0
1
σχόλια
246
λέξεις
ΖΗΝ

Πως τα καλά συναισθήματα επηρεάζουν την κατάσταση του οργανισμού μας;

ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
22 Ιανουαρίου 2018
Λέμε συχνά πως υγεία ίσον ευτυχία. Συμβαίνει όμως και το αντίθετο αφού το αίσθημα της χαράς, συνδέεται άμεσα με τους βιολογικούς βιοχημικούς μηχανισμούς που ρυθμίζουν την υγεία του οργανισμού μας και μας προστατεύουν. Αυτό είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο όμως τι ακριβώς σημαίνει; Οι επιστήμονες του University College of London, ανακάλυψαν στην έρευνά τους ότι η καλή ψυχολογική κατάσταση, μειώνει τον αριθμό των μορίων που αναπτύσσονται στον οργανισμό μας και τα οποία σχετίζονται με την εμφάνιση διαφόρων ασθενειών.

Στη μελέτη έλαβαν μέρος 200 άνθρωποι μέσης ηλικίας και η επιστημονική ομάδα εξέτασε τη σχέση των συναισθημάτων τους με την υγεία. Η έρευνα έδειξε ότι τα άτομα που ένιωθαν χαρά/ευτυχία είχαν 32% χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης –γνωστή και ως ορμόνη του στρες. Αυτή η ορμόνη, σχετίζεται με νοσήματα όπως ο διαβήτης τύπου 2, διάφορα αυτοάνοσα, υψηλή πίεση και παχυσαρκία. Οι άνθρωποι που ένιωθαν χαρούμενοι επίσης παρουσίαζαν χαμηλότερη αύξηση του ινοδογόνου πλάσματος, μιας πρωτεΐνης που υπάρχει στο αίμα και όταν αυξάνεται π.χ. λόγω φλεγμονής, μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στα στεφανιαία αγγεία. Ο καρδιακός ρυθμός ήταν επίσης χαμηλότερος στους χαρούμενους ανθρώπους, πράγμα καλό για την καρδιά.

Όμως αυτό που έκανε μεγάλη εντύπωση στην επιστημονική ομάδα, ήταν το γεγονός ότι όσοι ένιωθαν ευτυχισμένοι, δεν είχαν καθόλου ψυχολογικό άγχος κατά τη διάρκεια της εξέτασης και παρέμειναν ψύχραιμοι, και ήρεμοι, ακόμα και με μια ολόκληρη ερευνητική ομάδα πάνω από τα κεφάλια τους. Εν κατακλείδι, άμα έχει κανείς καλή ψυχολογία, το σώμα όλα τα μπορεί και όλα τα αντέχει.
 
εμφάνιση σχολίων