0
1
σχόλια
1047
λέξεις
CULTURE
Οι επιλογές μας
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ, Χ. ΛΑΚΤΑΡΙΔΗΣ, Γ. ΚΑΡΑΤΖΟΓΙΑΝΝΗΣ
21 Σεπτεμβρίου 2019
Justice For Zak/Zackie, Ένας χρόνος χωρίς δικαιοσύνη. Ένας χρόνος αγώνα, Πορεία στο Σύνταγμα: Στις 21 Σεπτεμβρίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που ο Ζακ δολοφονήθηκε. Ένα χρόνο μετά οι δολοφόνοι κυκλοφορούν ελεύθεροι... Justice For Zak/Zackie, συγκέντρωση-πορεία στο Σύνταγμα, Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου. Προσυγκέντρωση στις 2μ.μ. στη Γλάδστωνος.

Ad Astra, επιστημονική φαντασία για τη μεγάλη οθόνη: Ο αστροναύτης Ρόι ΜακΜπράιντ ταξιδεύει στα πέρατα του ηλιακού συστήματος για να βρει τον χαμένο πατέρα του και να διαλευκάνει ένα μυστήριο που απειλεί την επιβίωση του πλανήτη. Το ταξίδι του θα φέρει στην επιφάνεια μυστικά που θέτουν υπό αμφισβήτηση τη φύση της ανθρώπινης ύπαρξης και τη θέση μας στο σύμπαν. Βασισμένη σε πρωτότυπο σενάριο γραμμένο από τον σκηνοθέτη Τζέιμς Γκρέι (Η Χαμένη Πόλη του Ζ, Μικρή Οδησσός) και τον Ίθαν Γκρος (Fringe), η ταινία, όπως όλες οι σπουδαίες δουλειές επιστημονικής φαντασίας, ταξιδεύει στο εξωτερικό διάστημα για να μιλήσει για το ανθρώπινο εσωτερικό διάστημα και συγκεκριμένα το απέραντο κενό της πατρικής απουσίας με υπαρξιστική διάθεση, ενώ παρατηρεί κανείς πως το θέμα του πατέρα/δημιουργού, επανέρχεται ξανά και ξανά σε ταινίες του είδους, από το πρόσφατο Interstellar του Κρίστοφερ Νόλαν, μέχρι την εξαιρετική, Επαφή (1997), του Ρόμπερτ Ζεμέκις που βασιζόταν σε ένα αφήγημα του Καρλ Σαγκάν. Σε ό,τι αφορά τα προσωπικά τραύματα του κεντρικού της ήρωα και την δική του υπαρξιακή αναζήτηση, στη γραμμή του πρωταγωνιστή ήρωα της Χαμένης Πόλης του Ζ, η ταινία καταφέρνει να γίνει αρκετά πειστική, με το γνωστό, συγκρατημένο less is more ύφος του σκηνοθέτη. Όταν επεκτείνεται στον ρόλο της τεχνολογίας και της επιστήμης όμως, παρά τα εντυπωσιακά κάδρα του μακρινού διαστήματος, οι διαπιστώσεις του μοιάζουν απλουστευτικές και οι απαντήσεις του διδακτικές. Επιμέρους, η εικονογραφία της και το υπέροχο σάουντρακ που υπογράφει ο Μαξ Ρίχτερ δημιουργούν την ανάλογη ατμόσφαιρα δέους του απέραντου διαστήματος, ενώ ο Μπραντ Πιτ και ολόκληρο το καστ, υποστηρίζουν με συνέπεια το όλο, ιδιαίτερα ενδιαφέρον, εγχείρημα. Ad Astra. Δραματική Επιστημονικής Φαντασίας. ΗΠΑ 2019. Πρεμιέρα: Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου. Σκηνοθεσία: Τζέιμς Γκρέι. Παίζουν: Μπραντ Πιτ, Τόμι Λι Τζόυνς, Ρουθ Νέγκα, Λιβ Τάιλερ, Ντόναλντ Σάδερλαντ. Διανομή: Odeon.

Το Block Party της Στέγης στον Νέο Κόσμο #ελεύθερη είσοδος: Η Στέγη κάνει μια μεγάλη γιορτή στο Νέο Κόσμο, δηλαδή ένα street party στους γύρω δρόμους. Το «block party» ξεκινάει από νωρίς το απόγευμα με τις μουσικές του καλού παραγωγού dj Palov, έχει live από την Σtella λίγο μετά τη δύση του ήλιου και συνεχίζει μέχρι τα μεσάνυχτα με την χορευτική ομάδα Discosodoma Soundsystem. Το πάρτι κερνάει μπίρες και άλλες street λιχουδιές από γλειφιτζούρια μέχρι μαλλί της γριάς. Το b.p διοργανώνεται μαζί με το Six Dogs. Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, από τις 17:30, γύρω από τη Στέγη.

Nils Frahm, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η επιλογή του radiodoc.gr: Είναι αγαπημένος ήρωας της ηλεκτρονικής μουσικής και εκπρόσωπος της neo classical. Πρωταγωνιστής της καλής δισκογραφικής Erased Tapes, έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως ο Ólafur Arnalds και ο Woodkid ενώ έρχεται από το Βερολίνο με 8 προσωπικά άλμπουμ στις αποσκευές του. Στις συναυλίες του χρησιμοποιεί συχνά εκτός από το αγαπημένo του όρθιο πιάνο και μια μεγάλη λίστα από vintage εξοπλισμό από Korg μέχρι Mellotron της δεκαετίας του 60. Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019, Μέγαρο Μουσικής.
 
