0
1
σχόλια
536
λέξεις
ΖΗΝ
Τι ρωτάμε απαραιτήτως τον γιατρό, ώστε να φροντίσουμε καλύτερα τον αγαπημένο μας φίλο;
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
14 Νοεμβρίου 2019
Είτε έχουμε μεγαλώσει με κατοικίδια όλη μας τη ζωή, είτε υιοθετήσαμε για πρώτη φορά, η απαραίτητη βόλτα στον κτηνίατρο μπορεί να είναι μια πολύπλοκη εμπειρία. Για παράδειγμα, αν δούμε ότι το ζωάκι μας έχει στρεσαριστεί, είναι πιθανό στην προσπάθεια μας να το ηρεμήσουμε, να ξεχάσουμε όλα τα πράγματα που θέλαμε να ρωτήσουμε τον γιατρό.

Γι αυτό, χρειαζόμαστε ένα σχέδιο. Το οποίο περιλαμβάνει και μια σειρά βασικών ερωτήσεων, μαζί με το ιατρικό ιστορικό του ζώου μας, το βιβλιάριο, τις εξετάσεις, τις διατροφικές του συνήθειες και τα οποιαδήποτε συμπτώματα που ίσως να έχει ήδη. Οι απαραίτητες ερωτήσεις, σύμφωνα με την Dr. Leni Kaplan, ιατρό και λέκτορα στο Small Animal Community Practice του πανεπιστημίου Cornell, είναι οι εξής:

Τι πρέπει να τρώει το κατοικίδιο μου; Ο κτηνίατρός μας είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να μας κατευθύνει ως προς τη διατροφή που είναι ιδανική για την ηλικία, τη ράτσα, το μέγεθος και το επίπεδο δραστηριότητας του κατοικίδιού μας. Όχι η διαφήμιση, ούτε οι υπάλληλοι των καταστημάτων, ούτε ο φίλος μας που έχει κι εκείνος κατοικίδιο.

Πώς είναι το βάρος του κατοικίδιου μου; Μπορεί να είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε το βάρος ενός κατοικίδιου ζώου αν είναι χνουδωτό και ακόμα πιο δύσκολο να παρατηρήσουμε αλλαγές στο βάρος όταν τα βλέπουμε κάθε μέρα. Η αύξηση του σωματικού βάρους μπορεί να θέσει τα κατοικίδια σε κίνδυνο για διαβήτη και καρδιακές παθήσεις (για να μην αναφέρουμε το μεγάλο βάρος συντομεύει και τις ζωές τους, σύμφωνα με μελέτη της Journal of Veterinary Internal Medicine). Αντίθετα, το να είναι ένα ζώο πολύ λεπτό, μπορεί να υποδηλώνει μια παρασιτική μόλυνση ή κάποια χρόνια ασθένεια. Ζητάμε λοιπόν από τον κτηνίατρό σας να παρακολουθεί το βάρος του και να μας μεταφράζει το τι σημαίνουν τυχών αλλαγές σε αυτό.

Πόση άσκηση χρειάζεται η γάτα ή ο σκύλος μας; Η άσκηση βοηθά τους ανθρώπους να δένονται με τα κατοικίδια ζώα τους, βοηθά στην απώλεια βάρους των κατοικίδιων και περιορίζει τα ζητήματα συμπεριφοράς όπως το ξύσιμο/μάσημα των επίπλων ή το σκάψιμο στα σκουπίδια. Αν και όλα τα κατοικίδια χρειάζονται καθημερινή άσκηση, οι επαγγελματίες συμφωνούν ότι η ποσότητα ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία, τη φυλή και το ιατρικό ιστορικό του ζώου. Για παράδειγμα ένα μπουλντόγκ που αναπνέει δύσκολα, ίσως να δυσκολεύεται με κάποια είδη άσκησης. Ο κτηνίατρος μπορεί να προτείνει μια άσκηση κατάλληλη για το κατοικίδιό μας, καθώς και να μας ενημερώσει για τα προειδοποιητικά σημάδια υπερβολικής άσκησης, ώστε να γνωρίζουμε πότε πρέπει να δροσίσουμε το ζωάκι μας ή να το αφήσουμε λίγο να ξεκουραστεί. Μπορεί επίσης να μας παραπέμψει  σε έναν εκπαιδευτή για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το ιδανικό επίπεδο δραστηριότητας του τετράποδου φίλου μας και τον τρόπο διαχείρισης των θεμάτων συμπεριφοράς.

Πώς είναι τα δόντια και τα ούλα του κατοικίδιου μου; Τα κατοικίδια ζώα είναι έμπειρα στο να κρύβουν τον πόνο τους. Έτσι μερικοί ιδιοκτήτες μπορεί να παραβλέπουν την οδοντιατρική φροντίδα μέχρι να γίνουν αναπόφευκτα τα συμπτώματα. Η πικρή αναπνοή, η σήψη των δοντιών ή η απώλεια της όρεξης μπορεί να σημαίνουν περιοδοντική νόσο ή, χειρότερα, λοίμωξη στην καρδιά, γνωστή ως ενδοκαρδίτιδα. Ο γιατρός θα ελέγξει για πρώιμα συμπτώματα μόλυνσης στην ετήσια εξέταση ευεξίας και θα προτείνει την καλύτερη πρόληψη-θεραπεία.
 

Διαβάστε επίσης:
ΕΡΕΥΝΑ: Ναι, η γάτα σου σε αγαπάει
Τι εννοείς δεν έχεις γάτα;
ΕΡΕΥΝΑ: Οι σκύλοι μάς καταλαβαίνουν
εμφάνιση σχολίων