0
2
σχόλια
306
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
«Βάλ’ τους Χ». Ο χάρτης που ρίχνει φως στα εγκλήματα της ρατσιστικής βίας στην πόλη
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
25 Ιουνίου 2019
Πολλές από τις ρατσιστικές επιθέσεις στο δημόσιο χώρο μένουν στο σκοτάδι. Η καμπάνια «Βάλ’ τους Χ – Ο Μαύρος Χάρτης της Αθήνας» είναι ένας διαδικτυακός χάρτης στον οποίο σημειώνονται εγκλήματα που συνδέονται με ρατσιστικές επιθέσεις. Πάνω του σημειώνονται με Χ περιστατικά σε διάφορες γειτονιές της Αθήνα, ώστε να δημιουργηθεί μια τοπογραφία της ρατσιστικής βίας στον δημόσιο χώρο.

Πατώντας με τον κέρσορα πάνω στα Χ του χάρτη της πόλης, βλέπουμε τι έγκλημα έγινε και που: πογκρόμ εναντίων μεταναστών που καταλήγουν σε μαχαιρώματα. Μαγαζιά μεταναστών που κάηκαν έπειτα από απειλές. Άνθρωποι δολοφονημένοι, έγκυες γυναίκες ξυλοδαρμένες, ξύλο με ρόπαλα, με μάρτυρες που όμως δεν επεμβαίνουν. Όλα εναντίων μεταναστών και προσφύγων, πολλές φορές έπειτα από μια συγκεκριμένη ερώτηση: «από πού είσαι;».


Με τη διαδικασία της δίκης τη Χρυσής Αυγής έχουν έρθει στο φως δεκάδες ρατσιστικά εγκλήματα, κυρίως εναντίον μεταναστών και προσφύγων. Παρόλα αυτά η πλήρης διάσταση της εγκληματικής, ρατσιστικής της δράσης δεν είναι επαρκώς γνωστή. Αυτή η καμπάνια οπτικοποιεί ένα μικρό μόνο μέρος του προβλήματος και φιλοδοξεί να κάνει περισσότερο γνωστή την επικινδυνότητα της ρατσιστικής βίας με τη βοήθεια όλων μας.

Στα σημεία των εγκλημάτων, τοποθετούνται ειδικά αυτοκόλλητα ώστε να κάνουν γνωστό σε κάθε περαστικό και διαβάτη τι συνέβη εδώ. Αν γνωρίζουμε πως έγινε ένα τέτοιο έγκλημα στη γειτονιά μας και δούμε ξαφνικά το αυτοκόλλητο να λείπει, αρκεί να επικοινωνήσουμε ώστε να τοποθετήσουν ένα νέο ή να μας το στείλουν ώστε να το κολλήσουμε εμείς.

Ο Μαύρος Χάρτης της Αθήνας είναι μια δημιουργία από το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ (ΙΡΛ) Παράρτημα Ελλάδας που δραστηριοποιείται ενάντια στον φασισμό και το ρατσισμό, μαζί με την οργάνωση κοινωνίας πολιτών, HumanRights360,  που αποσκοπεί «στην προστασία και ενδυνάμωση των δικαιωμάτων όλων, χωρίς καμία διάκριση, και με εστίαση στους ευάλωτους πληθυσμούς».


Διαβάστε επίσης:
VIDEO: Πώς να φερόμαστε στους ρατσιστές
Ρατσισμός και χαμηλό I.Q. συνδέονται
Οι ρίζες του Ναζισμού στην Ευρώπη
εμφάνιση σχολίων