0
1
σχόλια
436
λέξεις
ΖΗΝ
«Η ιδέα ότι οι γάτες δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για τους ανθρώπους, δεν ισχύει». Οι δεσμοί μεταξύ των γατών και των ανθρώπων, αναπτύσσονται όπως οι ανθρώπινοι
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
30 Οκτωβρίου 2019
Φωτο: Dương Nhân / Pexels


Νέα έρευνα επιβεβαιώνει πως οι γάτες, έστω κι αν δεν το δείχνουν πάντα, είναι κοινωνικά πλάσματα που συνδέονται βαθιά με τους ανθρώπους. Η σχετική έρευνα με τίτλο «Δεσμοί μεταξύ κατοικίδιων γατών και ανθρώπων» (Attachment bonds between domestic cats and humans) που δημοσιεύεται στο Current Biology, αναφέρει πως οι γάτες σχετίζονται με τους ανθρώπους, όσο βαθιά σχετίζονται μαζί τους οι σκύλοι, ή τα μωρά.
 

Οι γάτες προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους ανάλογα με το πόση προσοχή τους δίνει ένα άτομο  

«Η ιδέα ότι οι γάτες δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για τους ανθρώπους, δεν ισχύει» λέει η Δρ Krystin R. Vitale, επικεφαλής της μελέτης. Σε μια έρευνα του 2017, η Δρ. Vitale και οι συνεργάτες της, ανακάλυψαν ότι η πλειοψηφία των γατών προτιμά να αλληλεπιδρά με ένα άτομο, περισσότερο από το να τρώει ή να παίζει με ένα παιχνίδι. Στη μελέτη του 2019, οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι οι γάτες προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους ανάλογα με το πόση προσοχή τους δίνει ένα άτομο.

Η μελέτη δείχνει ότι ακριβώς όπως τα παιδιά και οι σκύλοι, έτσι και οι γάτες συνάπτουν ασφαλείς και ανασφαλείς δεσμούς με τους φροντιστές τους. Στο σχετικό πείραμα, οι ερευνητές τοποθέτησαν 79 γατάκια και 38 ενήλικες γάτες σε ένα δωμάτιο, μαζί με τους φροντιστές τους. Μετά από δύο λεπτά, οι φροντιστές εγκατέλειψαν το δωμάτιο, αφήνοντας τη γάτα ή το γατάκι μόνο - μια δυνητικά αγχωτική εμπειρία για το ζώο. Όταν ο ιδιοκτήτης επέστρεψε δύο λεπτά αργότερα, οι ερευνητές παρατήρησαν την ανταπόκριση της γάτας.
 

Οι ασφαλείς και σταθεροί δεσμοί που αναπτύσσουν οι γάτες με τους ανθρώπους μοιάζουν με αυτούς που αναπτύσσουν τα βρέφη  

Περίπου τα 2/3 των γατών ήρθαν να χαιρετήσουν τους ιδιοκτήτες τους όταν επέστρεψαν και στη συνέχεια συνέχισαν κι αυτά την εξερεύνηση του δωματίου, επιστρέφοντας περιοδικά στους ανθρώπους τους. «Αυτά τα ζώα», καταλήγουν οι ερευνητές, «ήταν ήταν πολύ συνδεδεμένα με τους ιδιοκτήτες τους, πράγμα που σημαίνει ότι τους θεωρούν ως ασφαλή βάση, μέσα σε μια άγνωστη κατάσταση». Το υπόλοιπο 1/3 έδειξε σημάδια ανασφαλούς δεσμού, με ορισμένες γάτες να ζητούν διαρκώς αγκαλιές και άλλες να αποφεύγουν ή να είναι εχθρικές με τους ιδιοκτήτες τους.

Οι γάτες εμφανίζουν διαφορετικά στυλ προσκόλλησης προς τους φροντιστές τους, όπως ακριβώς και οι άνθρωποι. Οι ασφαλείς και σταθεροί δεσμοί που αναπτύσσουν με τους ανθρώπους μοιάζουν με αυτούς που αναπτύσσουν τα βρέφη, είναι τρυφεροί και διευκολύνουν τη συμβίωση και των δύο. «Όσο περισσότερα ανακαλύπτουμε για τις γάτες, τόσο περισσότερο βλέπουμε ότι είναι κοινωνικά πλάσματα και πως οι δεσμοί μας μαζί τους είναι πραγματικά σημαντικοί γι’ αυτές».
 

Διαβάστε επίσης:
Τι εννοείς δεν έχεις γάτα;
Οι γάτες «σώζουν» τους φυλακισμένους
εμφάνιση σχολίων