0
1
σχόλια
312
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Μπόνους εκατομμυρίων εισέπρατταν τα μεγάλα στελέχη του ομίλου που χρεοκόπησε, αφήνοντας χιλιάδες υπαλλήλους χωρίς δουλειά
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
25 Σεπτεμβρίου 2019
Το παλαιότερο ταξιδιωτικό γραφείο στον κόσμο πτώχευσε αφήνοντας 21.000 υπαλλήλους  χωρίς δουλειά και αναγκάζοντας πάνω από 600.000 πελάτες που βρίσκονται σε διακοπές, να κοιμούνται στα πατώματα των αεροδρομίων προσπαθώντας να γυρίσουν πίσω όπως-όπως. Την ίδια ώρα, τα μεγάλα στελέχη της εταιρείας δέχονται πυρά, καθώς εισέπρατταν τεράστια ποσά σε μορφή αμοιβών και μπόνους, ενώ η εταιρεία αγωνιζόταν να ορθοποδήσει.

Κορυφαία στελέχη του ομίλου μοιράστηκαν πάνω από 23 εκατ. ευρώ την τελευταία πενταετία, παρά το γεγονός πως ο κίνδυνος χρεοκοπίας ήταν ορατός, όπως αναφέρει η Telegraph.  Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Peter Fankhauser, έγινε πλουσιότερος κατά 8,3 εκατομμύρια λίρες από το τότε που ανέλαβε το τιμόνι της Thomas Cook το 2014. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνεται και μπόνους 2,3 εκατομμυρίων λιρών που πήρε το 2015,. Οι οικονομικοί διευθυντές Michael Healy και Bill Scott εισέπραξαν συνολικά περίπου 7 εκατομμύρια λίρες από το 2014. Πάνω από 4 εκατ. λίρες πήραν οι μη εκτελεστικοί διευθυντές, όπως ο Βέλγος Frank Meysman που έλαβε 1,6 εκατ. λίρες.

Ωστόσο, στελέχη εκ των έσω υποστηρίζουν πως οι χειρισμοί του Διευθύνοντος Συμβούλου ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Όταν ανέλαβε τη θέση, η εταιρεία βρισκόταν αντιμέτωπη με σημαντικά οικονομικά προβλήματα όμως κατάφερε να την επαναφέρει σε κερδοφορία το 2015. Για τα επόμενα τρία χρόνια οι κινήσεις εκσυγχρονισμού και η απόκτηση περισσότερων ξενοδοχείων, φάνηκε να αποδίδει. Όμως με το παρατεταμένο κύμα ζέστης το καλοκαίρι του 2018, πολλοί Βρετανοί προτίμησαν να μείνουν στη χώρα αντί να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Οι φόβοι για το Brexit αλλά και η πτώση της λίρας δεν βοήθησαν επίσης την κατάσταση, ενώ αυξανόταν παράλληλα ο ανταγωνισμός.

Η πτώση της Thomas Cook ήταν πολυπαραγοντική. Ο τρόπος που χειρίστηκε η εταιρεία τον θάνατο δύο παιδιών που έκαναν διακοπές στην Κέρκυρα το 2006 έπαιξε τον ρόλο του, αφού ο Fankhauser παραδέχθηκε πως απέτυχε να δείξει συμπόνια, ακόμα και μετά τις εκκλήσεις για μποϊκοτάζ.
εμφάνιση σχολίων