0
1
σχόλια
295
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Όταν τα Λούβρο είναι κλειστό, η Gioconda του da Vinci κάνει παρέα με μια ολοζώντανη γυναίκα: την κυρία που την καθαρίζει με ευλάβεια
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
8 Μαΐου 2019
Κάθε βράδυ, μία κυρία έχει άτυπο ραντεβού με τη φιγούρα που κατέχει το πιο αινιγματικό χαμόγελο στην ιστορία της τέχνης. Τις νύχτες, όταν το Λούβρο στο Παρίσι είναι κλειστό για το κοινό, η Céline Dauvergne, υπάλληλος του μουσείου, ξεσκονίζει το γυαλί που προστατεύει τη Mona Lisa -ή Gioconda, όπως είναι γνωστή στη Γαλλία.

O φωτογράφος Gabriele Galimbert απαθανάτισε τη στιγμή του καθαρισμού, στα πλαίσια του άρθρου με θέμα τον Leonardo da Vinci που έκανε μαζί με τον Paolo Woods για λογαριασμό του περιοδικού National Geographic. Αφορμή του άρθρου ήταν η συμπλήρωση 500 χρόνων από τον θάνατο του του da Vinci.

Η Μόνα Λίζα δεν είναι φανταστικό πρόσωπο. Το πορτραίτο είναι ουσιαστικά η μορφή της Λίζα Γκεραρντίνι, συζύγου του Φρανσέσκο ντελ Τζιοκόντο. Πρόκειται για προσωπογραφία που ζωγράφισε ο Ιταλός καλλιτέχνης, μέσα στη χρονική περίοδο 1503-1519. Η έκφραση του προσώπου της Μόνα Λίζα, χαρακτηρίζεται συχνά ως αινιγματική ενώ ο πίνακας θεωρείται το πιο διάσημο έργο ζωγραφικής στον κόσμο. Η δουλειά της κυρίας Dauvergne είναι σημαντική ώστε οι θησαυροί του μουσείου να διατηρούνται αναλλοίωτοι στο χρόνο. Δεν φυλάσσονται όλα τα εκθέματα προστατευμένα πίσω από τζάμια και ο χώρος πρέπει να διατηρείται καθαρός ώστε να μειώνεται η ενδεχόμενη ζημιά στη συλλογή.

Η σκόνη είναι δυνητικά επιβλαβής για τα αντικείμενα των μουσείων. Περιλαμβάνει υλικό από το εξωτερικό και εσωτερικό περιβάλλον όπως χώμα, αιθάλη και αλάτι που εισέρχονται στο κτίριο από το φυσικό περιβάλλον, ενώ το πιο συνηθισμένο υλικό που συλλέγεται σε εσωτερικούς χώρους είναι ανθρώπινο dna όπως οι τρίχες.

Η καθαριότητα στέλνει επίσης ένα θετικό μήνυμα σε δωρητές, επισκέπτες, ενδιαφερόμενους και υποστηρικτές ενώ ένα καθαρό μουσείο σημαίνει πως εκτιμά και φροντίζει τη συλλογή του.


Διαβάστε επίσης: Η ιστορία της Παναγιάς των Παρισίων
εμφάνιση σχολίων