0
1
σχόλια
1012
λέξεις
CULTURE
8 στάσεις για όλες της ηλικίες (και με ελεύθερη συμμετοχή)
 
DOCTV.GR
31 Οκτωβρίου 2019
24 ώρες ευτυχίας με το Klangforum Wien #ΜΟΥΣΙΚΗ: Την εποχή του Αριστοτέλη, οικονομία σήμαινε καλή ζωή και δίκαιη κοινωνία. Σήμερα, μπορούμε να ζήσουμε χαρούμενοι μέσα στο σύγχρονο οικονομικό σύστημα; Εξερευνούμε το ερώτημα με έναν 24ωρο μαραθώνιο μουσικής και προβολών, συζητήσεις, συναυλίες, ταινίες animation και sleepover, όλα με άξονα τον προβληματισμό γύρω από την οικονομία, έτσι όπως διαμορφώνεται στην εποχή μας. Info: Happiness Machine, 24 ώρες ευτυχίας με το Klangforum Wien, 1-2 Νοεμβρίου. Εισιτ.: 5-12 ευρώ και δράσεις με δωρεάν είσοδο.

Ο Rabih Mroué με δύο παραγωγές στη Στέγη #ΧΟΡΟΣ: Ο διεθνώς καταξιωμένος και έντονα πολιτικοποιημένος Λιβανέζος εικαστικός, σκηνοθέτης και περφόρμερ, Ραμπί Μρουέ, επιστρέφει στη Στέγη, με δύο χορογραφίες για το Dance On Ensemble: Το “Elephant” και το “You Should Have Seen Me Dancing Waltz”, που παρουσιάζεται σε παγκόσμια πρεμιέρα. Το Elephant εξερευνά την ανθρώπινη φύση και τί αφήνει πίσω του ένας πόλεμος ή ένα έγκλημα. Χτίστηκε πάνω σε μια συλλογή από 316 σχέδια νεκρών σωμάτων, τα οποία ο καλλιτέχνης ζωγράφιζε επί έναν χρόνο – ένα κάθε μέρα. Το You Should Have Seen Me Dancing Waltz, παρουσιάζεται σε παγκόσμια πρεμιέρα στη Στέγη και μέσα από μια αλληγορία που χρησιμοποιεί το ανθρώπινο κορμί, εξερευνά της έννοια του τείχους ως προστασία, αλλά και ως ορίου ανάμεσα στο στο ιδιωτικό και το δημόσιο. Info: Elephant & You should have seen me dancing waltz, Rabih Mroué & Dance on Ensemble, 8-10 Νοεμβρίου. Εισιτ.: 5-18 ευρώ.

Antetokounbros Academy #ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Τα αδέλφια Αντετοκούνμπο δημιουργούν την AntetokounBros Academy για να δώσουν στα παιδιά ευκαιρίες και δυνατότητες που οι ίδιοι δεν είχαν στην ηλικία τους. Σε ένα πρόγραμμα που συνδυάζει το μπάσκετ με την εκπαίδευση και την προπόνηση με την έμπνευση, 100 αγόρια και κορίτσια 12 έως 16 ετών που ζουν σε μη προνομιούχες περιοχές, εξελίσσονται, ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους και μαθαίνουν να αγωνίζονται μέσα και έξω από το γήπεδο, σαν μια ομάδα ενωμένη. Μια ομάδα που ενώνει διαφορετικές εθνικότητες, θρησκείες και φύλα. Info: Antetokounbros Academy, υποβολή αιτήσεων έως 3 Νοεμβρίου.  

Τranseurope / Εyesculture #ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: Πώς αντιλαμβανόμαστε το μέσο της φωτογραφίας, σήμερα;  Η δύναμη και οι δυνατότητες της εικόνας εξερευνώνται πρακτικά, μέσα από μια σειρά 5 εργαστηρίων από έλληνες και ξένους φωτογράφους, που απευθύνονται σε σε όσους χρησιμοποιούν το φωτογραφικό μέσο με δημιουργικό τρόπο. Τα εργαστήρια στοχεύουν στην ανάπτυξη της τεχνικής των συμμετεχόντων, μέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις του μέσου. Οι ειδικοί θα καλύψουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων – από το πορτρέτο μέχρι το αστικό τοπίο και από τη σχέση λόγου και εικόνας μέχρι τη χρήση διαδικτυακών πηγών και τη δημιουργία φωτογραφικών βιβλίων (photobooks). Όλα τα εργαστήρια, κατά τη διάρκεια του προγράμματος, επικεντρώνονται στην πρακτική εμπειρία, ενώ παράλληλα παρέχουν θεωρητική καθοδήγηση και εμπνέουν συζητήσεις που θέτουν σε δοκιμασία τις υφιστάμενες αντιλήψεις των συμμετεχόντων. Τα περισσότερα έχουν σχεδιαστεί για να καταλήξουν στην παραγωγή πρωτότυπου φωτογραφικού έργου ή μιας έκδοσης. Τα εργαστήρια οργανώνονται στο πλαίσιο του Transeurope, μιας ευρωπαϊκής πλατφόρμας για τη φωτογραφία και τις εικαστικές τέχνες, που περιλαμβάνει εργαστήρια, αξιολογήσεις portfolio και εκθέσεις. Info: Τranseurope / Εyesculture, 31 Οκτωβρίου – 29 Νοεμβρίου.