Νύχτες Πρεμιέρας: 25 χρονών γίνεται το κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας και το γιορτάζει με σινεφίλ πρόγραμμά αλλά και πάρτι στα μπαρ της Αθήνας. Η αυλαία θα σηκωθεί με τα Παράσιτα του Μπονγκ Τζουν-χο, το θρίλερ που έλαβε τον Χρυσό Φοίνικα, ενώ στις πολυαναμενόμενες σινεφίλ είναι η Χρυσή Άρκτος της χρονιάς δηλαδή το Synonyms του Ναντάβ Λαπίντ) και το νέο φιλμ του Κεν Λόουτς, Sorry We Missed You. Νύχτες Πρεμιέρας, 18-29 Σεπτεμβρίου.

Reworks Festival, ζήτω η Θεσσαλονίκη: Το μεγάλο φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής της Ελλάδας γιορτάζει τα 15 του χρόνια. Το Reworks παρουσιάζει συναυλίες με τον αφρό των ηλεκτρονικών ημερών, εργαστήρια, ομιλίες και δωρεάν δρώμενα, που μετατρέπουν και φέτος στη Θεσσαλονίκη σε μια 5ήμερη ηλεκτρονική γιορτή. Από τα πρώτα ονόματα που έχουν ανακοινωθεί είναι οι Apparat, Tends, GusGus, Ben Klock, Solomun, Sam Paganini. 19-22 Σεπτεμβρίου, Θεσσαλονίκη.

Eric Burdon, η αυλαία φέτος στο Ηρώδειο κλείνει έτσι: Η αυλαία στο Ηρώδειο θα πέσει φέτος με τον θρυλικό ροκ δημιουργό. Ο πρωτοπόρος της ψυχεδελικής σκηνής του San Francisco, ένας από τους σπουδαιότερους ήρωες του rock 'n' roll, ο αειθαλής Eric Burdon, Τραγουδιστής, στιχουργός, συγγραφέας, ζωγράφος και ενίοτε ηθοποιός. Γεννημένος στο βιομηχανικό Newcastle, βρέθηκε στην καρδιά της ροκ επανάστασης στη δεκαετία του '60, ήταν παρών στο Woodstock, στο Monterey Pop και σε όλα τα γεγονότα που αποτέλεσαν σταθμό για τη ροκ μουσική. Έζησε τη γένεση, την ακμή και την πτώση της. Τραγούδησε με όλους τους θρύλους της ροκ: τον Zappa, τον Hendrix, τον Lennon, τον John Lee Hooker, τον Jim Morrison, τον B.B King. Η συναυλία του που θα λήξει στην Ευρώπη κάτω από την Ακρόπολη έχει τίτλο “That’s my life. Live at the Acropolis. Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

80 χρόνια Αλέξης Ακριθάκης στο Μουσείο Μπενάκη: Η έκθεση πραγματοποιείται με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης 80 χρόνων από τη γέννηση και 25 χρόνων από το θάνατο του σημαντικού Έλληνα ζωγράφου, Αλέξη Ακριθάκη. Πρόκειται για την πρώτη οργανωμένη παρουσίαση της ομότιτλης σειράς έργων του καλλιτέχνη, αφιερωμένη αποκλειστικά σε μία από τις πιο αναγνωρίσιμες τεχνικές του, το «τσίκι-τσίκι», όπως την αποκάλεσε χαρακτηριστικά ο συγγραφέας Κώστας Ταχτσής στα μέσα του ’60. Τα έργα της σειράς «Τσίκι-τσίκι» φιλοτεχνήθηκαν από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 έως τα μέσα της δεκαετίας του ’70. Στην έκθεση όμως παρουσιάζονται και έργα του Ακριθάκη, τα οποία θεωρούνται ιδιαίτερης σημασίας για τη δημιουργία, την εξέλιξη και τη διαφοροποίηση της χαρακτηριστικής τεχνοτροπίας του σε όλη τη διάρκεια της εικαστικής του πορείας. Αλέξης Ακριθάκης. Τσίκι – τσίκι, 25, 09 -17.11, Μουσείο Μπενάκη – Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού Κουμπάρη 1 & Βασ. Σοφίας, Αθήνα.

Η Calypso Rose στο Πάρκο Νιάρχος, #ελεύθερη είσοδος: Η βασίλισσα της μουσικής calypso, McCartha Linda Sandy Lewis, διάσημη ως Calypso Rose, έρχεται, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, για μια συναυλία στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος. Η Calypso Rose θεωρείται μητέρα της μουσικής calypso, μετράει πάνω από πέντε δεκαετίες στη μουσική και έχει λάβει πλήθος βραβείων και διακρίσεων. Το πρώτο της τραγούδι, που συνέθεσε σε ηλικία 15 ετών, αποτελεί το πρώτο τραγούδι calypso που έθιξε την ανισότητα των φύλων. Η 79χρονη πλέον Calypso Rose, είναι η μεγαλύτερη σε ηλικία καλλιτέχνης που έχει εμφανιστεί στο φεστιβάλ Coachella στην Καλιφόρνια.  Το νέο της άλμπουμ αναμένεται μέσα στο 2019, με μελωδίες εμπνευσμένες από την παράδοση της Τζαμάικας, της Αφρικής και της Νοτίου Αμερικής. Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, Ξέφωτο, ΚΠΙΣΝ.
εμφάνιση σχολίων