0
1
σχόλια
398
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Οι νέες αλλαγές του ποινικού κώδικα, στήνουν στο απόσπασμα ακόμα και πολίτες που διαμαρτύρονται στον δρόμο, ενώ ευνοούν τα αδικήματα των τραπεζών
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
8 Νοεμβρίου 2019
Πιο αυστηρές ποινές για έκνομες συμπεριφορές μέσα στην πόλη που μπορούν να ποινικοποιήσουν ακόμα και την απλή διαμαρτυρία πολιτών, αλλά ευνοϊκότερες για αδικήματα του «λευκού κολάρου» (όπως απάτες, απιστία και καταχρήσεις) αποφάσισε η Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης για τον νέο Ποινικό Κώδικα.

Οι αλλαγές αυτές δίνουν το «πράσινο φως» σε αυθαίρετες υπαγωγές διαδηλωτών, αφού περιγράφονται με αόριστες έννοιες, όπως «έγκλημα γενικής διακινδύνευσης», «έγκλημα κατά της δημόσιας τάξης», «διέγερση σε ανυπακοή», «διατάραξη της κοινής ειρήνης», «απειλή διάπραξης εγκλημάτων», «διασπορά ψευδών ειδήσεων», μπορούν να στοιχειοθετήσουν έγκλημα τρομοκρατίας (άρθρο 187 Α).
 

Η αυστηροποίηση των ποινών ευνοεί την καταστολή εργατικών και λαϊκών κινητοποιήσεων  

Παράλληλα προβλέπεται πιο προνομιακή μεταχείριση για όσα περιγράφονται ως αδικήματα του «λευκού κολάρου» (όπως απάτες, απιστία, καταχρήσεις). Το ίδιο ισχύει και για τα αδικήματα των τραπεζών, καθώς η νέα  διάταξη που προβλέπει ότι για τον καταλογισμό του αδικήματος της απιστίας σε τραπεζικά στελέχη, απαιτείται η τράπεζα να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά του τραπεζικού στελέχους (δηλαδή ουσιαστικά να μηνύσει τον εαυτό της, καθώς το στέλεχος παίρνει άδεια από την τράπεζα για να εκτελέσει οποιαδήποτε ενέργεια). Για να δικαιολογήσει την προνομιακή μεταχείριση που παραβιάζει το άρθρο 4 του Συντάγματος, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας ισχυρίστηκε πως η διάταξη έχει σκοπό να προστατέψει τους δανειολήπτες με τα κόκκινα δάνεια.

Η αυστηροποίηση των ποινών ευνοεί την καταστολή εργατικών και λαϊκών κινητοποιήσεων. Το νέο άρθρο 290 για τη διατάραξη κυκλοφορίας π.χ. με εμπόδια, επεκτείνει το αξιόποινο και σε πράγματα, ενώ μέχρι τώρα ο σχετικός νόμος αφορούσε μόνο κίνδυνο κατά ανθρώπινης ζωής. Αυτό θέτει στο στόχαστρο από απλές διαμαρτυρίες πολιτών μέχρι κοινωνικές δράσεις, ορίζοντας ως ποινή φυλάκισης μέχρι και τρία χρόνια.

Επίσης τυποποιείται ως έγκλημα η λήψη εκπαίδευσης με σκοπό την τέλεση ή, ακόμη πιο αόριστα, τη «συμβολή» στην τέλεση ενός από τα εγκλήματα που ορίζονται πια ως εγκλήματα τρομοκρατίας (δηλαδή κάθε έγκλημα «γενικής διακινδύνευσης» ή κατά της δημόσιας τάξης). Μάλιστα γίνεται λόγος ακόμη και για την αυτοδιδασκαλία με το «κατέβασμα» επιμορφωτικού υλικού από το Διαδίκτυο.

Παράλληλα προβλέπεται ως ποινικό αδίκημα ακόμα και η πραγματοποίηση ή η διευκόλυνση ταξιδιού με σκοπό την τέλεση ή τη συμβολή στην τέλεση τρομοκρατικού εγκλήματος ή με σκοπό την προσφορά ή την παρακολούθηση εκπαίδευσης για τέλεση τρομοκρατικών πράξεων. Θέσπιση τέτοιων ποινών μοιραία φέρνουν στο νου την περίπτωση Περικλή - Ηριάννας, όπου ο πρώτος είχε ταξιδέψει στην Ισπανία και αθωώθηκε με το τρέχον νομοθετικό πλαίσιο.
εμφάνιση σχολίων