0
1
σχόλια
501
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Αφορισμοί από τον Άλαν Γουότς
 
DOCTV.GR
4 Δεκεμβρίου 2019
Κανένα βιώσιμο σχέδιο για το μέλλον δεν μπορεί να γίνει από όσους δεν έχουν την ικανότητα να ζουν το σήμερα.

Όσο περισσότερο κάτι τείνει να είναι μόνιμο, τόσο περισσότερο τείνει να γίνει άψυχο.

Ο άνθρωπος υποφέρει μόνο και μόνο επειδή παίρνει στα σοβαρά αυτά που οι θεοί κάνουν για πλάκα.

Το να προσπαθείς να προσδιορίσεις τον εαυτό σου είναι σαν να προσπαθείς να δαγκώσεις τα δόντια σου.

Το νόημα της ζωής είναι απλώς να είσαι ζωντανός. Είναι τόσο ξεκάθαρο, τόσο αυτονόητο, τόσο απλό. Αλλά παρ’ όλα αυτά, όλοι τρέχουν ολόγυρα πανικοβλημένοι, λες και χρειάζεται να επιτύχουν κάτι πέρα απ’ αυτό που είναι.

Προβλήματα που επιμένουν να παραμένουν άλυτα πρέπει να υποψιαζόμαστε ότι είναι ερωτήσεις που ρωτάμε με λάθος τρόπο.

Αυτό είναι το πραγματικό μυστικό της ζωής:  να ασχολούμαστε πλήρως με αυτό που κάνουμε εδώ και τώρα. Και αντί να το ονομάζουμε δουλειά, να συνειδητοποιούμε ότι είναι ένα παιχνίδι.

Το παρελθόν και το μέλλον είναι πραγματικές ψευδαισθήσεις που υπάρχουν στο παρόν, το οποίο είναι το μόνο που ουσιαστικά υπάρχει.

Πίστη είναι να εμπιστεύεστε τον εαυτό σας στο νερό. Όταν κολυμπάτε, δεν πιέζετε το νερό, γιατί αν το κάνετε θα βυθιστείτε και θα πνιγείτε. Αντ ‘αυτού, χαλαρώνετε και επιπλέετε.

Χρωστάω τη μοναξιά μου σε άλλους ανθρώπους.

Το Ζεν δεν συγχέει την πνευματικότητα με το να σκέφτεσαι τον Θεό όταν καθαρίζεις πατάτες. Η πνευματικότητα του Ζεν έχει να κάνει απλά με το να καθαρίζεις τις πατάτες.

Ποτέ μην προσποιείστε μια αγάπη που δεν αισθάνεστε πραγματικά, διότι η αγάπη δεν είναι δική μας για να την ορίσουμε.

Τα πράγματα είναι αυτά που είναι. Κοιτάζοντας το σύμπαν τη νύχτα, δεν κάνουμε συγκρίσεις ανάμεσα σε σωστά και λάθος αστέρια ούτε ανάμεσα σε αστερισμούς με καλή ή κακή διάταξη.

Είσαι μια εκδήλωση της κίνησης ολόκληρου του σύμπαντος κατά τον ίδιο τρόπο που ένα κύμα είναι μια εκδήλωση της κίνησης ολόκληρου του ωκεανού.

Η τεχνολογία είναι καταστροφική μόνο στα χέρια ανθρώπων που δεν συνειδητοποιούν ότι είναι το ένα και το αυτό με το σύμπαν.

Αυτό που πρέπει να ανακαλύψουμε είναι ότι δεν υπάρχει ασφάλεια, ότι η αναζήτηση της είναι οδυνηρή και ότι όταν φανταζόμαστε ότι τη βρήκαμε, δεν μας αρέσει.

Θα ήταν υπέροχη ιδέα να μάθεις αυτό που οι Κινέζοι καλούν «ασκοπιμότητα» (purposelessness). Πιστεύουν ότι η φύση είναι χωρίς σκοπό. Όταν εμείς λέμε ότι κάτι είναι άσκοπο, τότε σημαίνει ότι είναι μια αποτυχία, απογοήτευση, ότι δεν έχει μέλλον. Άλλα όταν εκείνοι ακούν την λέξη «άσκοπο» πιστεύουν ότι είναι υπέροχο.

Το Ζεν είναι η λύτρωσή μας από το χρόνο.


Ο Alan Watts (6 Ιανουαρίου 1915 – 16 Νοεμβρίου 1973) ήταν Βρετανός συγγραφέας και φιλόσοφος που ασχολήθηκε με την παρουσίαση της Ανατολικής φιλοσοφίας στο Δυτικό κοινό και κυρίως του Βουδισμού Ζεν. Έκανε μόδα το Ζεν στην Αμερική και υπήρξε αρκετά δημοφιλής από το τέλος της δεκαετίας του ‘50 μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ‘70. Έγραψε 25 βιβλία από τα οποία τα πιο γνωστά είναι: Ο Δρόμος του Ζεν (1957), Η Χαρούμενη Κοσμολογία (1962), Η Φύση, ο Άνδρας και η Γυναίκα (1958). Παρόλο που δίδαξε σε αμερικανικό πανεπιστήμιο και έδωσε πολλές διαλέξεις σε πανεπιστήμια, δεν θεωρήθηκε ποτέ έγκυρος ακαδημαϊκός φιλόσοφος.  


Διαβάστε επίσης: VIDEO: Ζήσε πλήρως, τώρα
εμφάνιση σχολίων