0
1
σχόλια
373
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Το βιβλίο του περιγράφεται ως μια ακτινογραφία της σύγχρονης εξουσίας από τον Guardian
 
DOCTV.GR
24 Σεπτεμβρίου 2019
Ο Guardian δημοσιεύει τη δική του λίστα με τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα. Το «Adults in the Room» του Γιάνη Βαρουφάκη βρίσκεται στη 86η θέση.

«Τα απομνημονεύματα του οικονομολόγου με το δερμάτινο μπουφάν που διετέλεσε για 6 μήνες υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας το 2015, σε μία εποχή οικονομικοπολιτικής κρίσης, έχει περιγράφει ως ένα από τα καλύτερα πολιτικά βιβλία που γράφτηκαν ποτέ. Ο συγγραφέας βρίσκεται αντιμέτωπος με το ΔΝΤ, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, την Wall Street, τους δισεκατομμυριούχους και τους ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης, περιγράφει πώς λειτουργεί το σύστημα».

«Το βιβλίο του Βαρουφάκη είναι από τα κορυφαία πολιτικά απομνημονεύματα όλων των εποχών και μια από τις πιο ακριβείς και λεπτομερείς περιγραφές του κόσμου των ισχυρών» είχε γράψει ο Paul Mason στον Guardian.

Μπορείτε να δείτε όλη τη λίστα εδώ.

Το βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά με τον τίτλο Ανίκητοι Ηττημένοι από τις εκδ. Πατάκη. Στο οπισθόφυλλο της αγγλικής και ελληνικής έκδοσης γράφει: «Ανίκητοι Ηττημένοι είναι όλοι εκείνοι που το 2015 ξεπέρασαν τον φόβο του βαθέος κατεστημένου και έφεραν την Ελληνική Άνοιξη. Το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη ρίχνει φως στη μεθοδικότητα με την οποία ηττήθηκε η Ελληνική Άνοιξη, με παράπλευρη απώλεια την απαξίωση και σταδιακή αποδόμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Brexit κτλ.). Όμως καταδεικνύει και κάτι άλλο: Πως, παρά την ήττα τους, η Ελληνική Άνοιξη των ΑΝΙΚΗΤΩΝ ΗΤΤΗΜΕΝΩΝ έβαλε τις βάσεις για μια Ευρωπαϊκή Άνοιξη, αναδεικνυόμενη έτσι σε σοφή επένδυση στο μέλλον μιας βιώσιμης Ελλάδας εντός μιας δημοκρατικής Ευρώπης, για την οποία αξίζει κανείς να μάχεται. Το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη έχει τουλάχιστον τρεις αναγνώσεις:

-Χρονικό των γεγονότων του 2015, όταν οι δανειστές της χώρας ρίσκαραν την ακεραιότητα της Ευρώπης για να αναπαραγάγουν την άνομη εξουσία τους, επεκτείνοντας στο διηνεκές τη γενικευμένη πτώχευση της ελληνικής κοινωνίας.
-Εξιστόρηση ενός ακόμα "επεισοδίου" της ελληνικής ιστορίας όπου η διάσπαση του εσωτερικού μετώπου έφερε την ήττα.
-Καταγραφή συναρπαστικών συζητήσεων με ανθρώπους που καθορίζουν τις τύχες μας, όπως τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την Κριστίν Λαγκάρντ, τον Μάριο Ντράγκι, τον Εμμανουέλ Μακρόν, τον Μπαράκ Ομπάμα.

Ίσως όμως η πιο ενδιαφέρουσα ανάγνωση κινείται γύρω από άλλον, εντελώς διαφορετικό, άξονα που θυμίζει περισσότερο αρχαία ή σαιξπηρική τραγωδία: Εμβάθυνση στο δράμα ανθρώπων με εξουσία μεγάλη, που όμως καταλήγουν ανήμπορα πλάσματα πιασμένα στην παγίδα που τους έστησε η θεσμική τους ισχύς..»
εμφάνιση σχολίων