0
1
σχόλια
252
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Στους περισσότερους αρέσει η ευχαρίστηση και ο πόνος που φέρνει το «εγώ»
 
DOCTV.GR | ΦΩΤΟ: SΗΑΝΕ KELL, PEXELS
1 Νοεμβρίου 2019
Πρέπει να ελευθερωθούμε από τις αιτίες που δημιουργούν συγκρούσεις μέσα μας. Και το κέντρο της σύγκρουσης είναι το «εγώ».

Οι πιο πολλοί από μας δεν θέλουν να ελευθερωθούν από το «εγώ» τους. Αυτή είναι η δυσκολία. Στους περισσότερους αρέσει η ευχαρίστηση και ο πόνος που φέρνει το «εγώ».
 

Η απελευθέρωση από το «εγώ», είναι το πραγματικό έργο της ζωής του ανθρώπου  

Και όσο βρισκόμαστε κάτω από τον έλεγχο της ευχαρίστησης και του πόνου του «εγώ», θα υπάρχει σύγκρουση ανάμεσα στο «εγώ» και στην κοινωνία, ανάμεσα στο «εγώ» και στο συλλογικό και το συλλογικό θα κυριαρχήσει στο «εγώ» και αν μπορεί θα το καταστρέψει.

Το «εγώ» όμως, είναι πιο δυνατό από το συλλογικό έτσι πάντοτε το παρακάμπτει, προσπαθεί να κερδίσει μια θέση μέσα σ’ αυτό, να αναπτυχθεί, να καταξιωθεί. Σίγουρα η απελευθέρωση από το «εγώ», είναι το πραγματικό έργο της ζωής του ανθρώπου.


Απόσπασμα από το βιβλίο του Τ. Κρισναμούρτι, «Εγώ χωρίς ΕΓΩ», Εκδ. Καστανιώτη. Ο Τζίντου Κρισναμούρτι (11 Μαΐου 1895 - 17 Φεβρουαρίου 1986) θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους στοχαστές και πνευματικούς δασκάλους όλων των εποχών. Δεν ανέπτυξε καμία φιλοσοφική θεωρία ή θρησκεία, αλλά μίλησε, κυρίως, για πράγματα που αφορούν όλους μας, για τα προβλήματα της ζωής μας στις σύγχρονες κοινωνίες, αλλά και για την ανάγκη του ανθρώπου να ελευθερωθεί από τα εσωτερικά του εμπόδια. Εξήγησε με μεγάλη ακρίβεια τους λεπτούς μηχανισμούς του νου και τόνισε την ανάγκη για στοχασμό και πνευματικότητα στην καθημερινή μας ζωή.

 
Διαβάστε επίσης:
Κρισναμούρτι: Το ταξίδι
Κρισναμούρτι: Οι επιλογές
Κρισναμούρτι: Όταν δεν υπάρχει φόβος
εμφάνιση σχολίων