0
1
σχόλια
431
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Η Iman μιλά ως πρόσφυγας
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
27 Νοεμβρίου 2019
Η Σομαλή-Αμερικανίδα Iman είναι επιτυχημένη επιχειρηματίας, ένα από τα πιο διάσημα πρόσωπα στην ιστορία της μόδας και επί 24 «κορίτσι» του David Bowie. Η Iman είναι επίσης ενεργή ακτιβίστρια όμως η ίδια έχει υπάρξει και πρόσφυγας.

Έτσι σήμερα, στα 64 της, αναλαμβάνει το ρόλο της παγκόσμιας αντιπροσώπου της ανθρωπιστικής οργάνωσης CARE (ρόλος που δημιουργήθηκε ειδικά για εκείνη), του παγκόσμιου οργανισμού καταπολέμησης της φτώχειας, και υπέρ της ενδυνάμωσης των γυναικών και των κοριτσιών που βρίσκονται σε δύσκολες καταστάσεις.
 

«Έγινα πρόσφυγας το 1972 όταν έγινε πραξικόπημα στη χώρα μου. Φύγαμε νύχτα μόνο με τα ρούχα που φορούσαμε»  

«Όλα αυτά τα χρόνια βοηθώ οργανώσεις, αλλά ποτέ δεν δεσμεύθηκα να είμαι πρέσβειρα. Ήρθε την κατάλληλη στιγμή στη ζωή μου. Η φτώχεια είναι ένα από τα πράγματα που με συγκλονίζουν, την καταλαβαίνω» λέει στο περιοδικό W.

«Ταυτίζομαι πραγματικά με τους πρόσφυγες. Έγινα πρόσφυγας το 1972 όταν έγινε πραξικόπημα στη χώρα μου. Ο πατέρας μου ήταν πρεσβευτής και βρέθηκε σε κίνδυνο. Φύγαμε νύχτα μόνο με τα ρούχα που φορούσαμε και καταλήξαμε στην Κένυα. Βρέθηκα λοιπόν στο Ναϊρόμπι χωρίς να έχω δουλέψει ποτέ στη ζωή μου. Δεν ήξερα τί να κάνω μέχρι που συνάντησα τους αγγέλους μιας ΜΚΟ που με ρώτησαν τι μπορώ να κάνω. Εγώ τους είπα ότι μιλάω τρεις γλώσσες. Εκείνοι μου βρήκαν αμέσως δουλειά ως διερμηνέα και με βοήθησαν να μπω στο Πανεπιστήμιο του Ναϊρόμπι και να βρω κάπου να μείνω».
 

«Θέλω οι άνθρωποι να καταλάβουν ότι οι περισσότεροι πρόσφυγες θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Δεν θέλουν να παραμείνουν σε ξένες χώρες όπου δεν είναι επιθυμητοί»  

«Δεν είχα κλείσει καν τα 16 όταν βρέθηκα σε αυτή τη δύσκολη και ευάλωτη θέση, οπότε κατανοώ απολύτως τι μπορεί να συμβεί σε κορίτσια κάτω από αντίστοιχες συνθήκες. Το χειρότερο που συμβαίνει στα κορίτσια-πρόσφυγες είναι η εκμετάλλευση, η σεξουαλική κακοποίηση, οι βιασμοί. Οι πρόσφυγες δεν είναι ανώνυμα άτομα, χωρίς πρόσωπο, από κάπου μακριά. Είναι παντού και το ζήτημα αγγίζει κάθε χώρα».

«Θέλω οι άνθρωποι να καταλάβουν ότι οι περισσότεροι πρόσφυγες θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Δεν θέλουν να παραμείνουν σε ξένες χώρες όπου δεν είναι επιθυμητοί, όπου έχουν αφήσει τις οικογένειές τους. Κανείς δεν το θέλει, αλλά δεν έχουν άλλη επιλογή - οι περιστάσεις τους αναγκάζουν να φύγουν».

«Αν και είναι δύσκολη η κατάσταση, δεν είναι αδύνατο να αντιμετωπιστεί. Περιττό να πούμε ότι η Αμερική αποτελείται από μετανάστες και πρόσφυγες -ανθρώπους που ελπίζουν και ονειρεύονται, που έχουν ταλέντα και σημαντικές συνεισφορές στη χώρα τους, αλλά και στη χώρα υποδοχής τους. Κοιτάξτε τι έγινε στη δική μου περίπτωση: Η Αμερική με υιοθέτησε. Είμαι Αμερικανίδα. Έχω τη δική μου εταιρεία. Ό, τι έχω σήμερα, το έχω μόνο και μόνο επειδή μου έδειξε αξιοπρέπεια».
εμφάνιση σχολίων