0
1
σχόλια
420
λέξεις
CULTURE
Το έργο Tom à la ferme που έγινε παγκοσμίως γνωστό από την κινηματογραφική μεταφορά του τον Ξαβιέ Ντολάν ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
26 Νοεμβρίου 2019
- Το θεατρικό έργο του Καναδού Μισέλ Μαρκ Μπουσάρ, Tom à la ferme (2011), έγινε παγκοσμίως γνωστό όταν μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο τον Ξαβιέ Ντολάν, το 2013.

- Το Tom in Greece, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε σκηνοθεσία Σαράντου Γεώργιου Ζερβουλάκου, στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση.

- Η υπόθεση ακολουθεί τον Τομ, που έχασε το σύντροφό του με τον οποίο ζούσαν μαζί στο εξωτερικό και πηγαίνει στο χωριό του για να πενθήσει μαζί με την οικογένεια του εκλιπόντα: τη μητέρα του (που δεν έχει ιδέα τι σχέση είχε ο Τομ με τον γιο της), καθώς και τον δίδυμο αδερφό του, που θέλει να κρύψει την αλήθεια με κάθε κόστος.

- Πρόκειται για ένα ψυχολογικό θρίλερ, σπουδή στο πένθος, και παράλληλα ανατομία μιας κλειστής κοινωνίας, με φόντο την Ελλάδα του σήμερα. Μια Ελλάδα που ακόμα δυσκολεύεται, ή και αδυνατεί να δεχτεί το διαφορετικό.

- Σε αντίθεση με την ταινία του Ξαβιέ Ντολάν, ο Ζερβουλάκος επιλέγει να αναδείξει τα χιουμοριστικά στοιχεία του έργου του Μπουσάρ, που δημιουργούν κωμικοτραγικές καταστάσεις.

- Το καστ της παράστασης περιλαμβάνει νέους και καθιερωμένους ηθοποιούς, όπως οι Ρένια Λουιζίδου, Αντώνης Πριμηκύρης, Λευτέρης Πολυχρόνης, Eva Maria Sommersberg.

-Το 2012 ο Σαράντος Γεώργιος Ζερβουλάκος, 2012 ψηφίστηκε από τους Γερμανούς κριτικούς θεάτρου του περιοδικού Theater Heute ως ο καλύτερος ανερχόμενος καλλιτέχνης

- Αυτή είναι η πρώτη συνεργασία του Ζερβουλάκου με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Ο σκηνοθέτης έχει παρουσιάσει δουλειές του, μεταξύ άλλων, στο Schauspielhaus του Ντίσελντορφ, το Schauspielhaus του Γκρατς, το Theater Oberhausen, το Staatstheater του Μάιντς, το Schauspiel της Λειψίας, το Residenztheater του Μονάχου, το Volkstheater και το Burgtheater της Βιέννης.

- Στο σημείωμα του, ο σκηνοθέτης αναφέρει: «Ένα κείμενο-σεισμογράφος οικογενειακών εντάσεων και κοινωνικής πίεσης. Σε μια τυχαία οικογένεια. Σε μια τυχαία οικογένεια που κάποιος έτυχε να είναι «διαφορετικός». Έτσι έτυχε. Τώρα, όμως, σε αυτή τη μικρή και κλειστή κοινωνία, σε αυτό το σύστημα, κάποιος κινδυνεύει. Κάποιος πονάει και κάποιος πνίγεται. Έτσι έτυχε. Γύρω του κανείς δεν τολμάει να αντιμετωπίσει αυτό τον άνθρωπο, απλά και έτσι όπως θα του άξιζε – ως έναν άνθρωπο. Με την περιγραφή έντονης ομοφοβίας ως βασικό του θέμα, το έργο Tom in Greece του Καναδού Μισέλ Μαρκ Μπουσάρ δυστυχώς στη χώρα μας αποκτά μια σημαντική ανάγκη παρουσίασης στη θεατρική σκηνή. Η επικαιρότητα του έργου είναι όπως και η κατάσταση που περιγράφει: φοβερή».


Info: Tom in Greece, (Tom à la ferme), του Michel Marc Bouchard, σκηνοθεσία Σαράντος Γεώργιος Ζερβουλάκος, 14 - 29 Δεκεμβρίου 2019, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση. Εισιτ.: 5-15 ευρώ.
εμφάνιση σχολίων