0
1
σχόλια
419
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Καταγγελίες για ασφαλίτες που βάζουν κοριούς γεωεντοπισμού σε αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες διαδηλωτών και ακτιβιστών
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
19 Νοεμβρίου 2019
Όλο και αυξάνονται οι μαρτυρίες διαδηλωτών και ατόμων που δραστηριοποιούνται πολιτικά, πως βρίσκουν συσκευές εντοπισμού GPS κολλημένες στα οχήματά τους. Την υπόθεση παράνομης παρακολούθησης αναφέρει σε σχετικό της άρθρο η Εφ.Συν.. Οι αποκαλύψεις έρχονται σε μια περίοδο όπου η κρατική καταστολή ολοένα και οξύνεται. Οι κοριοί «φυτεύονται» από άτομα της Ασφάλειας, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων. Στο εσωτερικό τους υπάρχει κάρτα SIM που επιτρέπει τον εντοπισμό του οχήματος.

Η πρώτη μαρτυρία αφορά υπόθεση διαδηλωτή μετά την πορεία στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια (19 Οκτωβρίου 2019). Διαδηλωτής και μέλος της συλλογικότητας «Ταξική Αντεπίθεση», όταν πήγε να πάρει τη μηχανή του, είδε τρία άτομα να την περιεργάζονται. Όταν τον είδαν, σκόρπισαν και απομακρύνθηκαν, ο ένας με αυτοκίνητο και οι άλλοι δύο πεζοί, προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Όταν πήγε να βάλει μπρος να φύγει, τον ενημέρωσε ένας διερχόμενος ότι αυτοί οι τρεις τύποι περιεργάζονταν τη μηχανή του προσπαθώντας να της τοποθετήσουν κάτι. «Στη συνέχεια συζητώντας με άλλους συντρόφους, του γνωστοποιήθηκε ότι έχουν τοποθετηθεί και σε άλλους συσκευές γεωεντοπισμού» καταγγέλλει ο Α.Γκ. (τα στοιχεία του οποίου είναι στη διάθεση της «Εφ.Συν.»).
 

Η παράνομη παρακολούθηση διαδηλωτών και ακτιβιστών δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένες ομάδες, συλλογικότητες, άτομα ή περιστάσεις  

Τα άλλα μέλη της συλλογικότητας ενημερώθηκαν και κατόπιν εξέτασης των οχημάτων τους, ανακάλυψαν κι άλλοι τοποθετημένους κοριούς. Ο Αλέξανδρος Κ. (για την ΕΛ.ΑΣ. πομπός νούμερο 13) καταγγέλλει στο omniatv ακριβώς ίδιο σύστημα παρακολούθησης την ίδια μέρα (19 Οκτωβρίου) ενώ άνθρωπος με πολιτική δράση (τα στοιχεία του είναι διαθέσιμα στην Εφ. Συν.) αντιλήφθηκε την ύπαρξη άγνωστου ύποπτου οχήματος έξω από το σπίτι του και πλησιάζοντάς το, ανακάλυψε πως είχε στο παρμπρίζ του καμουφλαρισμένη μικροκάμερα η οποία κοιτούσε την πόρτα του σπιτιού του. Φωτογράφισε τη συσκευή παρακολούθησης και ειδοποίησε γείτονες και τους συντρόφους του. Μερικές ώρες αργότερα, το συγκεκριμένο όχημα εξαφανίστηκε.

Η παράνομη παρακολούθηση δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένες ομάδες, συλλογικότητες ή άτομα ή περιστάσεις. Στις 9 Αυγούστου 2019, ο Παναγιώτης Πολίτης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, μέλος του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, γνωστός για την κοινωνική και ακτιβιστική δράση του, κατήγγειλε μέσω επιστολής του ότι ανακάλυψε στο αυτοκίνητό του συσκευή γεωεντοπισμού, όταν μετέφερε το όχημά του στο συνεργείο για τυχαίο έλεγχο. «Εκτιμώντας ότι πίσω από την παρακολούθησή μου βρίσκεται κρατική υπηρεσία, ήδη απηύθυνα σχετική επιστολή στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κοινοποιώντας την τόσο στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα όσο και στον Συνήγορο του Πολίτη και περιμένω μία επί της ουσίας απάντηση».
εμφάνιση σχολίων