0
1
σχόλια
431
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Eurovision 2019 είπατε; Στην Παλαιστίνη η ανεργία υπερβαίνει το 50%, το ηλεκτρικό ρεύμα σπανίζει, λιγότερο από το 4% του νερού είναι πόσιμο. Το Ισραήλ σκοτώνει δημοσιογράφους, πολίτες και ανήλικους εν ψυχρώ
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
17 Μαΐου 2019
Εκτελέσεις εν ψυχρώ από Ισραηλινούς ελεύθερους σκοπευτές, έλλειψη φαρμάκων, πείνα και δίψα είναι η καθημερινότητα για τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας που πλήττεται από βίαια επεισόδια και συγκρούσεις μεταξύ του ισραηλινού στρατού και παλαιστινιακών οργανώσεων.

Φέτος, η Eurovision εξελίσσεται αγνοώντας πλήρως το αιματηρό πολιτικό πλαίσιο αν και ο διαγωνισμός στο Ισραήλ δημιούργησε έντονες πολιτικές αντιδράσεις διεθνώς αλλά ακόμα και εντός του Ισραήλ, καθώς καλλιτέχνες παρότρυναν τους Ευρωπαίους μουσικούς να απέχουν. Το χωριό της Eurovision είναι χτισμένο πάνω σ΄ένα Παλαιστινιακό χωριό που εξαφανίστηκε.
 

Ανάμεσα στα θύματα υπάρχουν ανήλικοι, διασώστες, εθελοντές υγείας, δημοσιογράφοι...

Στην Παλαιστίνη, 1 εκατομμύριο άνθρωποι λιμοκτονούν από τότε που ο Τραμπ διέκοψε τα προγράμματα βοήθειας από τις ΗΠΑ και μετέφερε την Αμερικανική Πρεσβεία στο Ισραήλ, στο Τελ-Αβιβ. Η ανεργία υπερβαίνει το 50%, το ηλεκτρικό ρεύμα σπανίζει και λιγότερο από το 4% του νερού είναι πόσιμο. Παράλληλα χιλιάδες Παλαιστίνιοι κινδυνεύουν με ακρωτηριασμό από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών –ακόμα και από σχετικά μικρά χτυπήματα επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε φάρμακα και νοσοκομεία.


Το Γραφείο του ΟΗΕ για το Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων αναφέρει πως μόνο τον τελευταίο χρόνο έχουν σκοτωθεί 183 Παλαιστίνιοι, οι 35 από αυτούς παιδιά και η πλειοψηφία τους άοπλοι. Αυτό συνιστά έγκλημα πολέμου. Συνολικά, ο αριθμός είναι τεράστιος: πάνω από 28 χιλιάδες έχουν τραυματιστεί από ισραηλινά πυρά κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας στη Γάζα.
 

Την τελευταία χρονιά έχουν σκοτωθεί 183 Παλαιστίνιοι, οι 35 από αυτούς παιδιά και η πλειοψηφία τους άοπλοι. Έχουν τραυματιστεί 28 χιλιάδες. Αυτό συνιστά έγκλημα πολέμου

Οι Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές χτυπούν συχνά στα πόδια. Περίπου 7.000 Παλαιστίνιοι διαδηλωτές υπολογίζεται ότι πυροβολήθηκαν με στρατηγικά ευθείες βολές. Οι 1.700 από αυτούς βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο από επιπλοκές. Ανάμεσα στα θύματα υπάρχουν ανήλικοι, διασώστες, εθελοντές υγείας, δημοσιογράφοι.

Το σύστημα υγείας στη Λωρίδα της Γάζας δεν μπορεί να κάνει πολλά, αφού εξαιτίας του αποκλεισμού της από το Ισραήλ δεν υπάρχουν ούτε βασικά φάρμακα. Παράλληλα οι υποδομές υγείας βομβαρδίζονται. Έτσι ο ακρωτηριασμός είναι ο μόνος τρόπος να σωθούν χτυπημένοι διαδηλωτές, κάτι που δεν θα συνέβαινε αν περιθάλπονταν σε σύγχρονα νοσοκομεία σαν κι αυτά του Ισραήλ.

Λίγες ημέρες πριν, ισραηλινά μαχητικά χτύπησαν τα γραφεία του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu. Η παλαιστινιακή κυβέρνηση έκανε λόγο για «προσπάθεια να ξεφορτωθούν τους μάρτυρες, μια προετοιμασία για σφαγές».

Ο ημιτελικός της Eurovision έγινε στις 14 Μαΐου. Μόλις μία μέρα μετά, οι Παλαιστίνιοι τιμούν την «Νάκμπα» που σημαίνει «καταστροφή». Πρόκειται για μία μαύρη ημέρα μνήμης καθώς τότε εκδιώχθηκαν από τα παλαιστινιακά εδάφη, προκειμένου να δημιουργηθεί το κράτος του Ισραήλ το 1948.


Διαβάστε επίσης: Μην έρθετε στην Eurovision
εμφάνιση σχολίων