0
1
σχόλια
292
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Μόνο το παρόν να αποτελεί σκηνικό της ευτυχίας μας»
 
DOCTV.GR
25 Ιουλίου 2019
Σε καμία περίπτωση να μην πανηγυρίζουμε και να μην κλαψουρίζουμε υπερβολικά. Γιατί η αστάθεια όλων των πραγμάτων μπορεί να τα γυρίσει πολύ εύκολα στο αντίθετό τους. Γι αυτό είναι προτιμότερο να απολαμβάνουμε όσο πιο ανέμελα το παρόν. Αυτό ακριβώς είναι η σοφία της ζωής.

Όμως τις περισσότερες φορές κάνουμε το αντίθετο: σχέδια και έγνοιες για το μέλλον ή νοσταλγία για το παρελθόν σε τέτοιο βαθμό και τόσο επίμονα, ώστε να μη δίνουμε καμία προσοχή στο παρόν και να το παραμελούμε. Κι όμως το παρόν είναι αυτό που σχεδόν πάντα διαφέρει απ’ αυτό που σκεφτόμαστε, αντίθετα απ’ το μέλλον, πόσο μάλλον το παρελθόν. Κι έτσι εξαπατούμε τους εαυτούς μας σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας.
 

Είναι προτιμότερο να απολαμβάνουμε όσο πιο ανέμελα το παρόν. Αυτό ακριβώς είναι η σοφία της ζωής 

Το πιο καλό για την Ευδαιμονική είναι να επικρατεί μια πιο ειλικρινής φιλοσοφία, και συγκεκριμένα η αναζήτηση του παρελθόντος να είναι πάντα άχρηστη, οι έγνοιες για το μέλλον συχνά αχρείαστες, και μόνο το παρόν να αποτελεί σκηνικό της ευτυχίας μας, αφού αυτό το παρόν κάθε στιγμή που περνάει μετατρέπεται σε παρελθόν κι έτσι μας είναι πια αδιάφορο, σαν να μην είχε υπάρξει ποτέ: πού υπάρχει λοιπόν χώρος για τη δική μας ευτυχία;
 

Από το βιβλίο του Άρθουρ Σοπενχάουερ, Η Τέχνη του να είναι Ευτυχισμένος, εκδόσεις Γνώση. Ο Άρθουρ Σοπενχάουερ (22 Φεβρουαρίου 1788 - 21 Σεπτεμβρίου 1860) ήταν Γερμανός φιλόσοφος, που χαρακτηρίζεται από τον αθεϊστικό πεσιμισμό του και τη φιλοσοφική του διαύγεια. Έγινε γνωστός κυρίως από το βιβλίο του Ο Κόσμος ως Βούληση και ως Παράσταση, στο οποίο ισχυρίστηκε ότι ο κόσμος μας οδηγείται από μία διαρκώς ανικανοποίητη βούληση καθώς αναζητά αέναα την ικανοποίηση.


Διαβάστε επίσης:
Σοπενχάουερ: Η δύναμη της μοναχικότητας
Σοπενχάουερ: Η Τέχνη να είσαι Ευτυχισμένος
Σοπενχάουερ: Προς την ευτυχία
εμφάνιση σχολίων