0
1
σχόλια
286
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Σε μια εποχή που μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης τάσσεται κατά της αποικιοκρατικής στάσης των μουσείων εμείς ζητάμε «δανεικά»
 
DΟCTV.GR
4 Σεπτεμβρίου 2019
Την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα το 2021 ως δάνειο ορισμένου χρόνου έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με συνέντευξη στη βρετανική εφημερίδα Observer.

«Προϋπόθεση για να μπούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση περί δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι να αναγνωρίσετε ότι νόμιμος ιδιοκτήτης τους είναι η Βρετανία και όχι η Ελλάδα» δήλωσε στην εφημερίδα τα ΝΕΑ η εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου, απαντώντας στο αίτημα.

Η πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη για δανεισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα προκάλεσε πολιτική αντιπαράθεση και την αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα και της Φώφης Γεννηματά. «Η τουλάχιστον αφελής πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη για το δανεισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα, επιτρέπει στο Βρετανικό Μουσείο να εμφανίζεται σήμερα ως νόμιμος ιδιοκτήτης τους. Επειδή, όμως, τα θέματα της υπεράσπισης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι σημαντικότερα της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης, δε θα σταθώ στην αστοχία της κυβέρνησης» έγραψε σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στο Facebook,

Η Ελλάδα δεν είναι πλέον η μόνη που ζητάει πίσω τις αρχαιότητές της ενώ ο Μακρόν πρόσφατα δήλωσε ότι θα πρέπει να επιστραφούν οι πολιτιστικοί θησαυροί της Αφρικής.

Πρόσφατα η εφημερίδα Guardian, σε μια σειρά κειμένων που αποτυπώνουν την άποψη της εφημερίδας σε καυτά θέματα, πήρε θέση σχετικά με την επιστροφή σημαντικών αρχαιοτήτων στις χώρες τους από τα βρετανικά και ευρωπαϊκά μουσεία, καταγράφοντας και μια νέα στροφή στα πολιτιστικά ήθη της πρώην αποικιοκρατικής Ευρώπης.

«Οι εκκλήσεις για την αποκατάσταση πολιτιστικών αγαθών, όπως οι επιστροφές αγαλμάτων αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης κοινωνικής τάσης και πρέπει να ληφθούν υπόψη... Η ιστορία, η μνήμη και η αξιοπρέπεια πρέπει να αποκατασταθούν». Μπορείτε να διαβάσετε όλο το κείμενο εδώ.


Διαβάστε επίσης: 
Ο Guardian για την αποκατάσταση κλεμμένων αρχαιοτήτων​
Nat Geo: Πως κλάπηκαν τα μάρμαρα του Παρθενώνα
εμφάνιση σχολίων