0
1
σχόλια
334
λέξεις
ΖΗΝ
Βρίσκεται στους Λειψούς και αποτελεί το πρώτο καταφύγιο σε παγκόσμιο επίπεδο που μαθαίνει στα πρώην αιχμάλωτα δελφίνια όσα χρειάζονται για να ζήσουν ελεύθερα
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
19 Ιουνίου 2019
Το πρώτο σε παγκόσμιο επίπεδο κέντρο απελευθέρωσης δελφινιών που μεγάλωσαν σε καθεστώς αιχμαλωσίας, βρίσκεται στην Ελλάδα. Το Κέντρο δημιουργήθηκε από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» σ’ ένα μικρό κόλπο, στη βόρεια πλευρά των Λειψών και αποτελεί «το σπίτι» της πρωτοβουλίας για τον τερματισμό της εκμετάλλευσης των δελφινιών στους ζωολογικούς κήπους όλου του κόσμου.

Τα τελευταία χρόνια εντείνονται οι αντιδράσεις για την χρήση δελφινιών σε παραστάσεις. Ωστόσο, ο διεθνής Νόμος απαγορεύει την απελευθέρωση τους στην ανοικτή θάλασσα, καθώς οι νομοθέτες κρίνουν πως το μεγάλωμα σε καθεστώς αιχμαλωσίας επιδρά καθοριστικά στα ένστικτα αναζήτησης τροφής και επιβίωσης. Τα αιχμάλωτα δελφίνια είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα πεθάνουν από ασιτία αν αφεθούν ελεύθερα. Γι’ αυτό όταν κλείνει ένα δελφινάριο, εκείνα μεταφέρονται σε κάποιο άλλο.
 

Ο κόλπος θα φιλοξενεί τα δελφίνια μέχρι να αρχίσουν να συνηθίζουν τις συνθήκες ανοικτής θαλάσσης

Το Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος» βρήκε τη λύση: Επέλεξε τον μακρόστενο κόλπο της Βρουλιάς για να δημιουργήσει ένα κέντρο όπου θα μεταφέρονται τα αιχμάλωτα θηλαστικά. Η είσοδος του κόλπου έκλεισε με ένα χοντρό μπρούτζινο δίχτυ και οριοθετήθηκε μια μεγάλη προστατευμένη περιοχή. Οι υπεύθυνοι θα φιλοξενούν εκεί τα δελφίνια μέχρι να αρχίσουν να συνηθίζουν τις συνθήκες ανοικτής θαλάσσης. Στον κόλπο θα ρίχνονται σταθερά ζωντανά ψάρια από τις ιχθυοκαλλιέργειες Λέρου, ώστε τα θηλαστικά να μάθουν να κυνηγούν την τροφή τους.

Η χρηματοδότηση του Καταφυγίου έγινε με δωρεές. Η Δημοκρατική αναφέρει πως το κέντρο θα αρχίσει να λειτουργεί μέσα στο 2020, αφού ολοκληρωθεί η αδειοδότηση για όλες τις απαραίτητες υποδομές.

Το αρχιπέλαγος του Αιγαίου είναι το μεγαλύτερο πέρασμα των φυσητήρων φαλαινών. Έτσι, στο καταφύγιο θα παρέχεται επίσης εξειδικευμένη κτηνιατρική περίθαλψη σε όλα τα μεγάλα θαλάσσια πλάσματα, που συχνά ξεβράζονται τραυματισμένα στις παραλίες. Ταυτόχρονα, στις χερσαίες του εγκαταστάσεις θα λειτουργεί ερευνητικό και εκπαιδευτικό κέντρο για την παροχή εξειδικευμένης κατάρτισης στην κτηνιατρική περίθαλψη θαλάσσιων θηλαστικών και χελωνών, καθώς και σε τομείς σχετικούς με τη θαλάσσια προστασία.


Διαβάστε επίσης:
Κίμωλος: Οι βάρκες που έγιναν βιβλιοθήκες
Τα δελφίνια πεθαίνουν στο Αιγαίο
Δύο ελληνικά υποβρύχια μουσεία
εμφάνιση σχολίων