0
1
σχόλια
318
λέξεις
TECH
Η νέα μίνι σειρά του Netflix είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα και θίγει καίρια ζητήματα όπως η «κουλτούρα του βιασμού» και η άδικη αντιμετώπιση των σεξουαλικών θυμάτων
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟY
20 Σεπτεμβρίου 2019
2008. Η νεαρή Marie (Kaitlyn Dever) που έχει ζήσει όλη της τη ζωή σε ανάδοχες οικογένειες, διηγείται στην αστυνομία το πώς ένας κουκουλοφόρος εισέβαλε στο διαμέρισμα της ενώ εκείνη κοιμόταν και τη βίασε. Η υπόθεση διερευνάται με χιλιάδες ερωτήσεις μέχρι που φυτεύεται ο σπόρος της αμφιβολίας. Λέει αλήθεια ή όχι; Μετά από αλλεπάλληλες ανακρίσεις, την κατηγορούν για ψευδή καταγγελία. Εκείνη ανακαλεί τους ισχυρισμούς της και η υπόθεση κλείνει. Unbelievable. Όμως σε άλλες πολιτείες αρχίζουν να εμφανίζονται κι άλλες υποθέσεις παρόμοιων βιασμών. Δύο γυναίκες ντετέκτιβ, οι Grace Rasmussen και Karen Duvall αποφασίζουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να αναζητήσουν τον δράστη.

Η μίνι αστυνομική σειρά των Susannah Grant, Michael Chabon και Ayelet Waldman βασίζεται σε αληθινά γεγονότα τα οποία είχε φέρει στη δημοσιότητα το βραβευμένο με Pulitzer άρθρο «Μια απίστευτη ιστορία βιασμού»  των ρεπόρτερ της εφημερίδας ProPublica, T. Christian Miller και Ken Armstrong.

Το Unbelievable όχι μόνο δείχνει το πόσο άδικο στάθηκε το αμερικανικό δικαστικό σύστημα στο θύμα (το οποίο πιθανότατα θα είχε αντιμετωπιστεί πολύ διαφορετικά αν προερχόταν από μια «καλή οικογένεια») αλλά διεισδύει και στην «κουλτούρα του βιασμού» που θέλει συχνά την ευθύνη να πέφτει στο θύμα. Θέτει δύσκολα κοινωνικά θέματα, όπως τον τρόπο αντιμετώπισης των θυμάτων από τα όργανα της τάξης, τα θηριώδη ποσοστά οικογενειακής βίας ανδρών κατά γυναικών που υπάρχουν ακόμα και στις τάξεις της αστυνομίας, το ζήτημα πως σχεδόν εξ ορισμού τα αδικήματα της σεξουαλικής επίθεσης τα ερευνούν γυναίκες και πόσο μεγάλη μπορεί να είναι η διαφορά όταν συμπεριφέρεσαι σ’ ένα θύμα με συμπόνια και σεβασμό.

Τη σειρά υπογράφουν η Susannah Grant (Erin Brockovich) Michael Chabon (SpiderMan 2) kai Ayelet Waldman (The Other Woman). Σκηνοθετούν οι υποψήφιες για Όσκαρ, Lisa Cholodenko και Susannah Grant, και ο βραβευμένος με Primetime Emy, Michael Dinner.


Διαβάστε επίσης: Το βραβευμένο Mindhunter και οι διάσημοι serial killers
εμφάνιση σχολίων