0
1
σχόλια
560
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

Με νέο νομοσχέδιο εξπρές σχεδιάζεται η παράδοση της ελληνικής παραλίας σε κάθε λογής ιδιώτη, τραπεζοκαθιστή και νεο-αντιπαροχιστή

DOC TV
3 Μαΐου 2014
Εκείνη την ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση στον αιγιαλό, ξεχάστε την. Τις ελεύθερες ζώνες στις παραλίες που εκμεταλλεύονται καφέ, μπαρ, ξενοδοχεία και κάθε είδους αλλόκοτες επιχειρήσεις, ξεχάστε τες κι αυτές. Οι παραλίες θα δίνονται ελεύθερα στους νεο-αντιπαροχιστές. Μια σειρά από ανάλογα, παράλογα και «αναπτυξιακά» μέτρα συζητά η κυβέρνηση. Στόχος, τι άλλο; Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της εκμετάλλευσης της ταλαίπωρης ελληνικής ακτογραμμής.

Ετοιμαστείτε και για νέα αυθαίρετα, παραπήγματα, μπαζώματα, στις υπέροχες παραλίες σας. Διότι το νέο νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών όχι μόνο θέλει να δώσει γη, ύδωρ και παραλίες στους ιδιώτες, αλλά ενδέχεται (ή σκοπό έχει) να διακόψει και τη διαδικασία κατεδάφισης αυθαιρέτων του υπ. Περιβάλλοντος, το οποίο προχωρά τον τελευταίο καιρό έχοντας εξασφαλίσει 1 εκατ. πόρους από το Πράσινο Ταμείο.

Εντωμεταξύ στο υπουργείο Οικονομικών συζητούν τα εξής:
- Μείωση των περιορισμών που ισχύουν σήμερα στην παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας σε δήμους και ιδιώτες
- Νομιμοποίηση αυθαιρέτων που χρησιμοποιούνται για επιχειρηματικούς σκοπούς
- Διευκόλυνση της κατασκευής έργων που εξυπηρετούν παραθαλάσσιες επιχειρήσεις.

Με εξπρές διαδικασίες κινείται το θέμα και όπως αναφέρει η Καθημερινή, το σχέδιο νόμου τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 8 Μαΐου ενώ δημοσιεύει μερικά από τα οποία προβλέπονται-συζητιούνται αυτή τη στιγμή:

1. Αφαιρούνται όλοι οι περιορισμοί στην έκταση που μπορεί να παραχωρηθεί σε απλή χρήση (λ.χ. ξαπλώστρες, αναψυκτήρια). Στην ισχύουσα νομοθεσία απαγορεύεται η παραχώρηση έκτασης μεγαλύτερης των 500 τ.μ., ενώ υπάρχει υποχρέωση δημιουργίας ελεύθερων «ζωνών» 100 μέτρων.

2. Αφαιρούνται όλες οι αναφορές στην υποχρέωση ελεύθερης και απρόσκοπτης πρόσβασης στον αιγιαλό, καθώς και η απαγόρευση της παραχώρησης της αποκλειστικής χρήσης αιγιαλού και παραλίας. Η μόνη αναφορά είναι ότι στις παραχωρήσεις πρέπει «να περιλαμβάνονται όροι χρήσης που να διασφαλίζουν την πρόσβαση του κοινού, ύστερα από αιτιολογημένη στάθμιση των συμφερόντων που εξυπηρετούνται ή βλάπτονται».

3. Διευκολύνεται η δημιουργία μόνιμων κατασκευών από ιδιώτες για επιχειρηματικό σκοπό. Μοναδική προϋπόθεση είναι η παραχώρηση «να κρίνεται απολύτως απαραίτητη για την επίτευξη του [επιχειρηματικού] σκοπού» από τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όλες οι παράκτιες ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας μπορούν να επεκτείνουν μόνιμα τις εγκαταστάσεις τους στη ζώνη από την παραλία έως και τη θάλασσα.

4. Επιτρέπεται η επιχωμάτωση (μπάζωμα) θαλάσσιου χώρου για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικής δραστηριότητας που έχει ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις ή έχει εγκριθεί ΕΣΧΑΔΑ ή ΕΣΧΑΣΕ (ειδικά σχέδια χωρικής ανάπτυξης δημοσίων ή ιδιωτικών ακινήτων).

5. Προβλέπεται επίσης η δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαίρετων κατασκευών (έναντι οικονομικού ανταλλάγματος) που βρίσκονται στον αιγιαλό και την παραλία, που χρησιμοποιούνται όχι για κατοικία, αλλά για επιχειρηματικούς σκοπούς. Η δυνατότητα αυτή δεν είχε δοθεί έως σήμερα από τους νόμους για τη νομιμοποίηση της αυθαίρετης δόμησης (ν. 4014/11, ν. 4178/13) για τον αιγιαλό, τα δάση και τους αρχαιολογικούς χώρους, ως αντίθετη στη συνταγματική επιταγή.

ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΑ ΕΙΠΑΤΕ; Το ρεπορτάζ της Καθημερινής αναφέρει ότι «η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να νομιμοποιήσει αυθαίρετα στον αιγιαλό» ενδέχεται ότι θα έχει σαν αποτέλεσμα να τερματίσει την εκστρατεία του υπ. Περιβάλλοντος για κατεδάφιση αυθαιρέτων με πόρους του Πράσινου Ταμείου. «Η εκστρατεία ξεκίνησε εδώ και δύο χρόνια και παρουσιάζει ιδιαίτερη κινητικότητα τους τελευταίους μήνες. Χαρακτηριστικά, πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα ημερίδα με τη συμμετοχή των εμπλεκομένων με θέμα την επίσπευση της διαδικασίας κατεδαφίσεων και τη χρηματοδότησή τους από το Πράσινο Ταμείο». Έχουν αποσταλεί ήδη 3.000 πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαιρέτων στον αιγιαλό από όλη την Ελλάδα», σύμφωνα με επικεφαλής της υπηρεσίας ενώ «το Πράσινο Ταμείο θα διαθέσει ένα εκατ. ευρώ για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε αιγιαλούς και δάση το 2014 και προσπαθούμε να κινητοποιήσουμε τις υπηρεσίες».

εμφάνιση σχολίων