0
1
σχόλια
334
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Δημόσιες παραλίες, τέλος; Οι νέες ρυθμίσεις της κυβέρνησης θέλουν να δώσουν τις παραλίες σε επιχειρήσεις και ιδιώτες
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
7 Σεπτεμβρίου 2019
Παραλίες για όλους, τέλος. Με νέο νομοσχέδιο σχεδιάζεται η παράδοση της ελληνικής παραλίας σε κάθε λογής ιδιώτη, αφού ο δημόσιος αιγιαλός θα μπορεί πλέον να παραχωρείται και να οικοδομείται, σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου που θα τεθεί σύντομα στη Βουλή. Το σχέδιο ιδιωτικοποίησης των παραλιών δεν είναι νέο, αφού από το 2014 η κυβέρνηση συζητούσε μια σειρά από ανάλογα, παράλογα και «αναπτυξιακά» μέτρα (μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό μας άρθρο, εδώ) .

Σήμερα, η παραχώρηση αποκλειστικής χρήσης αιγιαλού και παραλίας απαγορεύεται. Η απαγόρευση δεν ισχύει μόνο αν  επιβάλλεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος, εθνικής άμυνας, δημόσιας τάξης, ασφάλειας, υγείας ή προστασίας αρχαιοτήτων και περιβάλλοντος.

Όμως οι νέες τροποποιήσεις της νομοθεσίας περιλαμβάνουν ρυθμίσεις εις βάρος της κοινοχρησίας, αφού θα επιτρέπεται η παραχώρηση αποκλειστικής χρήσης παραλιών σε βιομηχανικές ή ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, με το πρόσχημα της «ασφάλειας». Οι νέες ρυθμίσεις καταργούν επίσης το τμήμα που μπορεί να παραχωρηθεί σε ξαπλώστρες και ομπρέλες,  ενώ απλοποιούν τις διαδικασίες μέσα από τις οποίες μπορεί κάποιος να χτίσει πάνω στην παραλία.

Ανάμεσα στα SOS που περιλαμβάνουν οι νέες ρυθμίσεις:
- Καταργείται η ρύθμιση με την οποία το ελάχιστο πλάτος μιας παραλίας οριζόταν στα 30 μέτρα από τη γραμμή του αιγιαλού.

- Ο αιγιαλός χαρακτηρίζεται ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου και δύναται να παραχωρείται και να οικοδομείται.

- Όσοι έχουν ιδιοκτησία σε παλαιό αιγιαλό και παλαιά όχθη θα μπορούν να χτίσουν.

- Επιτρέπεται η χρήση και εκμετάλλευση σε αιγιαλό, παραλία, όχθη, παρόχθια ζώνη, υδάτινο στοιχείο, πυθμένα και υπέδαφος βυθού σε Επιχειρηματικά Πάρκα με μέτωπο τη θάλασσα. Μάλιστα δίνεται η δυνατότητα απευθείας παραχώρησης της χρήσης του αιγιαλού.

-  Καταργείται ρύθμιση που περιόριζε στο 60% ενός αιγιαλού τον χώρο που παραχωρείται σε ξαπλώστρες. Στην περίπτωση παραχώρησης απλής χρήσης, πρέπει να παραμένει ελεύθερη έκταση αιγιαλού τουλάχιστον 100 μέτρων μήκους.

- Καταργείται ρύθμιση με την οποία δινόταν δυνατότητα ανάκλησης της παραχώρησης ενός αιγιαλού, προς αποκατάσταση του κοινόχρηστου χαρακτήρα του.

- Παρατείνεται αυτοδικαίως η χρήση αιγιαλού όταν αφορά έργα που εξυπηρετούν μεταλλευτικές και λατομικές επιχειρήσεις.


Διαβάστε επίσης:
Zήτω το ελεύθερο κάμπινγκ
Λευτεριά στις παραλίες
εμφάνιση σχολίων