0
1
σχόλια
452
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Η Σοφία Κατζάνη δικάζεται γιατί είπε στους μαθητές της να υποδεχτούν τα προσφυγόπουλα το σχολείο τους με αγάπη, ενσυναίσθηση, αλληλεγγύη, πολιτισμό
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
22 Οκτωβρίου 2019
Η εκπαιδευτικός Σοφία Κατζάνη, το περασμένο έτος έκανε το αυτονόητο: κάλεσε τους μαθητές να υποδεχτούν χωρίς φόβο προσφυγόπουλα στο σχολείο τους. Σήμερα, δικάζεται για αυτό.

Τα 14 παιδιά προσφύγων θα έφταναν στο Δημοτικό Σχολείου Άνω Βαθέος λόγω της έναρξη λειτουργίας Δομής Υποστήριξης και Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ), τον περασμένο Μάρτιο. Η κα Κατζάνη εργαζόταν τότε στην παράλληλη στήριξη στο Δημοτικό του Άνω Βαθέος. Λίγες μέρες πριν το σχολείο υποδεχτεί τα προσφυγόπουλα στο απογευματινό πρόγραμμα, οι μαθητές της Έκτης εκδήλωναν την ανησυχία τους ότι θα κολλήσουν «μολυσματικές ασθένειες».  Η εκπαιδευτικός τους εξήγησε  ότι οι Αρχές έχουν φροντίσει τα πάντα και δεν έχουν τον κίνδυνο να κολλήσουν οποιαδήποτε ασθένεια. Εξήγησε στους μαθητές πως πρέπει να υποδεχτούν τα παιδιά με αλληλεγγύη και πολιτισμό. Τους μίλησε για τα «άλλα» παιδιά και για το πόσο ίδια είναι τελικά μεταξύ τους. Τους μίλησε για την προσφυγιά των Ελλήνων, για την αγάπη και την ανθρωπιά.
 

Η εκπαιδευτικός είχε καταγγείλει ότι στο σχολείο λειτουργεί ένα καθεστώς απαρτχάιντ, που απαγορεύει την επαφή των παιδιών με τα προσφυγόπουλα  

Οι μαθητές όμως απείχαν από τα μαθήματα επί τρεις εβδομάδες, με τις ευλογίες του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, που υποκίνησε την ξενοφοβική αποχή των παιδιών, με αίτημα να μην περάσουν την πόρτα του σχολείου προσφυγόπουλα. Επειδή η διαμαρτυρία γινόταν κατά τις σχολικές ώρες, όχι το απόγευμα όπου τα προσφυγόπουλα παρακολουθούσαν μαθήματα, προκάλεσε τελικά την παρέμβαση εισαγγελέα και η τάξη των προσφυγόπουλων διεκόπη.

Η Σοφία Κατζάνη, είχε καταγγείλει πριν λίγους μήνες στην ΕΡΤ ότι στο σχολείο λειτουργεί ένα καθεστώς απαρτχάιντ, που απαγορεύει την επαφή των παιδιών με τα προσφυγόπουλα. Μίλησε για ξεχωριστό προαύλιο, τουαλέτες και θρανία, αλλά και κλειδωμένη πόρτα ακόμα και για το δάσκαλο της ΔΥΕΠ που δεν μπορούσε καν να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα των δασκάλων. «Υπήρχαν δύο ξεχωριστά σχολεία μέσα σε ένα σχολείο» σημείωσε, τονίζοντας πως πρόκειται για κάτι πρωτοφανές για κάθε χώρα που θέλει να θεωρείται στοιχειωδώς πολιτισμένη.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ζητάει από την εκπαιδευτικό 50.000 ευρώ, καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωσή του «με ύφος απαξιωτικό, υποτιμητικό και προσβλητικό τόνο είπε στους γονείς: «Ρατσιστές είστε και θέλετε να κάνετε και τα παιδιά σας;». Εκείνη αρνείται τις κατηγορίες και λέει πως είναι «πρωτοφανές να διώκεται εκπαιδευτικός επειδή διδάσκει ανθρωπιά και δικαιώματα σύμφωνα με τους νόμους και τις διεθνείς συνθήκες» ενώ η δικηγόρος της εκπαιδευτικού δηλώνει ότι η δίωξη είναι προσχηματική και στοχοποιεί τα δικαιώματα των μαθητών προσφύγων. Παράλληλα, πολλοί γονείς και συνάδελφοί της, στέκονται στο πλευρό της.

Η ποινικοποίηση της αλληλεγγύης απέναντι  στους πρόσφυγες, είναι μια πρακτική που όλο κι εξαπλώνεται. Η αλληλεγγύη όμως αντιστέκεται διεκδικώντας το «αυτονόητο»: ανθρώπινα δικαιώματα για όλους.


Διαβάστε επίσης:
Η Carola πολεμάει για το δικαίωμά σου να είσαι άνθρωπος
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Ούτε «πρόσφυγες», ούτε «μετανάστες»


Φωτο: Pexels
εμφάνιση σχολίων