0
1
σχόλια
450
λέξεις
CULTURE
Ο κόσμος του Ευριπίδη Λασκαρίδη, κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
 
DOCTV.GR
25 Νοεμβρίου 2019
Δύο χρόνια μετά την τελευταία παραγωγή του στην Αθήνα, ο Ευριπίδης Λασκαρίδης επιστρέφει στην Ελλάδα. Στην πρώτη του συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, παρουσιάζει σε παγκόσμια πρεμιέρα το Elenit, σε παραγωγή της Στέγης αλλά και σε συμπαραγωγή με μερικά από τα σημαντικότερα θέατρα και φεστιβάλ της Ευρώπης.

Το Elenit είναι ένα παράδοξο ταξίδι, φαντασμαγορικό και γελοίο, αινιγματικό και ανησυχαστικό. Ο σκηνοθέτης, χορογράφος, ηθοποιός, ερμηνευτής, αλλά κυρίως δημιουργός, Ευριπίδης Λασκαρίδης, μας μεταφέρει στον παράδοξό του σκηνικό σύμπαν, όπου καθημερινές εικόνες και καταστάσεις υποβάλλονται σε συνεχείς μεταμορφώσεις, μέχρι που χάνουν την οικειότητά τους.
 

Μια τραγική κωμωδία με ανατρεπτικό χιούμορ, όπου το γελοίο συνυπάρχει με το τρομακτικό  

Οι χαρακτήρες μεταμορφώνονται κι αυτοί σε έναν τόπο γεμάτο φωνές που δεν ολοκληρώνονται, αναζητώντας αυτό που ενώνει τα πράγματα πίσω από τα ερείπια και τις αλλαγές. Ο κεντρικός ήρωας κινείται σε έναν κόσμο γεμάτο φώτα και ήχους, αντικείμενα και σύμβολα, που τα ξαναφέρνει στο φως και τα ερμηνεύει από την αρχή. Γύρω του υπάρχει κι ένας θίασος από παράξενα πλάσματα. Το αποτέλεσμα είναι μια τραγική κωμωδία με ανατρεπτικό χιούμορ, όπου το γελοίο συνυπάρχει με το τρομακτικό.

Ο Ευριπίδης Λασκαρίδης σπούδασε υποκριτική στην Αθήνα και σκηνοθεσία στη Νέα Υόρκη. Από το 1995 έχει συμμετάσχει ως περφόρμερ σε έργα σκηνοθετών όπως ο Δημήτρης Παπαϊωάννου και ο Robert Wilson. Το 2000 ξεκίνησε το δικό του σκηνοθετικό έργο για τη σκηνή και την οθόνη. Το 2009 ίδρυσε την ομάδα OSMOSIS. Το «RELIC» (2015), το πρώτο περιοδεύον έργο της ομάδας, έχει παρουσιαστεί σε πάνω από είκοσι φεστιβάλ και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο. Στους σταθμούς στη διεθνή περιοδεία του έργου «TITANS» (2017) περιλαμβάνονται το Théâtre de la Ville, το Festival TransAmériques, το Tanz im August στο Βερολίνο και το Hong Kong Arts Festival. Στα τέλη του 2019 η νέα διεθνής συμπαραγωγή της ομάδας OSMOSIS θα κάνει πρεμιέρα στην Αθήνα, πριν ξεκινήσει τη διεθνή της περιοδεία μέσα στο 2020 και το 2021 μαζί με τα έργα «RELIC» και «TITANS». Το 2016 ο Λασκαρίδης τιμήθηκε με την εναρκτήρια υποτροφία Pina Bausch Fellowship.

Το Elenit, είναι μια παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση σε συμπαραγωγή με τα: Théâtre de la Ville-Paris (Γαλλία), Τeatro della Pergola – Florence (Ιταλία), Teatro Municipal do Porto (Πορτογαλία), Festival TransAmériques – Montreal (Καναδάς), Les Halles de Schaerbeek – Brussels (Βέλγιο), Biennale de la Danse de Lyon 2020 (Γαλλία), Teatre Lliure – Barcelona (Ισπανία), Malraux, Scène Nationale Chambéry – Savoie (Γαλλία), Théâtre de Liège (Βέλγιο). Σε συνεργασία με τα Julidans – Amsterdam (Ολλανδία), ICI—Centre Chorégraphique National Montpellier – Occitanie (Γαλλία). Με την υποστήριξη του Fondation d’entreprise Hermès στο πλαίσιο του New Settings Program.

 
Info: Elenit – Ευριπίδης Λασκαρίδης, 28 Νοεμβρίου - 7 Δεκεμβρίου, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107, Αθήνα. Εισιτ. 5-18 ευρώ.
εμφάνιση σχολίων