά και οι έφηβοι για το σώμα τους; Για το φύλο τους; Για το σεξ; Πόσα από τα πράγματα που γνωρίζουν προέρχονται από έγκυρη πηγή πληροφόρησης; Η σεξουαλικότητα αποτελεί κεντρικό και ουσιαστικό στοιχείο της ανθρώπινης υπόστασης σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Παρέχοντας γνώσεις για τις συναισθηματικές, κοινωνικές, διυποκειμενικές και σωματικές όψεις της σεξουαλικότητας, η Σεξουαλική Αγωγή ξεκινά από νωρίς στην παιδική ηλικία και συνεχίζεται στην εφηβεία και την ενήλικη ζωή. Επιστήμονες, πανεπιστημιακοί, συγγραφείς, κοινωνιολόγοι, οικογενειακοί ψυχοθεραπευτές, εκπαιδευτικοί και φορείς, μιλούν στη Στέγη σε μια ημέρα αφιερωμένη στη Σεξουαλική Αγωγή. Info: Onassis Sexuality Education Day, 15 Δεκεμβρίου. Είσοδος δωρεάν με ηλεκτρονική προεγγραφή.


Διαβάστε επίσης:
Οι διεθνείς Όρνιθες του Καραθάνου, επιστρέφουν​
Ο Tom in Greece, ο έρωτας και η ελληνική επαρχία
Elenit: Ένα παράδοξo σύμπαν με παράξενα πλάσματα
εμφάνιση σχολίων