0
1
σχόλια
305
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Δεν υπάρχει κάτι αρνητικό, ούτε κάτι θετικό σ' αυτό. Απλά χρειάζεται προσοχή». Σκέψεις για τη σκοτεινή πλευρά του ανθρώπου
 
ΤΕΛΛΟΣ ΦΙΛΗΣ
10 Οκτωβρίου 2019
Όλοι μας περιέχουμε «μαύρο». Γεννιόμαστε μ' αυτό. Άλλοι το φοβούνται. Άλλοι πιστεύουν ότι το αποκρύπτουν με τα χρόνια. Άλλοι το φτάνουν στα όρια του και μετά κυκλοφορούν τρομοκρατημένοι. Ανίκανοι να το διαχειριστούν. Άλλοι το παραχώνουν. Κάποιοι το αγαπούν. Λίγοι το επιδεικνύουν σαν τρόπαιο κι άλλοι το αγνοούν. Όμως όλοι μας το περιέχουμε.

Δεν υπάρχει κάτι αρνητικό, ούτε κάτι θετικό σ' αυτό. Απλά χρειάζεται προσοχή, γιατί κάθε άνθρωπος δεν διαθέτει τις ίδιες αντοχές στο χρώμα, τις ίδιες αντοχές στην άρνηση.
 

Η μόνη θεραπευτική λύση θεωρώ πως είναι η «αποδοχή» του. Εγώ και το μαύρο μου κι όποιος μας αντέξει  

Όμως από αυτό το τόσο απλό θεώρημα να έχει φτάσει ένας ολόκληρος πολιτισμός να το αρνιέται και να καταφεύγει στην σκληρότητα, μπας και το ξορκίσει, έχει κάποια διαφορά. Γι' αυτό χρειάζονται οι εξασκημένες αντένες και η αντίσταση του καθένα, σε μια ψευδή και κατασκευασμένη απαξίωση της ευαισθησίας. Προσωπικά η μόνη θεραπευτική λύση θεωρώ πως είναι η «αποδοχή» του. Εγώ και το μαύρο μου κι όποιος μας αντέξει.

Ο Τέλλος Φίλης είναι ποιητής, φίλος και συνεργάτης του doctv.gr


Ο Τέλλος Φίλης γεννήθηκε το 1960 στη Θεσσαλονίκη, μεγάλωσε στο Νέο Ψυχικό της Αθήνας και μένει στη Θεσσαλονίκη. Είναι ενεργό μέλος της Γειτονιάς της Αλεξάνδρου Σβώλου, ιδρυτικό μέλος της πολιτιστικής δράσης Η Ποίηση Γυμνή και τακτικός συνεργάτης του λογοτεχνικού περιοδικού Εντευκτήριο και της Παράλλαξης. Είναι υπεύθυνος της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, που υπάγεται στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Κείμενά του έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά από τη Σοφία Γεωργαλλίδη και στα γαλλικά από τον Herve Georgelin. Κυκλοφορούν τα βιβλία του: Το έσχατο έρμα - Πόλις, Μια εβδομάδα που δεν κατάφερε να γίνει μεγάλη - Ρώμη, Ένας απλός υπάλληλος βιντεοκλάμπ και άλλα κείμενα –Εντευκτήριο, Αποσιωποιητική ηλικία– Bibliotheque.Διαβάστε επίσης:
Αδιαφορία
Θα είμαι πάντα
Αριθμητική Πράξη Περιεχομένου
Πριν διαδηλώσουμε, ας κουβεντιάσουμε
Ο Ποίας θα βάλει τη φωτιά


Φωτο: Adrien Olichon / Pexels
εμφάνιση σχολίων