0
1
σχόλια
374
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Τρίτη συναπτή καταδικαστική απόφαση σε βάρος της εταιρίας: 2 εκατομ. δολάρια αποζημίωση σε ζευγάρι που πάσχει από καρκίνο, γεγονός που αποδίδεται σε χρήση ζιζανιοκτόνου
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
15 Μαΐου 2019
Η Monsanto είναι κυρίως γνωστή για τους γενετικά τροποποιημένους σπόρους της και έχει δεχτεί έντονες επικρίσεις από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις και ακτιβιστές σε όλο τον κόσμο. Παρέχει στο 90% του παγκόσμιου χάρτη την τεχνολογία των γενετικά τροποποιημένων σπόρων -και του ζιζανιοκτόνου Roundup που περιέχει glyphosate (γλυφοσάτη).
 

Η Bayer είναι αντιμέτωπη με πάνω από 13.400 αγωγές για παρόμοιες υποθέσεις

Το 2017 η Monsanto εξαγοράστηκε από την Bayer, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρεία στους τομείς των σπόρων και των αγροχημικών. Αυτή είναι η τρίτη συναπτή καταδικαστική απόφαση σε βάρος της Monsanto. Η Bayer είναι αντιμέτωπη με πάνω από 13.400 αγωγές για παρόμοιες υποθέσεις

Το δικαστικό σώμα της πόλης Oakland στην Καλιφόρνια, έκρινε ότι η εταιρεία οφείλει να καταβάλει αποζημιώσεις ύψους δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο ζευγάρι Άλβα και Αλμπέρτα Πίλιοντ, που πάσχει από καρκίνο (λέμφωμα μη-Χότζκιν), γεγονός που σύμφωνα με τους δικηγόρους του ζεύγους, αποδίδεται στη χρήση του ζιζανιοκτόνου Roundup.

Το δικαστήριο καταδίκασε την εταιρία διότι αποφάνθηκε πως δεν φρόντισε να προειδοποιεί επαρκώς τους πελάτες της για τους κινδύνους που συνεπάγεται η χρήση του ζιζανιοκτόνου της για την ανθρώπινη υγεία και για αμέλεια. Αυτή είναι η τρίτη συναπτή καταδικαστική απόφαση σε βάρος της Monsanto ενώ η Bayer είναι αντιμέτωπη με πάνω από 13.400 αγωγές στην αμερικανική δικαιοσύνη για παρόμοιες υποθέσεις.
 

Tο καλοκαίρι του 2017, ο διεθνής Τύπος έφερε στην δημοσιότητα μέρος των εκατοντάδων email της Monsanto που δείχνουν πως η εταιρεία συγκάλυψε τον κίνδυνο καρκίνου του προϊόντος της

Η διοίκηση της εταιρείας χαρακτήρισε την απόφαση απογοητευτική και διαβεβαίωσε ότι θα ασκήσει έφεση, καθώς υποστηρίζει πως το ζευγάρι είχε πολλά προβλήματα υγείας επί σειρά ετών και ούτως ή άλλως διέτρεχε κίνδυνο να εμφανίσει λέμφωμα.

Επίσης λέει ότι η ετυμηγορία συγκρούεται με συμπέρασμα της ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (ΕPA) πως «δεν υπάρχουν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία» από τη χρήση της δραστικής ουσίας του ζιζανιοκτόνου Roundup. Βέβαια το καλοκαίρι του 2017, ο διεθνής Τύπος έφερε στην δημοσιότητα μέρος των εκατοντάδων email της Monsanto που δείχνουν πως η εταιρεία συγκάλυψε τον κίνδυνο καρκίνου του προϊόντος της σχετικά με την γλυφοσάτη, που σύμφωνα με έρευνες όπως αυτή είναι καρκινογόνος.


Διαβάστε επίσης:
ΕΡΕΥΝΑ: 9 δημοσιογράφοι της Ευρώπης αποκαλύπτουν για την Blackrock
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ: Monsanto
Η μαύρη λίστα της Monsanto
εμφάνιση σχολίων