0
1
σχόλια
284
λέξεις
TECH
[ΚΑΛΑ ΝΕΑ] Η ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ δημιούργησε τη γρηγορότερη μνήμη RAM της γης, με ταχύτητες διπλάσιες από αυτές που υπάρχουν σήμερα
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
13 Ιουνίου 2019
Μετά από δέκα χρόνια προσπαθειών, η ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ κατάφερε να δημιουργήσει τη γρηγορότερη μνήμη RAM στον κόσμο, αξιοποιώντας την αποθήκευση φωτός αντί για ηλεκτρικό ρεύμα.

Οι ερευνητές αντικατέστησαν την ηλεκτρονική μνήμη με ένα αντίστοιχο κύκλωμα οπτικής μνήμης RAM, που υποστηρίζει ταχύτητες της τάξης των 10Gb/s (δηλαδή 10 δισεκατομμύρια δυαδικά ψηφία μέσα σε ένα δευτερόλεπτο). Η καινοτομία αυτή τους επέτρεψε να πετύχουν διπλάσια ταχύτητα από ό,τι οι πιο γρήγορες ηλεκτρονικές μνήμες RAM που κυκλοφορούν σήμερα από παγκοσμίου φήμης εταιρείες πληροφορικής, όπως η Intel και η IBM.

Το επίτευγμα αποτελεί παγκόσμια πρωτιά στο σύμπαν των ηλεκτρονικών υπολογιστών για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και την ερευνητική ομάδα Ασύρματων και Φωτονικών Συστημάτων και Δικτύων (ΕΡΑΦΩΣ).


Η έρευνα είχε ξεκινήσει το 2009 την προσπάθεια ώστε να λυθεί ένα μακροχρόνιο πρόβλημα των υπολογιστών, που είναι γνωστό και ως «Τείχος Μνήμης». Πρόκειται για το διαρκώς αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των επιδόσεων των επεξεργαστών και των μνημών RAM, γεγονός που καθυστερεί και όλες τις υπόλοιπες διεργασίες ενός υπολογιστή.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο έγκυρο περιοδικό Optics Letters, το οποίο εκδίδει η Optical Society of America. Η ερευνητική ομάδα αποτελείται από τον δρα Χρήστο Βαγιωνά, τη δρα Θεόνη Αλεξούδη, τον υποψήφιο διδάκτορα Αποστόλη Τσακυρίδη, τον επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ, Νίκο Πλέρο, και την αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ, Αμαλία Μήλιου.

Στο μέλλον η ομάδα σκοπεύει να μελετήσει οπτικές μνήμες υψηλότερης χωρητικότητας, με πολλαπλά κύτταρα μνήμης, που εκμεταλλεύονται τα διαφορετικά μήκη κύματος του φωτός. Εύγε!


Διαβάστε επίσης:
Η Ελληνίδα που νικά τον καρκίνο του μαστού
Ο Έλληνας μηχανικός της IBM που αλλάζει τον επιστημονικό κόσμο
ΚΑΛΑ ΝΕΑ: Η ελληνίδα που «νικά» την σκλήρυνση κατά πλάκας
εμφάνιση σχολίων