0
1
σχόλια
437
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Ένστολοι επιβάλλουν πρόστιμα και καταθέτουν μηνύσεις εναντίον φιλόζωων που ταΐζουν τα ζώα, ερμηνεύοντας αυθαίρετα το νόμο
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
20 Νοεμβρίου 2019
Η σίτιση αδέσποτων ζώων δεν απαγορεύεται. Όμως φιλόζωοι που ταΐζουν τα αδέσποτα, έρχονται αντιμέτωποι με παράνομα πρόστιμα, καθώς αστυνομικοί βγάζουν αυθαίρετα συμπεράσματα πως είναι δικά τους. Η Εφ.Συν σε σχετικό ρεπορτάζ της, αναφέρει δύο περιπτώσεις παρερμηνείας του νόμου από την αστυνομία για το τάισμα των αδέσποτων. Ακόμα χειρότερο όμως είναι το γεγονός πως σε κάποιες περιπτώσεις, οι ένστολοι επιδίδονται σε πράξεις τιμωρίας των νόμιμων φιλόζωων πολιτών, ακόμα και αν αυτοί οι πολίτες έχουν αθωωθεί.

Ένα τέτοιο πρόστιμο επιβλήθηκε από αστυνομικούς του Α.Τ. Θέρμης Θεσσαλονίκης, όταν βρήκαν στον κήπο μιας φιλόζωης γυναίκας τρία μικρά γατιά. Παρόλο που τους είπε πως είναι αδέσποτα, εκείνοι της έκοψαν πρόστιμο ύψους 1.800 ευρώ (3 ζώα x 600 ευρώ), με την αιτιολογία ότι δεν είχε δεν κατείχε βιβλιάριο υγείας και τα γατιά δεν ήταν τσιπαρισμένα.

Παρόμοιο περιστατικό είναι και η περίπτωση γυναίκας στη Λήμνο, που έλαβε πρόστιμο 6.000 ευρώ επειδή τάιζε αδέσποτες γάτες στην αυλή της και ο ένστολος του Α.Τ. Μύρινας την εξέλαβε ως ιδιοκτήτρια, παρερμηνεύοντας αυθαίρετα τον νόμο.  Η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ) έστειλε επιτολή προς την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και προς την Κτηνιατρική Υπηρεσία του Δήμου Λήμνου και Θεσσαλονίκης όπου διέγραψαν και τα δύο πρόστιμα ως μη νόμιμα.
 

Ένστολοι τιμωρούν νόμιμους φιλόζωους πολίτες, καταθέτοντας μηνύσεις για παρανομίες που ουσιαστικά δεν υφίστανται  

Όμως η φιλόζωη της Λήμνου τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη και με την εκδικητικότητα της αστυνομίας αφού ο ίδιος ένστολος που έκοψε το πρόστιμο, κατέθεσε μήνυση εναντίον της, με την αιτιολογία ότι δεν είχε εκδώσει βιβλιάριο υγείας για τα (αδέσποτα) ζώα, εμμένοντας στη δίωξη μιας «παρανομίας» που δεν υφίσταται.

Τέτοια περιστατικά δείχνουν όχι μόνο την αδυναμία κατανόησης του νόμου από τα αστυνομικά όργανα, αλλά και το θλιβερό γεγονός πως ένστολοι ουσιαστικά τιμωρούν νόμιμους φιλόζωους πολίτες, με τις ευλογίες προφανώς των ανωτέρων τους, καταθέτοντας μηνύσεις για παρανομίες που ουσιαστικά δεν υφίστανται.

Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., δεν έχει απαντήσει ως σήμερα σε δύο επιστολές της ΠΦΠΟ για τα περιστατικά παρερμηνείας του νόμου, ούτε έχει πάρει δημόσια θέση. Επίσης δεν έχει τοποθετηθεί για το αν υπήρξαν κυρώσεις στους συγκεκριμένους αστυνομικούς μετά την ακύρωση των προστίμων –αν και αν είχαν υπάρξει, τότε το Α.Τ. Μυρίνας στη Λήμνο προφανώς δεν θα είχε καταθέσει εκδικητική μήνυση ενάντια στη φιλόζωη γυναίκα.

Λένε πως ο πολιτισμός μιας χώρας φαίνεται –και– από το πώς φέρεται στα ζώα. Σε κάθε περίπτωση, στην Ελλάδα δεν υπάρχει κανένας νόμος που να απαγορεύει τη σίτιση των αδέσποτων ζώων. Η μόνη μας υποχρέωση είναι να μην αφήνουμε υπολείμματα τροφών και να φροντίζουμε να μη ρυπαίνουμε.


Διαβάστε επίσης:
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Τα αδέλφια μας τα ζώα
4 ερωτήσεις για την καλή υγεία του pet μας
«9 Ζωές» για τις γάτες των Αθηνών
εμφάνιση σχολίων