I’m Positive 2019 – Δύο ημέρες ενάντια στην προκατάληψη για τον HIV #ΔΩΡΕΑΝ: Το I'm Positive, που διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά, καλεί την κοινωνία να σπάσει το ταμπού του HIV. Πώς είναι η ζωή ενός οροθετικού; Πώς διαμορφώνονται οι κοινωνικές και διαπροσωπικές σχέσεις; Τι γίνεται με τις προκαταλήψεις και το στίγμα που συνοδεύει μια τέτοια διάγνωση; Υπάρχει σωστή ενημέρωση; Και πόσο δρόμο έχουμε κάνει κοινωνικά, από την δεκαετία του ’80 που ο ιός απέκτησε όνομα; Οι ιστορίες ανθρώπων που ζουν με τον HIV ξεδιπλώνονται στη Στέγη, στη διήμερη διοργάνωση που φέρει τη σφραγίδα του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή». Μέσα από προσωπικές αφηγήσεις, αλλά και ένα διήμερο κινηματογραφικών προβολών για σχολεία, παιδιά και έφηβοι θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με εκπροσώπους της κοινότητας των οροθετικών για θέματα σεξουαλικής υγείας, αλλά και για τις προκλήσεις και προκαταλήψεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι. Info: I’m Positive, 13-14 Νοεμβρίου. Είσοδος: δωρεάν.

Mixed Realities #WORKSHOP #ΔΩΡΕΑΝ: Η Στέγη αποκρυπτογραφεί το ψηφιακό αστικό αρχιπέλαγος και ταξιδεύει στις υβριδικές πραγματικότητες της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα. Η Αθήνα ενώνεται με τη Νέα Υόρκη σε ένα διήμερο εργαστήριο για καλλιτέχνες που δημιουργούν με τεχνολογίες Επαυξημένης (AR) και Εικονικής (VR) Πραγματικότητας.  Σε συνεργασία με τους πρωτοπόρους καλλιτέχνες New Reality Co, Wearable Media και τη Sarah Rorthberg, οι συμμετέχοντες εξερευνούν το πώς η τεχνολογία ενισχύει την ενσώματη εμπειρία, εντείνοντας τις αισθήσεις και προσφέροντας πολλαπλές διαδρομές σε νέα ερεθίσματα. Στο εργαστήριο συμμετέχουν επαγγελματίες που έχουν ήδη παρουσιάσει ολοκληρωμένο έργο και έρευνα πάνω στις τεχνολογίες AR και VR. Info: Mixed Realities, 20-21 Νοεμβρίου. Με πρόσκληση κατόπιν αίτησης συμμετοχής.

Μεγάλος αιρετικός –2ο Μέρος, Δημήτρης Παπαδημητρίου #ΜΟΥΣΙΚΗ: Αιρετική ποίηση και μελωδίες αφιερωμένες στην αισθητική ελευθερία. Για μία ακόμα χρονιά ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και το Ελληνικό Σχέδιο παρουσιάζουν νέες μουσικές παραγωγές. Ο Μεγάλος Αιρετικός είναι το δεύτερο μέρος ενός κύκλου τραγουδιών, αφιερωμένου στην πνευματική, ηθική και αισθητική ελευθερία και ενίοτε –γιατί όχι;– ελευθεριότητα. Στην ποιητική επαναστατικότητα και ανυποταξία. Στην αμφισβήτηση. Αριστοφάνης, Βιγιόν, Εμπειρίκος, Καβάφης, Κοροπούλης, Λαπαθιώτης, Μπρεχτ, Τζον Ντον, Παλαμάς, Ρίλκε, Σαχλίκης είναι λίγοι μόνον από τους πρωταγωνιστές αυτού του κύκλου των αιρετικών μορφών της ποίησης. Info: Δημήτρης Παπαδημητρίου. Μεγάλος αιρετικός –2ο Μέρος, 22-23 Νοεμβρίου. Εισιτ.: 5-12 ευρώ.

Elenit – Ευριπίδης Λασκαρίδης #ΧΟΡΟΣ: Ένα παράδοξο ταξίδι, φαντασμαγορικό και γελοίο, αινιγματικό και ανησυχαστικό. Ο σκηνοθέτης, χορογράφος, ηθοποιός, ερμηνευτής, αλλά κυρίως δημιουργός, Ευριπίδης Λασκαρίδης, μας μεταφέρει στον παράδοξό του σκηνικό σύμπαν, όπου καθημερινές εικόνες και καταστάσεις υποβάλλονται σε συνεχείς μεταμορφώσεις, μέχρι που χάνουν την οικειότητά τους. Οι χαρακτήρες μεταμορφώνονται κι αυτοί σε έναν τόπο γεμάτο φωνές που δεν ολοκληρώνονται, αναζητώντας αυτό που ενώνει τα πράγματα πίσω από τα ερείπια και τις αλλαγές. Όλα συμβαίνουν με έναν τρόπο που ακινητοποιεί τις ερμηνείες και αγκαλιάζει το γελοίο μαζί με το τρομακτικό. Ο κεντρικός ήρωας κινείται σε έναν κόσμο γεμάτο φώτα και ήχους εκφραστικούς, με πλήθος αντικείμενα και σύμβολα, που τα ξαναφέρνει στο φως και τα ερμηνεύει από την αρχή. Γύρω του υπάρχει κι ένας θίασος από παράξενα πλάσματα. Το αποτέλεσμα είναι μια τραγική κωμωδία με ανατρεπτικό και ξεκαρδιστικό χιούμορ. Info: Elenit – Ευριπίδης Λασκαρίδης, 28 Νοεμβρίου – 7 Δεκεμβρίου.


Διαβάστε επίσης:
Happiness Machine στη Στέγη
«Κοίτα πιο ψηλά από το ύψος σου»
Ίδρυμα Ωνάση: εργαστήρια για όλες τις ηλικίες
εμφάνιση σχολίων