0
1
σχόλια
345
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Μία στις τρεις γυναίκες έχει βιώσει σωματική ή/και σεξουαλική βία από την ηλικία των 15 ετών. Η μεγάλη πανευρωπαϊκή έρευνα για τη βία που αντιμετωπίζουν
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
25 Νοεμβρίου 2019
Μία στις τρεις γυναίκες (33%) έχει βιώσει σωματική ή/και σεξουαλική βία από την ηλικία των 15 ετών, ενώ μία στις δύο γυναίκες (55%) αντιμετώπισε μία ή περισσότερες μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης. Αυτά δείχνει η μεγάλη έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εξετάζεςι τον αντίκτυπο των διαφόρων μορφών βίας στις γυναίκες στην Ε.Έ..

«Η βία κατά των γυναικών υπονομεύει τα βασικά θεμελιώδη δικαιώματα τους, όπως η αξιοπρέπεια, η πρόσβαση στη δικαιοσύνη και η ισότητα των φύλων» αναφέρει. Ως δείγμα, χρησιμοποιήθηκαν 42.000 γυναίκες στα 28 κράτη-μέλη της Ε.'Ε..
 

Kατά μέσο όρο, 137 γυναίκες ανά τον κόσμο δολοφονούνται καθημερινά από τον σύντροφό τους ή από κάποιον συγγενή τους  

Εκτιμάται ότι 13 εκατομμύρια γυναίκες στην Ε.'Ε. έχουν υποστεί σωματική βία κατά τη διάρκεια των 12 μηνών πριν από τις συνεντεύξεις της έρευνας, ενώ 3.7 εκατομμύρια γυναίκες στην Ε.Έ. έχουν υποστεί σεξουαλική βία κατά το ίδιο διάστημα. Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα πως «με αυτό το σκεπτικό, η βία κατά των γυναικών δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ένα θέμα που αγγίζει μόνο τις ζωές ορισμένων γυναικών» ενώ αναφέρει επίσης πως «ο αντίκτυπος της βίας κατά των γυναικών δεν αφορά μόνο τις  γυναίκες  που  έχουν πέσει θύματα,  αφού επηρεάζει τις οικογένειες, τους φίλους και την κοινωνία στο σύνολό της. Απαιτείται λοιπόν μια κριτική εξέταση του τρόπου με τον οποίο η κοινωνία και το κράτος αντιμετωπίζουν αυτή την κατάχρηση θεμελιωδών δικαιωμάτων. Είναι απαραίτητη η λήψη μέτρων για την καταπολέμηση και την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και σε εθνικό επίπεδο».

Σύμφωνα με  στοιχεία της Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα, κατά μέσο όρο 137 γυναίκες ανά τον κόσμο δολοφονούνται καθημερινά από τον σύντροφό τους ή από κάποιον συγγενή τους. Το BBC αναφέρει πως περισσότερες από τις μισές εκ των 87.000 γυναικών που δολοφονήθηκαν το 2017, έπεσαν νεκρές από τα χέρια των πιο στενών τους ανθρώπων.


Διαβάστε επίσης:
Η πρώτη Φεμινιστική απεργία στην Ελλάδα
VIDEO: Βία κάθε μέρα
O ακήρυκτος πόλεμος εναντίον των γυναικών
εμφάνιση σχολίων